Delo iz postelje škoduje tvojemu zdravju

Veliko sestankov in predavanj ter tudi dela poteka še vedno od doma. Si tudi ti eden tistih, ki to počne kar iz postelje? Takšen način dela ima negativne posledice na zdravje, tako fizične, kot tudi psihološke. Še posebej je verjetno, da bomo žrtve teh slabih navad postali mladi, ker posledic morda ne začutimo takoj.

Fizične posledice

Strokovnjaki pravijo, da je ne glede na to, ali se je delu iz postelje mogoče izogniti ali ne, je ergonomski nasvet enak: to ni dobro za tvoje telo, zato je zelo pomembno, da spremeniš svojo držo in podpreš različne dele telesa, kjer koli je to le mogoče.

Vrat, hrbet, boki in ostali deli telesa so napeti, ko ležiš na mehki podlagi. Ta te spodbudi, da se sprostiš in raztegneš. Susan Hallbeck, direktorica inženirstva zdravstvenih sistemov na kliniki Mayo, eni največjih medicinskih raziskovalnih ustanov v ZDA, pravi, da telo ni podprto na način, ki bi ugodno deloval.

Hallbeckova pravi, da je škoda morda že narejena; odvisno, kako slabe navade si imel. Ko boš starejši, boš lahko imel glavobole, artritis, bolečine v kosteh, vezeh in mišicah v vratu, ki omogočajo gibanje vratu, ali pa celo trajno okorelost hrbta. Seveda pa nikoli ni prepozno, da svoje slabe navade opustiš.

Če pa že moraš delati iz postelje, poskusi čim bolj poustvariti izkušnjo sedenja na pokončnem stolu in si prizadevaj imeti nevtralno držo –  glej, da ne boš obremenjeval kateregakoli dela telesa.

Vzglavnik zavij in si ga daj pod spodnjim delom hrbta za ledveno oporo, drug vzglavnik si daj pod kolena in loči zaslon od tipkovnice, če je to seveda mogoče. Zaslon postavi v višino oči ali višje. Še posebej pa se izogibaj ležanju na trebuhu, saj s tem obremenjuješ vrat in komolce.

Ženska leži na trebuhu za računalnikom
Izogibaj se ležanja na trebuhu.

Delo iz postelje pa ni slabo le za telo, temveč tudi za tvojo produktivnost in spalne navade.

Psihološke posledice

»Kot strokovnjaki za spanje ponavadi priporočamo, da je postelja za tri stvari: spanje, seks in čas, ko zboliš,« pravi Rachel Salas, izredna profesorica nevrologije in strokovnjakinja za spanje na univerzi Johns Hopkins v Marylandu. Dodaja, da če v postelji gledaš televizijo ali igraš videoigre, namesto da bi v njej spal, si to tvoji možgani zapomnijo. Tvoji možgani lahko posteljo ne prepoznajo več kot kos pohištva za spanje. Torej, ko v postelji uporabljaš digitalne naprave, jo tvoji možgani nehajo povezovati s počitkom. Tako se lahko zgodi, da ko se odpraviš spat, tvoji možgani ne bodo pripravljeni na spanje, ampak za delo, gledanje videoposnetkov, igranje videoiger ali deskanje po svetovnem spletu.

Če pa to počneš leto dni oziroma daljše časovno obdobje, lahko pride do nespečnosti ali do motnje cirkadianega ritma. Lahko nastanejo tudi težave, ki niso povezane s spanjem, na primer sindrom nemirnih nog.

Motene noči, bolečine v telesu ali pa celo oboje, pomeni, da boš pri delu manj produktiven, ustvarjalen in osredotočen, zaradi česar je verjetno, da bo tvoje telo trpelo, pravijo strokovnjaki.

Je pa res, da se vse to razlikuje od človeka do človeka. Salasova pravi, da bodo nekateri rekli, da lahko delajo v postelji vse kar hočejo in da to ne vpliva na njihov spanec.

Vse je odvisno od genetike, dejavnikov okolja, kako slabe navade sploh so in kako dolgo jih izvajaš ter starost.

Pomembno je, da se zavedaš, da tvoje telo in možgani trenutno morda tega ne čutijo, toda enkrat bodo lahko. »S staranjem se bodo težave pojavile«, pravi Hallbeckova.

Moški za računalnikom
Če posledic trenutno ne čutiš, jih boš morda v prihodnosti.

Bolje je zdaj spremeniti svoje navade, kot pa žalovati za tem v prihodnosti. »Če nimaš nobenega negativnega učinka, super,« pravi Salasova. »Toda temu morda ne bo vedno tako.«

VIRBBC
Prejšnji članekNajvišje visokogorsko smučišče v Sloveniji začenja z obratovanjem
Naslednji članekKaj imata skupnega kokain in pevec balkanske glasbe?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.