Kaj imata skupnega kokain in pevec balkanske glasbe?

Kokain je ena izmed najbolj slavnih drog na svetu in tudi pri nas. Prah bele barve je močno poživilo, ki pa ga zelo radi »uporabljajo« tudi zvezdniki. Če smo bolj natančni, ga zelo radi povohajo pevci balkanske glasbe. Čeprav so le redki tisti, ki priznajo uporabo, pa smo v zadnjih letih videli ogromno zgodb, tračev in »obsodb« uporabe kokaina pri zvezdnikih Balkana. Zakaj je kokain tako priljubljena droga na Balkanu in zakaj so posledično boljši tudi koncerti? Ali si avtomatsko legenda balkanske scene, če uporabljaš kokain in zakaj vedno obtožijo le pevce in ne pevk?

Kratko o kokainu

Kokain je močan stimulans, ki ga s kemičnimi procesi pridobivajo iz listov grma Erythroxylon coca. Ta izvira iz Južne Amerike. V najčistejši obliki je bel prašek, ki mu za povečanje mase primešajo razne, za telo škodljive in neškodljive snovi (soda bikarbona, laktoza, razna zdravila…). Ob snifanju omrtviči nosno sluznico in žrelo. Kokain v možganih povzroči, da se noradrenalin, serotonin in dopamin počasneje presnavljajo, kar pomeni, da se koncentracija teh živčnih prenašalcev v sinapsi poveča. Za kokain je značilno kratkotrajno delovanje (30-90min, določene učinke čutimo še 1-4 ure) in hiter nastanek učinkov (30-45 sekund).

Kokain povzroči:

 • Povečano samozavest,
 • zvišano koncentracijo,
 • občutek večje umske in telesne zmogljivosti,
 • evforijo,
 • povečan srčni utrip in krvni tlak,
 • pomanjkanje apetita,
 • zategovanje čeljusti,
 • močno vazokonstrikcijo (krčenje žil),
 • dezinhibicijo (zmanjšan nadzor nad lastnim mišljenjem in vedenjem),
 • povečan libido,
 • težave z erekcijo,
 • kompulzivno redoziranje.

Belo mesto in bela barva

Balkanska glasba je v Sloveniji izjemno popularna, tako starejša kot novejša. V Ljubljani je kar nekaj klubov, ki so namenjeni predvajanju le te izbrane glasbe in lomljenju čaš. V zadnjih letih so zvezdniki postali veliko večji vpliv na mladostnike kot v preteklosti, ko tako velikega vpogleda v njihovo življenje ni bilo. Tudi ko je bil, njihovo življenje še ni bilo tako zvezdniško kot danes. Predvsem Srbija in glavno mesto Beograd predstavljata center zvezdništva in razvrata.

Pred leti so bili največji zvezdniki scene Šaban Šaulić, Sinan Sakić, Aca Lukas in Mile Kitić. Vsi so to še vedno, žal pa sta prva dva že preminula. Vsi pa so se v karieri ukvarjali z obtožbami glede uporabe mamil. Najmanj prav Šaulić, ki je tragično umrl v prometni nesreči. Mile Kitić se je teh obtožb otepal, kljub temu da se je znašel na seznamu znanega preprodajalca drog, Njegov odgovor? »Od preprodajalca sem kupoval superge in ne drog.« Meni osebno se to zdi fantastičen odgovor. Aca Lukas je v javnosti priznal, da je užival vrsto različnih drog, a da že dlje časa ni užival niti ene. Zaradi uporabe drog je ostal brez vonja in izgubil precej kilogramov. Zdaj z marsikatero akcijo opozarja na uporabo drog, alkohola pač ne.

Sinan Sakić pa je morda celo najbolj poznan uživalec drog balkanske pevske scene. Legende Balkana se je zaradi tega prijel vzdevek Scarface po istoimenskem filmu Al Pacina. Če uporaba drog med koncerti ni bila očitna po posnetkih in v živo, sta uporabo priznala tako on kot njegova žena. Zaradi kokaina naj bi bili njegovi koncerti boljši in pristni. Za vse njegove oboževalce pa je bila odločitev jasna, čim več kokaina, ker so bili koncerti preprosto legendarni.

Sinan Sakic - Lepa do bola - (LIVE) - (Tasmajdan)

Novi smučarski nadebudneži

Nova era balkanske glasbe pa je prinesla tudi družbena omrežja, na katerih sta aktivna tudi Lukas in Kitić. A ne govorimo o njiju dveh, temveč o mlajših smučarjih po belih strminah. Največkrat se pri obtožbah srbskih časnikov omenjajo Buba Corelli, Relja in Rasta. Prvi je bil zaradi drog tudi aretiran in v zaporu preživel nekaj časa. Rasta je znani uživalec mehkih drog, a naj bi v nekem primeru ob aretaciji v zapor prinesel tudi kokain, ki ga je skrival v spodnjih hlačah. Relja aretiran ni bil, obtožbe pa se vrstijo ena za drugo, vsekakor pa mu pri tem ne pomagajo njegove enostavne pesmi. Skoraj vsaka tretja ima v sebi besedo kokain, a v njegovih besedilih se težko najde več kot petnajst različnih besed, tako da so morda obtožbe prehude.

Beograd je morda najbolj primerno mesto za jemanje kokaina, saj ima barvo droge že v imenu. Morda bi to pojasnilo zadnjih nekaj desetletij v ameriški beli hiši. Kljub uživanju drog so omenjene osebe zvezdniki in v nekaterih primerih legende Balkana. Ali jim lahko odpustimo uživanje drog, kokaina in alkohola? Verjetno ja, saj se preko poslušanja drog ne moremo nalesti.

Več kokaina, več možnosti za status legende

Skoraj nepisano pravilo v svetu je kombinacija uživanja kokaina in status legende. Skoraj izključno zato, ker to pravilo ne obstaja, sami uživalci pa so dokaj skrivnostni v svojih podvigih. Starejša generacija je rada pogledala v kozarček, obenem pa vase dajala marsikaj – to je bila generacija legend. Mlajši izvajalci pa se bolj ali manj držijo le dveh stvari od treh in statusa legend (verjetno) ne bodo dosegli. Prav v času pisanja članka je bil Buba Corelli aretiran zaradi šestih razlogov, ki padejo v isto kategorijo kot uživanje kokaina.

Da je vsem kokain močno škodil je jasno. Da so bili zaradi tega boljši koncerti je le ugibanje. Da so bile pesmi boljše je močan dvom. Da so bila besedila kakovostna pa popolna norost. Temu v prid govori skoraj vsako besedilo, ki ga je napisal Relja Popović. Delček enega izmed besedil predstavljam nižje in s tem bi tudi zaključili, ker gre lahko po prebranem, naše življenje le še navzgor. Obenem pa besedilo pesmi pojasni, kaj se z našim besednjakom zgodi ob prekomernem doziranju belega prahu.

Miki, miki, miki, zvoni mi Nokia
Niki, Niki, Niki, zove Nikolija
kazem – halo, halo, bebo, halo
i dalje trezan, trezan nisam nočima

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDelo iz postelje škoduje tvojemu zdravju
Naslednji članekTaleči permafrost bo sprostil veliko več ogljika, kot smo mislili

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.