Dieta: da ali ne?

Po dolgih zimskih dneh se nam je nabral kakšen kilogram preveč. Če na spletu v iskalnik vtipkaš dieta, ti izpiše tisoče strani. Ločevalna, jabolčna, celo vinska, pa z eksotičnim sadjem, diet je skoraj res več vrst kot ljudi s prekomerno težo. Kako se torej lotiti izgube kilogramov?

Za vse je kriva glukoza
Glavna napaka, ki jo delamo, je, da se hujšanja lotimo na nepravilen način. Glavni razlog za probleme s težo in nastanek telesnih maščob je glukoza v krvi. Ta je gorivo, ki ga telo uporablja za delovanje. Nahaja se v krvnem obtoku, kot vir energije pa jo uporabljajo številni telesni organi. Pri povprečnem človeku je v krvnem obtoku shranjene 1 g glukoze na liter krvi. Organizem ta nivo ohranja z zunanjim vnosom živil, telo ga lahko proizvede iz maščobnih zalog v telesu ali pa iz glikogena, ki ga črpa iz jeter in mišic, v skrajnem primeru tudi iz telesnih beljakovin (beljakovine v mišicah).
Ogljikovi hidrati se med prebavo spremenijo v glukozo, kri jo po telesu prenaša do organov. Višek glukoze se spremeni v glikogen in shrani v jetrih in mišicah. Vrednost glukoze v krvi se torej zviša.
Živila z nizkim glikemičnim indeksom povzročijo majhen dvig glukoze, tista z višjim pa večjega. S prehrano, ki vsebuje visok glikemični indeks, pride do močne obremenitve trebušne slinavke in izločanja večjih količin inzulina, ki je krivec za odvečne kilograme. Dokler je v krvi prisoten inzulin, je blokiran encim za razgradnjo maščob. Inzulin maščobo najraje skladišči na boke, trebuh in stegna. Ko pojemo živilo z nizkim glikemičnim indeksom, se v kri sprosti majhna količina inzulina, hitro se aktivirajo encimi za razgradnjo maščob.

Kaj in zakaj jem?
Pri dietah se vse vrti okoli številk. Štejemo kilograme, ki nočejo iti dol, štejemo kalorije itd. Na koncu obupamo, posežemo po hrani in začarani krog se vrti.
Prekomerna telesna teža je velikokrat rezultat drugih težav in ne njihov vzrok. Dieta v tem primeru pomaga, vendar so to večinoma le začasne spremembe. Ko enkrat dosežemo želeno težo, tehnike, s katerimi smo jo dosegli, ne potrebujemo več in navade se začnejo počasi vračati na stare tire. Enako se zgodi z težo. In seveda so vsi problemi, za katere ste upali, da jih bo izguba telesne teže rešila, še vedno prisotni.
Zato se je treba po mnenju strokovnjakov vprašati, kako in zakaj jemo. Velikokrat izkoriščamo hrano za obvladovanje čustev, da se zamotimo pred neprijetnimi mislimi. Hkrati pa moramo ohraniti nadzor nad tem, koliko in kaj pojemo.
Namesto diete tako strokovnjaki priporočajo spremembo življenjskega sloga.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.