Ponosen sem na to, da sem Egipčan!

Pred dobrim mesecem dni je v Egiptu izbruhnila prava »mala vojna«. Ljudje, predvsem študentje in komaj izšolana mladina brez zaposlitve, so stopili na ulice v upanju, da si bodo z demonstracijami izborili boljšo in lepšo prihodnost. Njihov cilj je bil predvsem doseči spremembe v vladi ter omogočiti lepše življenje brez revščine in brezposelnosti. Večina je bila enotnega mnenja: »Naš sistem je popolnoma zgrešen.«


In kaj nam je povedal 25-letni Egipčan Mahmoud Khalefa, ekonomist in trgovec z dvema svojima trgovinama v Sharm el Sheiku? Kako je on doživljal Egipt v času demonstracij?

1. Kdaj so se začeli protesti v Egiptu in kdo je sploh začel z njimi?
Proteste, ki so se začeli 25. 1. 2011, so organizirali mladi, študentje, izobražena mladina z diplomami v rokah, ki ni uspela dobiti zaposlitve ter je zato ves čas živela v revščini in pomanjkanju. Ljudem je preprosto prekipelo zaradi nevzdržnega stanja v državi. Odločili so se, da si na svoj način izborijo pravice, tako da so se organizirali preko sms sporočil, Facebooka, Twitterja in drugih internetnih strani ter množično začeli s protesti proti vladi z željo po spremembah. Tudi sam sem vedel, da se ljudje pripravljajo na demonstracije, o tem sem bil obveščen preko Facebooka ter sms sporočil.

2. Za kaj so se protestniki borili? Ste se strinjali z njihovimi zahtevami? Kakšne so bile vaše želje?
Vsi ljudje so šli na ulice z enim samim razlogom – z željo po boljšem življenju. Tudi sam sem se strinjal s protestniki, vsi smo si želeli biti predvsem svobodni in se v lastni državi počutiti varne. V preteklosti so nam zagotavljali stabilno državo, v kateri pa ni bilo svobode. Nismo se smeli svobodno izražati, brez da bi nas zato kdo preganjal ali nam grozil z zaporom. Bili smo omejeni v mnogo stvareh.

3. Protesti so trajali 3 tedne. Kako je izgledal Egipt v tem času? Kako je bilo v Kairu?
Če sem popolnoma odkrit, na lasni koži nisem okusil demonstracij in Egipta v tem času. Kot sem že omenil, imam v Sharm el Sheiku 2 trgovini in sem ves ta čas ostal tam, da ne bi ogrozil svojega posla. Seveda tiste dni iz varnostnih razlogov niti ni bilo pametno potovati v Kairo. Kljub temu pa nas je bilo vseeno strah, saj nismo vedeli, kaj se bo zgodilo. Iz zaporov je pobegnilo več tisoč zapornikov, zločincev vseh vrst. Te dni ni bilo pomembno, kakšne vere smo – ali smo muslimani ali kopti -, v vsem tem smo bili skupaj in skupaj smo se borili za svoja življenja, življenja domačih in sosedov. Vsekakor pa je bil občutek v tem času kljub protestom boljši kot v času Mubarakovega vladanja.

4. Ali je bilo proteste občutiti tudi v Sharm el Sheiku, kjer ste zaposleni?
V Sharm el Sheiku smo proteste občutili le zaradi pomanjkanja turistov. V mestu je bilo res nekoliko več policije, sicer pa je življenje tam potekalo popolnoma običajno. Sedaj je bolje, ljudje prihajajo, predvsem Rusi in Angleži znova in znova prihajajo. Predvsem pa želim poudariti, da je nekaj Egipt, nekaj povsem dugega pa je Sinaj. Nas tukaj demonstracije sploh niso dosegle. Sharm je varen in mislim oz. vem, da bo tako tudi ostalo. Sam se tu počutim varnega, vedno sem se in tudi sedaj nisem spremenil svojega mnenja.

5. Po treh tednih protestov je predsednik Hosni Mubarak odstopil. So bile zahteve protestnikov uslišane? So bile vaše osebne želje uslišane?
Nekatere stvari so se uredile, toda ni zadosti le Mubarakov odstop, želimo več, želimo si spremembe in menim, da bodo prišle v pravem času. Seveda izboljšanja ne moremo pričakovati v nekaj dneh, 30 let napačnega vladanja in režima zahteva svoj čas. Pa vendar verjamem v boljšo prihodnost, sedaj imamo dostojanstvo, uspelo nam je nekaj neverjetnega in danes sem ponosen na to, da sem Egipčan.

6. Kaj pričakujete v naslednjih dneh in tednih? So od 11. 2., ko je predsednik odstopil, že vidne kakšne spremembe?
Pričakujemo spremembe na vseh področjih. Menim, da bomo vsi skrbeli za to, da bo naša država čim bolj čista in varna. Egipčani se v tem času počutimo, kot bi se na znova rodili. Ljudje po svetu nas bodo sedaj spoštovali in bodo vedeli, da smo Egipčani in naša vojska eno. Še vedno smo dovolj močni, da v državi vzpostavimo dober režim, ki bo v prid ljudstvu.

7. Se po končani revoluciji sedaj počutite svobodne? Varne? Verjamete obljubam vlade? Mislite, da bodo septembrske volitve prinesle spremembe?
Seveda se počutimo veliko svobodnejše, to, kar čutimo danes, je nepopisno. Ampak ne le zato, ker je konec revolucije, temveč predvsem zato, ker smo dobili, kar smo iskali. Ljudje smo spremenili Egipt in za to se bomo še naprej trudili. Želimo, da postane naša država ena boljših na svetu v vseh stvareh – gospodarstvu, politiki, šolstvu, v vsem. Imamo moč, da to uresničimo, in danes verjamemo obljubam vlade. Videli so, kaj zmoremo, zato nam ne morejo več lagati. Septembrske volitve bodo prinesle spremembe, toda verjamem, da le pozitivne.

Mesec dni po demonstracijah je Egipt zopet varna turistična destinacija. Ljudje že prihajajo, prav vsi pa se moramo zavedati, da Egipt potrebuje turiste. Prav turizem bo ljudem in državi po teh težkih dneh pomagal, da se lažje »postavijo na noge«.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.