Kaj vprašati na informativnih dnevih?

Question marks with young woman using her laptop on a grey background
Foto: Melpomenem iz iStock

Ker je izbira fakultete in smeri študija ena najpomembnejših odločitev mladih, saj se z njo podajo na začetek poklicne in karierne poti, je pomembno, da se na informativni dan dobro pripravijo.

Kaj pa predstavnike fakultet sploh vprašati? Zapomni si, da neumnih vprašanj ni.

Nekaj predlogov vprašanj na informativnih dnevih

Zatorej le pogumno! Pozanimaj se, kakšen je osip v 1. letniku in skozi ves študij. Kakšne so omejitve in pogoji za vpis, preveri, kako je z opravljanjem sprejemnega izpita, ki ga nekateri programi zahtevajo, ter kako naj se dijaki pripravijo nanj.

Čeprav je v Sloveniji še vedno večina fakultet brezplačnih, vseeno povprašaj, ali je plačljiva; pozanimaj se, kakšni so stroški študija. Če se boš na fakulteto vpisoval izredno, se pozanimaj o ceni izrednega študija. Vprašaj tudi o možnostih obročnega plačila ali popustu na plačilo celotnega zneska. Nekaj dodatnih vprašanj, ki ti lahko zelo koristijo:

  • Kakšni so pogoji za napredovanje? Nekatere smeri imajo določene pogoje, ki jih mora opraviti vsak študent, preden se vpiše v višji letnik.
  • Kakšni so pogoji za ponavljanje letnika? Nekatere fakultete imajo za ponavljanje določeno minimalno število točk ali druge pogoje.
  • Kako je z možnostjo prepisa med študijskimi programi? Je treba opraviti kakšne diferencialne izpite?
  • Ima fakulteta svoj karierni center?
  • Kakšno prihodnost ima študij? Kje se lahko zaposlite po končanem študiju? Je kadra s to izobrazbo v Sloveniji že veliko? 
  • Kako je s študentskimi izmenjavami v tujini?
  • Imajo na fakulteti tutorje in tutorke?
  • Kako je s prakso in pripravništvom? Povprašajte, kolikšno število ur praktičnega dela je obvezno za uspešen zaključek študija.

Odgovore na zgornja vprašanja lahko pridobiš tudi pri študentih, ki želeno smer že študirajo. Pocukaj za rokav tisto prijateljico vaše starejše sestre, ki je študirala isto smer, in prijetno boš presenečen nad količino koristnih informacij. Vsekakor pa velja, da kemični svinčnik, beležka in radovednost na informativnem dnevu ne škodijo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.