Eden najnevarnejših rakov ima končno zdravilo

Zdravilo za raka trebušne slinavke?
Zdravilo za raka trebušne slinavke? Foto: Iván Jesús Cruz Civieta iz iStock

Rak trebušne slinavke predstavlja velik problem v svetu medicine. Petletno preživetje pri raku trebušne slinavke je le 12-odstotno, kar je v letu 2023 rahlo povečanje v primerjavi s prejšnjimi leti. Vendar pa število primerov po vsem svetu narašča in do leta 2030 naj bi bil rak trebušne slinavke drugi vodilni vzrok smrti zaradi raka.

Raka trebušne slinavke je težko zdraviti, tudi zato ker se eksponentno širi, tumorji pa imajo edinstveno biološko zgradbo. Toda raziskovalci so naredili preboj, ko so gen, ki je odgovoren za nastanek genetskih sprememb, ki vodijo v večjo rezistenco metastaz, ki nastanejo na jetrih. Do genetskih sprememb pride med migracijo tumorja, ki se dogaja v krvi. Našli pa so tudi zdravilo, ki lahko ovira proces metastaziranja.

Preboj pri zdravljenju raka trebušne slinavke

Naslednji korak je prelomno klinično testiranje na inštitutu Wilmot Cancer Institute Univerze v Rochesterju, načrtovano za začetek leta 2024, da bi testirali zdravilo na podlagi njihovega laboratorijskega odkritja.

»Postali bomo prva ustanova v ZDA, ki bo preučevala varnost in učinkovitost eksperimentalnega zdravila, znanega kot NP137, pri raku trebušne slinavke, ki se je razširil na jetra,« je dejal Darren Carpizo, vodja kirurške onkologije na Medicinskem centru Univerze v Rochestru.

Telemedicine and human Pancreas recovery concept. Turquoise color palette, copy space for text.
Ima rak trebušne slinavke končno zdravilo? Foto: mi-viri iz iStock

Zakaj je rak trebušne slinavke smrtonosen?

Prvič, ker se širi že zelo zgodaj med razvojem (metastazira). Pri 85 odstotkih bolnikov se je rak že ob diagnozi razširil izven trebušne slinavke. Tudi če je rak lokaliziran na trebušni slinavki in je možna kirurška odstranitev, se večina bolnikov sooči s ponovitvijo raka. Metastaze povzročijo, da ti bolniki sčasoma podležejo bolezni, zato so raziskovalci osredotočeni na razumevanje biologije metastaziranja raka trebušne slinavke.

Cancer cells, malignant cells, scientific 3D illustration
Foto: Dr_Microbe iz iStock

Drugič, čeprav rakavim celicam trebušne slinavke ni treba potovati daleč, da bi dosegle jetra, se na tej poti genetsko reprogramirajo in postanejo močnejše. Posledično imajo novo zasejane rakave celice v jetrih izrazito drugačno biologijo od primarnega tumorja v trebušni slinavki in se lahko uprejo standardnemu zdravljenju, je dejal Carpizo.

Gen Netrin – 1

Raziskovalci so temeljili na tem, kar je bilo že znano o ključnem genu, Netrin-1, vpletenem v raka trebušne slinavke, dojke in debelega črevesa. Vendar so prvič odkrili zapletene mehanizme, ki omogočajo genu Netrin-1, da poganja smrtonosne genetske spremembe, ki se dogajajo, ko celice raka trebušne slinavke migrirajo v jetra. Pokazali so tudi, kako Netrin-1 aktivira jetrne zvezdaste celice, ki sodelujejo pri jetrni fibrozi, resni kronični bolezni, ki »pripravi« jetra, da postanejo gostitelj raka.

Pri miših in v študijah tkiv, ko so raziskovalci zatrli Netrin-1 z zdravilom proti raku (NP137), je bila verjetnost širjenja raka manjša in uspeli so uničiti rakave celice.

Klinično preskušanje bo verjetno zahtevalo, da bodo izbrani bolniki vzeli dva cikla NP137 pred operacijo, opravili operacijo odstranitve raka in nato do šest mesecev po operaciji jemali več eksperimentalnih zdravil skupaj s kemoterapijo.

Gastroenterology consultation. Anatomical model of pancreas on doctor table over background gastroenterologist consulting woman patient with gastrointestinal disorders
Foto: peakSTOCK iz iStock
Prejšnji članekOcena filma: Society of the Snow
Naslednji članekKomentar: Težava s sodobno duhovnostjo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.