Eno jabolko na dan

Oktober je mesec trgatve, druženja, ob enem pa morda tudi obdobje, ko le pojemo malo več sadja. Zakaj je pomembno, da je naš vsakdan sestavljen iz sadja?

»Sadje ima velik pomen v zdravi prehrani, saj je biološko visoko vredno živilo, z nizko energijsko gostoto. Sadje vsebuje veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov, prehranske vlaknine in še številne druge zaščitne snovi. Priporočena zaužita količina sadja vpliva na boljši imunski odziv in zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, različnih vrst raka ter možgansko kap. Zaradi nizke energijske gostote pomaga pri zmanjševanju in vzdrževanju telesne mase.« izr. prof. dr. Cirila Hlastan Ribič, Inštitut za varovanje zdravja RS

 

V našo vsakdanjo prehrano je potrebno vključiti tako sadje kot tudi zelenjavo. Tako zelenjava kot sadje imata posebne zaščitne snovi. Sadje ne more nadomestiti zelenjave in obratno. Številne raziskave potrjujejo povezanost uživanja sadja z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka pljuč, požiralnika, žrela, trebušne slinavke, dojke in debelega črevesa. Raziskave pa navajajo tudi sinergistično delovanje posameznih komponent v sadju kot so vitamini, minerali, antioksidanti, prehranske vlaknine in sekundarne zaščitne rastlinske snovi, ki preprečujejo nastanek rakavih obolenj ter bolezni srca in ožilja.

 

»Ne ugotavljamo problematike nezadostnega uživanja sadja, velik problem pa predstavlja premalo uživanja zelenjave. Priporočamo uživanje sezonskega, lokalnega sadja in zelenjave, ki sta tudi cenovno bolj dostopna, ter hranilno bogatejša,« zaključuje dr. Cirila Hlastan Ribič.

 

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.