Za motivacijo in energijo

Naše telo mora vsak dan zaužiti vsaj dva litra tekočine. Vendar pri tem ni pomembno samo, ali pijemo dovolj, temveč tudi, kaj pijemo. Za dobro fizično in psihično delovanje našega telesa je potreben zadosten vnos tekočin.

Med učenjem radi posegamo po energijskih pijačah, ki nam dajo energijo, da lahko sedimo dalj časa za knjigami. Energijskim pijačam so dodane naslednje snovi, ki pa za naše zdravje niso najboljše:

  • kofein, 
  • taurin,
  • glukonolakton,
  • in druge substance.

Te substance imajo vpliv na naš centralni živčni sistem in nam povečajo motivacijsko energijo. Energijski napitki običajno vsebujejo že omenjeni kofein in pa sladkor oziroma velikokrat vidimo napis “brez sladkorja”, vendar je tu dodan nadomestek kot je aspartam. Strokovnjaki opozarjajo, da moramo biti pri uživanju energijskih pijač previdni in da jih ne uživamo prepogosto, saj imajo te lahko stranske učinke oziroma povzročajo resne zdravstvene težave: napadi, zablode, težave s srcem in ledvicami ali poškodbe jeter.

 

Kljub temu pa proizvajalci energijskih pijač trdijo, da izdelki izboljšujejo duševno in telesno zmogljivost – povečajo koncentracijo in hitrost odziva ter izboljšajo nadzor in čustveno stanje, kar je sicer res, nihče pa si ne pogleda druge plati.

 

Glede na dokazane učinke na srce, pa tudi na ožilje, Inštitut za varovanje zdravja RS uživanje energijskih pijač odsvetuje ljudem z visokim krvnim pritiskom in bolnikom z boleznimi srca in ožilja. Uživanje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih lahko povzroči srčne aritmije ali celo hujše zaplete delovanja srčne mišice.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.