Fakultete odpovedujejo predavanja zaradi koronavirusa

close up positive show result of covid infected show on nasal rapid self test kit at home
Foto: whyframestudio iz iStock

Univerze po Sloveniji so sprejele ukrepe zaradi širjenja koronavirusa. Nekatere fakultete so za ta teden povsem odpovedale pedagoški proces, nekatere še ne. Verjetno pa bodo tudi te sledile zgledu ostalim. Univerzi v Ljubljani in na Primorskem sta s spodnjima objavama že sporočili javnosti svojo odločitev. Novo Gorico, Novo mesto in Maribor se trenutno še čaka.

Poglej na spletno stran svoje fakultete, da vidiš, kakšna je odločitev glede tvojega pedagoškega procesa. Preveri tudi elektronsko pošto.

Univerza v Ljubljani

Zaradi novih primerov okužb s koronavirusom izdajamo dopolnjene napotke glede izvajanja študijskega procesa na Univerzi v Ljubljani. Napotke bomo ves čas posodabljali v skladu z razvojem dogodkov. Na Univerzi v Ljubljani razmere spremlja posebna delovna skupina pod vodstvom dekana Medicinske fakultete UL prof. dr. Igorja Švaba in dekana Zdravstvene fakultete UL doc. dr. Andreja Starca, na članicah pa delujejo koordinacijske skupine.

 • Članicam predlagamo, da za vsaj 14 dni ukinejo predavanja v velikih predavalnicah, kjer se lahko zbere 100 in več ljudi in jih nadomestijo z drugimi oblikami pouka.
 • Članicam predlagamo, da v največji možni meri nadomestijo tudi druge oblike pouka tako, da bo pouk možno izvesti na daljavo.
 • Odsvetujemo obiske naših študentov in zaposlenih v ogrožena področja.
 • Odsvetujemo obiske iz tujine iz ogroženih območij.
 • Ukinjamo vsa srečanja, kjer se zbere več ljudi, ki so v tesnem stiku in ki niso nujno potrebna za tekoče delovanje UL (kongresi, svečane akademije, podelitve diplom, športna vzgoja, drugi javni dogodki ipd.).
 • Ker so nekateri zavodi prepovedali vstop študentov v svoje prostore, bomo v soglasju z zavodi te oblike pouka nadomeščali. Če to ne bo možno, lahko članice te aktivnosti, kadar je to smiselno, priznajo kot izvedene zaradi izrednega stanja.

Univerza na Primorskem

Spoštovani izvajalci pedagoškega procesa in študenti Univerze na Primorskem,

glede na trenutno situacijo v zvezi z novim koronavirusom vam sporočamo, da je za naslednjih 14 dni (od ponedeljka, 9. 3. 2020 do petka, 20. 3. 2020) odpovedan pedagoški proces (predavanja, vaje, …) na vseh članicah Univerze na Primorskem. O nadomeščanju odpadlega pedagoškega procesa vas bomo naknadno obvestili.

Navodila resornega ministrstva, NIJZ in Ministrstva za zdravje RS so, da je potrebno delovati preventivno in ukrepe, ki jih sprejme določena institucija, sorazmerno prilagajati situaciji.

Po tem, ko smo proučili informacije s strani vseh navedenih institucij ter, ob dejstvu, da je Italija največje žarišče koronavirusa v Evropi, tudi s strani predstavnikov vodstva »Istituto Superiore di Sanita dell’Italia« (ekvivalent NIJZ v RS), smo se odločili za ta ukrep iz preventivnih razlogov. Smo namreč univerza, ki ima vsakodnevno interakcijo s sosednjo Italijo.

V prihodnjih dneh boste dobili nadaljnja navodila tudi glede možnosti izvajanja pedagoškega procesa na daljavo (npr. uporaba e-učilnice, predavanja na daljavo …).

Prav tako pa vas bomo sproti obveščali o morebitnih nadaljnjih spremembah oz. ukrepih.

Univerza v Mariboru

Trenutno še ni uradne objave. Spremljaj stran z novicami in obvestili ter preverjaj svojo elektronsko pošto.

Univerza v Novi Gorici

Trenutno še ni uradne objave. Spremljaj stran z novicami in obvestili ter preverjaj svojo elektronsko pošto.

Univerza v Novem mestu

Trenutno še ni uradne objave. Spremljaj stran z novicami in obvestili ter preverjaj svojo elektronsko pošto.

 

Stanje v Sloveniji

Od danes zjutraj je v Sloveniji potrjeno število okužb 16. Vse pristojne institucije že ves čas natančno spremljajo dogajanje, obveščajo javnost o preventivnih ukrepih, v pripravljenosti pa so tudi ukrepi za zajezitev širjenja okužb pri nas.

Preprečevanje okužbe

 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Sum na okužbo

Če si se zadrževal na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma si bil v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in si zbolel (kašelj, vročina, težko dihanje), prosimo, da:

 • Ostani doma in se izogibaj stikom z ljudmi.
 • Pokliči osebnega zdravnika oz. dežurnega zdravnika v najbližji dežurni ambulanti, če kličeš izven delovnega časa vašega zdravnika.
 • Zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo. Če bo sum upravičen, te bo napotil na najbližjo zdravstveno ustanovo – vstopno točko za odvzem brisa.
 • Do te zdravstvene ustanove se pelji z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Kašljaj v robec ali rokav. Pred odhodom od doma si umij roke z vodo in milom.
 • Zdravnik, ki ti bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boš počakal na rezultate testa.
 • Po prejemu rezultata te bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDnevi industrijske robotike 2020 te vabijo k udeležbi! – PRESTAVLJENO ZARADI COVID-19!
Naslednji članekSmučarska evforija zajela tudi slovenske vrtce

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.