Gravesova bolezen: Vse, kar moramo vedeti o bolezni ščitnice

Gravesova bolezen od A do Ž
Gravesova bolezen od A do Ž Foto: unomat iz iStock

Ščitnica je pomemben nadzornik metabolizma v človeškem telesu. Zaradi različnih vzrokov lahko ščitnica deluje prekomerno – hipertiroidizem ali premalo – hipotiroidizem. Eden glavnih vzrokov za prekomerno delovanje ščitnice je Gravesova bolezen, ki ji rečemo tudi avtoimuni hipertiroidizem. Ščitnica torej izloča preveč hormonov.

Kaj je Gravesova bolezen in zakaj nastane?

Gravesova bolezen je ime za avtoimunsko bolezen ščitnice. Ščitnico stimulirajo protitelesa, ki jih proizvede pacientovo telo, zaradi česar je prekomerno aktivna, kar povzroči povečano proizvodnjo ščitničnega hormona. Gravesova bolezen je dobila ime po zdravniku, ki jo je prvi opisal, Robertu Gravesu, in je najpogostejši vzrok hipertiroidizma.

Nekaj ​​več kot 1 % ljudi ima prekomerno delovanje ščitnice. Ženske petkrat pogosteje zbolijo za njim kot moški. Gravesova bolezen prizadene približno 5 od 1000 ljudi. Kot vsako avtoimunsko stanje je tudi Gravesova bolezen pogostejša pri ženskah kot pri moških.

Imunski sistem telesa se odzove na ščitnico in proizvede posebne beljakovine imenovane protitelesa, ki napadejo ščitnico. To se imenuje avtoimunska reakcija. Ta protitelesa nato stimulirajo ščitnico, kar povzroči povečano proizvodnjo in sproščanje ščitničnih hormonov. Natančen razlog, zakaj se začne avtoimunska reakcija, ni popolnoma pojasnjen, vendar jo lahko pri nekaterih ljudeh sproži okužba, stres ali kajenje. Vendar ima večina bolnikov družinsko anamnezo težav s ščitnico, zato lahko govorimo o genetski povezavi.

Unrecognizable female patient in blue clothes, highlighted handrawn thyroid gland in hands. Human endocrine system issues concept.
Foto: mi-viri iz iStock

Kakšni so znaki in simptomi Gravesove bolezni?

Ti so enaki za vse vrste čezmernega delovanja ščitnice, ne glede na vzrok. Pogosti simptomi in znaki vključujejo:

 • občutek vročine in pretirano potenje
 • izguba teže – čeprav je apetit običajno velik
 • povečana pogostost odvajanja blata
 • tresenje rok
 • mišična oslabelost in izguba mišične mase
 • občutek žeje in pogosto uriniranje
 • težave s spanjem, nemir, vznemirjenost in sprememba vedenja
 • menstruacije lahko postanejo neredne (običajno svetlejše)
 • težko dihanje, zlasti pri naporu.

Gravesova bolezen pogosto prizadene oči. Lahko postanejo otekle in rdeče, včasih postanejo bolj izrazite, v hujših primerih pa lahko pride do dvojnega vida in škiljenja. To se imenuje  Gravesova oftalmopatija ali očesna bolezen ščitnice.

Lahko pride do specifičnih kožnih sprememb na sprednjem delu nog, kjer je koža videti rdeča in otekla. To se imenuje Gravesova dermopatija ali pretibialni miksedem. Če Gravesove bolezni ne zdravimo, lahko povzroči srčno popuščanje.

Protecting patient`s health and recovery concept. Turquoise color palette, copy space for text.
Foto: mi-viri iz iStock

Kako se diagnosticira Gravesova bolezen?

Diagnoza poteka v dveh delih:

 1. Prekomerno delovanje ščitnice je mogoče oceniti s krvnim testom za preverjanje delovanja ščitnice in merjenje ravni ščitničnih hormonov v krvi. To bi vključevalo različne kombinacije  ščitničnega stimulirajočega hormona (hormona, ki izhaja iz možganov), prostega tiroksina in prostega  trijodotironina. Običajno se kot prvi korak preveri raven ščitničnega stimulirajočega hormona in prostega tiroksina.
 2. Gravesovo bolezen je mogoče potrditi z merjenjem ščitničnih protiteles (ščitničnega peroksida ali protiteles proti receptorju ščitničnega stimulirajočega hormona) ali s posebnim pregledom ščitnice, imenovanim izotopski pregled. Vendar pa je diagnoza običajno jasna na podlagi simptomov in v mnogih primerih ti dodatni testi morda niso potrebni.
Picture of adult woman having a visit at female doctor's office
Foto: macniak iz iStock

Kako se zdravi Gravesova bolezen?

Simptome visoke ravni ščitničnih hormonov je mogoče zdraviti z zaviralci beta. To je pogosto prva uporabljena vrsta zdravljenja. Čeprav lahko to pomaga ublažiti simptome, ne vpliva na sam avtoimunski proces ali na ravni ščitničnih hormonov.

Antitiroidna zdravila, se uporabljajo za zdravljenje dejanskega čezmernega delovanja ščitnice. Trajanje zdravljenja je odvisno od posameznega bolnika in se giblje od 6 mesecev do 24 mesecev.

Nekateri centri uporabljajo režim zdravljenja, imenovan »blokada in zamenjava«, ki vključuje popolno »blokiranje« delovanja ščitnice s karbimazolom in nato »nadomestitev« zahtevane ravni tiroksina s ščitničnimi tabletami. Druga možnost je, da se uporabi režim titracije, pri katerem se daje dovolj zdravila, da delno zavre ščitnico in ohrani naravno raven ščitničnega hormona v telesu v normalnem območju.

Ko se akutna tirotoksikoza umiri, se lahko uporabijo druge vrste zdravljenja. To je lahko v obliki operacije (za odstranitev žleze) ali  zdravljenja z radioaktivnim jodom  (povzroči postopno uničenje ščitnice). Nekateri bolniki ne potrebujejo operacije ali zdravljenja z radioaktivnim jodom, saj lahko tablete ustrezno umirijo čezmerno delovanje ščitnice in ščitnica po tem lahko normalno deluje.

Thyroid model and pills on a blue background front view, copy space
Foto: Tatiana iz iStock

Kakšne so dolgoročne posledice Gravesove bolezni?

Po eni epizodi obstaja možnost, da se Gravesova bolezen ponovi, vendar se bo verjetnost sčasoma zmanjšala. Kajenje lahko poslabša očesno bolezen ščitnice, povezano s tem stanjem, zato je pomembno, da takoj prenehate.

Operacija in v mnogih primerih radioaktivni jod bosta povzročila nezadostno delovanje ščitnice, kar pomeni, da bo moral bolnik do konca življenja jemati nadomestke ščitničnih hormonov. Alternativa kirurškemu posegu ali radioaktivnemu jodu je jemanje zdravila proti ščitnici daljše časovno obdobje (do vseživljenjskega). Pomanjkljivost tega pristopa je, da imajo lahko bolniki še vedno izbruhe Gravesove bolezni.

doctor holding Blood tube for analysis of Free triiodothyronine FT3 and Free Thyroxine FT4 hormones. Blood sample for study of FT3 Free triiodothyronine and FT4 Free Thyroxine for Thyroid exam
Foto: angelp iz iStock
Prejšnji članekFjällräven Polar vabi, da se pridružite nepozabni dogodivščini
Naslednji članekRazpis štipendij za izmenjavo v Nemčiji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.