Ščitnica in ščitnični hormoni, brez njih ne gre

Ščitnica in ščitnični hormoni
Ščitnica in ščitnični hormoni Foto: unomat iz iStock

Naše telo deluje s pomočjo različnih signalnih poti, ki prenašajo informacije od možganov na periferijo. Poznamo različne načine sporočanja informacij in različne molekule, ki delujejo kot sporočevalci. Verjetno najbolj poznani sporočevalci v telesu so hormoni. Žlez, ki izločajo hormone je v telesu več. Ena od njih pa je tudi ščitnica.

Ščitnica in njene naloge

Ščitnica se nahaja na sprednji strani vratu tik pod Adamovim jabolkom. Je v obliki metulja in je sestavljen iz dveh režnjev, ki se nahajata na obeh straneh sapnika. Normalna ščitnica običajno ni vidna navzven in je ni mogoče otipati, če s prstom pritisnemo na vrat.

Ščitnica proizvaja hormone, ki uravnavajo presnovo, rast in razvoj telesa. Ima vlogo pri nadzoru delovanja srca, mišic in prebave, razvoju možganov in vzdrževanju kosti. Njegovo pravilno delovanje je odvisno od dobre oskrbe z jodom iz prehrane. Celice, ki proizvajajo ščitnične hormone, so zelo specializirane za pridobivanje in absorpcijo joda iz krvi ter njegovo vgradnjo v ščitnične hormone.

endocrinologist, thyroid, gland
Foto: Mohamed_hassan iz Pixabay

Os hipotalamus-hipofiza-ščitnica

Signal, ki ureja proizvodnjo ščitničnih hormonov, prihaja iz majhne žleze na dnu naših možganov, imenovane hipofizaHipofiza proizvaja in pošilja hormon, imenovan ščitnično stimulirajoči hormon (TSH). TSH nato pove ščitnici, koliko hormona naj proizvede in izloči. Raven TSH v krvi narašča in pada glede na potrebe vašega telesa, da proizvede več ali manj ščitničnih hormonov.

Hipofiza se odziva neposredno na ščitnične hormone v krvi, odziva pa se tudi na signale iz hipotalamusa, ki je del možganov nad hipofizo. Hipotalamus sprošča lasten hormon tirotropin-sproščujoči hormon (TRH). TRH pa spodbuja sproščanje TSH v hipofizi, ki nato signalizira ščitnici.

To celotno omrežje imenujemo tudi os hipotalamus-hipofiza-ščitnica (HPT) in se prilagaja presnovnim spremembam in potrebam vašega telesa. Gre za negativno povratno zanko, kar pomeni, da izločanje hormona hkrati zavira tudi delovanje prejšnjega hormona. Na takšen način naše telo regulira količino izločenih hormonov.

Woman receives ultrasound of thyroid gland from doctor. Thyroid hormones and thyroid gland
Foto: Ivan-balvan iz iStock

Hormoni, ki jih proizvaja ščitnica

Ščitnica proizvaja tiroksin (bolj znan kot T4 ), ki je relativno neaktiven prohormon, in zelo aktiven hormon, imenovan trijodtironin (imenovan tudi T3 ). Skupaj se tiroksin in trijodtironin imenujeta ščitnična hormona. Ščitnica proizvede le 20 % zelo aktivnega T3, proizvaja pa predvsem prohormon T4, ki predstavlja približno 80 % izločenih ščitničnih hormonov. Ko ga izloči ščitnica, specifični encimi v drugih tkivih, kot so jetra ali  ledvice, pretvorijo T4 v aktivni hormon T3. to je proces, ki privede do nastanka večine T3 hormona.

Poleg tega so v ščitnici še druge celice, ki proizvajajo hormone, imenovane C-celice. Te celice proizvajajo kalcitonin. Kalcitonin ima vlogo pri uravnavanju ravni kalcija in fosfata v krvi, kar je pomembno za ohranjanje zdravih kosti.

TSH, diagnosis of thyroid diseases, medical examination of t3 and t4, production and secretion of hormones, hypothyroidism or hyperthyroidism, Wooden blocks with text. Regular health examination
Foto: Andrzej Rostek iz iStock

Nedelujoča negativna povratna zanka, lahko ima resne posledice

Običajno ščitnica proizvede točno toliko hormonov, kot je potrebno za delovanje in ravnovesje metabolizma v telesu. Kot smo že opisali, ostane TSH, ki ga izloča hipofiza, v krvnem obtoku na konstantni ravni, vendar se raven poveča, ko se raven T4 zniža, in zmanjša, ko se raven T4 v krvi poveča. Ta povratna zanka hipotalamus-hipofiza-ščitnica ohranja stabilne ravni T4 v vaši krvi in ​​se takoj odzove na majhne spremembe.

Vendar pa obstaja več motenj, povezanih s ščitnico, pri čemer je večina težav v zvezi s proizvodnjo ščitničnih hormonov. Bodisi ščitnica proizvaja preveč hormonov (imenovano hipertiroidizem), zaradi česar vaše telo porablja energijo hitreje, kot bi moralo; ali vaša ščitnica ne proizvaja dovolj hormona (imenovano hipotiroidizem), zaradi česar vaše telo porablja energijo počasneje, kot bi moralo. Redko se lahko razvije rak ščitnice.

The illustration of the thyroid is on the woman throat, Human thyroid gland control. Sore throat of a people against a gray background. The concept of healthcare and medicine.
Foto: Tharakorn iz iStock

Zanimivosti povezane z delovanjem ščitnice

Ščitnica je izredno pomembna žleza, saj ob pomanjkanju ščitničnih hormonov lahko pride do različnih težav v telesu. Najbolj vidna težava, ki je tudi ireverzibilna, je mentalna zaostalost otrok, ki jim ob rojstvu primanjkuje ščitničnih hormonov. Taki otroci nikoli ne nadoknadijo zaostanka in njihova mentalna razvitost ostane na nivoju majhnega otroka. V Sloveniji so temu namenjeni redni pregledi nivoja ščitničnih hormonov pri dojenčku in takojšnje nadomeščanje hormonov.

Ljudje sicer lahko normalno živimo brez ščitnice, ko enkrat dosežemo odraslost, vendar je ob pomanjkanju ščitničnih hormonov obvezno njihovo nadomeščanje. Ker je za pravilno sproščanje hormonov iz ščitnice izredno pomembno, da imamo dovolj joda v prehrani, so nekatere države, med njimi tudi Slovenija, uvedle obvezno jodiranje soli. S tem se je zmanjšalo število pacientov, ki so imeli težave s hipotiroidizmom.

Thyroid puzzle concept: hands of surgeon with surgical instruments (tools) performs thyroid surgery as a result of hypothyroidism, thyroid adenoma, thyroadenitis, euthyroid goiter, iodine deficiency
Foto: Sakramir iz iStock
Prejšnji članekAli vaš iRobot Roomba ni povezan z aplikacijo? Ne veste, kaj zamujate!
Naslednji članek10 dejstev o Tolkienu, 100 let Disneyja, Najbolj zanimivi Twitter škandali

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.