Herpes: Kako se ga znebiti in ostali nasveti

Young man suffering from painful herpes on his mouth
Foto: AND-ONE iz iStock

Herpes se na naših ustnicah pojavlja v obliki večjih ali manjših mehurčkov, napolnjenih s tekočino. Čeprav poznamo več oblik herpesa, se bomo v tem članku dotaknili le tiste nadloge, ki jo dobimo na ustnicah. Izvej, kaj je herpes, kako se prenaša, kako veš, da ga imaš, kako ga pozdraviti in kako ga lahko odženeš.

Herpes na kratko

Herpes je pravzaprav skupina bolezni, ki jih povzročajo virusi herpes simpleksa (HSV). Na koži in sluznicah se kažejo kot mehurčki, ki se pogosto ponavljajo. Herpes delimo glede na del telesa, ki je prizadet. Najbolj pogosta sta ustnični (labialni oziroma HSV-1) in genitalni herpes (HSV-2).

Herpes se prenaša z neposrednim stikom (največkrat poljubljanjem in spolnimi odnosi), do okužbe pa lahko pride tudi takrat, ko okuženi ne kaže simptomov. V svetu je razširjenost okužbe s herpesom med 60 in 90 odstotki. Večina okuženih se svoje okužbe ne zaveda, saj simptomi niso tako jasno izraženi.

Kako se okužimo s herpesom

Herpes je močno nalezljiva okužba, ki se prenaša z neposrednim stikom. Največkrat kar med poljubljanjem in spolnimimi odnosi. Čeprav se lahko herpes prenese tudi ko simptomov (mehurčki) oseba nima, je najbolj nalezljiv, ko so prisotne vlažne in počene rane.

Potek okužbe

Po okužbi z virusom herpesa se v prvih dneh pojavijo simptomi na koži. Ščemenje, srbenje, pekoč občutek in rahla bolečina. Temu po nekaj urah sledi nastanek drobnih mehurčkov. Ti se počasi preoblikujejo v večje mehurčke, ki so napolnjeni s tekočino, spremlja pa jih draženje, vnetje in rdečina. Mehurčki čez nekaj dni počijo in se razvijejo v razjede, ki jih spremlja bolečina, oteklina in rdečina. Kmalu pa se začnejo te razjede celiti in prekrije jih krasta (če ta poči, se lahko pojavi krvavitev). Kot je v navadi, se krasta odlušči in odpade.

Sama okužba traja od dva do štiri tedne, a je veliko odvisno od vsakega posameznika. Načeloma pa se vidni simptomi (mehurčki) pojavijo za približno osem dni. Pomembno pri vsem tem je, da se ne dotikamo mehurčkov, se ne poljubljamo in se ne dotikamo predmetov, ki bi lahko razširili herpes. Zelo pomembno je predvsem to, da se ne dotikamo herpesa, saj obstaja možnost prenosa na očesno sluznico, ki pa lahko zadevo še dodatno zakomplicira.

Brez poljubljanja
Brez poljubljanja!

Možne posledice herpesa

Čeprav ni nujno, da se katera od teh posledic razvije, moramo vseeno biti pozorni, predvsem pri manjših otrocih. Zaradi boleče razjede se lahko zmanjša vnos hrane in pijače, kar lahko pripelje do dehidracije. Če bi se rana okužila z bakterijami pa lahko pride do nadaljnjih okužb. Če bi se virus razširil, lahko povzroči tudi okužbo kože (preko ran) in oči (lahko pride do resne poškodbe vida). Za osebe s slabim imunskim sistemom je preprečitev virusa nujna, saj ima virus herpes tudi hujše oblike. Če si oseba s slabšim imunskim sistemom, si načeloma na to že opozorjena, a vseeno ob izbruhu herpesa obišči svojega zdravnika.

Ponoven izbruh bolezni

Ko smo okuženi s herpesom, to traja celo življenje, vseeno pa lahko izbruh pričakujemo na podlagi določenih dejavnikov. Herpes se bo pojavil v času stresa, menstruacije, oslabljenega imunskega sistema, večji izpostavljenosti UV svetlobi in ob povišani temperaturi.

Preprečitev ponovnega izbruha

Pri vsakem posamezniku so sprožilci herpesa različni. Vseeno pa je nekaj dejavnikov, ki se jim lahko izognemo (napisani tudi zgoraj) in s tem zmanjšamo pogostnost pojavljanja herpesa. Zapomnimo pa si, da popolne ozdravitve od virusa herpes ni.

  • Spočij se in se okrepi – utrujenost in preobremenjenost močno vplivata na imunski sistem. Če ta pade, se poviša možnost pojava herpesa. Poskusi se sprostiti, naspati, okrepiti in jesti zdravo.
  • Izogibanje nezdravi hrani – S pravilno prehrano bo tvoj imunski sistem okrepljen in možnost pojava herpesa bo manjša. Čeprav ni nujno, da bo držalo tudi za tebe, se lahko izogibaš oreščkom, žitu, semenom, korenju, zelju in (na žalost) čokoladi.
  • Zmanjšaj stres – najdi tisti stresni dejavnik in se potrudi, da ne bo več tako stresen.
  • Zaščita pred soncem in mrazom – Predvsem zimski zrak lahko hitro osuši ustnice, zato poskrbi za pravo zaščito ustnic. Prav tako pa poskrbi za zaščito pred sončnimi žarki, ki lahko poškodujejo kožo in ustnice.
  • Spoznaj svoje hormone – Menstruacijski ciklus močno vpliva na pojavljanje herpesa, zato je pametno, da še boljše spoznaš svoj ciklus. Tako boš bolje pripravljena na preventivo.

Ozdravitev herpesa

Ko opaziš, da se bo herpes pojavil, lahko uporabiš različna mazila, obliže in tudi tablete, ki so na voljo v lekarnah. Vse stvari pa so le za lajšanje simptomov, saj herpesa uničile ne bodo. Tako lahko brez nakupa stvari uporabiš tudi nekaj domačih pripravkov. Največkrat pa tisti, ki imajo herpes, uporabljajo balzam za preventivo. Ta mehča in vlaži ustnice, obenem pa hitro celi razpokanost ter ščiti pred zunanjimi vplivi.

  • S pomočjo vatirane palčke na obolelo mesto nanesi propolis, alkohol, izvlečke (kamilica, ognjič) ali olje sivke, evkalipta in čajevca.
  • Obkladek iz olja in nastrganega krompirja. Ta blaži vnetje in pospeši celjenje ran.
  • Za krepitev imunskega sistema so priporočeni česen, sladki koren in ameriški slamnik.
  • Hrana bogata z aminokislino lizin, ki preprečuje razvoj herpesa. Vsebujejo jo jajca, fižol, ribe, mlečni izdelki, meso in krompir.

Pri prvem izbruhu herpesa pa se je najboljše posvetovati s farmacevtom, saj ti bo on najboljše svetoval pri izbiri določenih pripravkov in zdravil ter ti ponudil še kakšen domači nasvet. Sčasoma pa boš našel sebi najbolj ustrezen način boja proti herpesu.

Urednik portala Student.si

VIRNIJZ
Prejšnji članekTika Hribar: blogerka, ki je ni sram pokazati svoje #pravekože
Naslednji članekModerne kontroverzne knjige
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.