Moderne kontroverzne knjige

Knjige so čudovito orodje za spoznavanja sveta, idej in ljudi. A včasih so nekatere knjige preveč odkrite ali pa preveč kontroverzne, kakor bi družbi ali pa določenim posameznikom ugajalo. Tako pristanejo na seznamu kontroverznih knjig ali pa jih celo prepovejo. V zgodovini poznamo mnogo slavnih kontroverznih ali pa prepovedanih knjig. Katere pa so moderne uspešnice, ki so prepovedane ali pa bile odstranjene iz knjižnic?

413 razlogov zakaj (13 reasons why)

Naslovnica 13 razlogov zakaj.
Naslovnica romana 13 razlogov zakaj.

13 razlogov zakaj je bila Netflixova uspešnica (vsaj do 3. sezone). A malo gledalcev dejansko ve, da je serija posneta po knjižni uspešnici. Knjiga je sicer odprla diskusijo o samomoru med mladimi in serija je to diskusijo prinesla širši publiki.

Zgodba govori o najstnici Hannah, ki po svojem samomoru ljudem, ki naj bi s svojimi dejanji privedli do njene smrti, zapusti 13 avdiokaset, vsaka je namenjena enemu izmed trinajstih naslovnikov. Hannino zgodbo na nočni odisejadi obujanja spominov in samorefleksije odkriva njen sošolec Clay. Kasete kmalu razkrijejo, kako lahko majhne malenkosti privedejo v resne posledice.

Hannah Baker joka.

Knjiga pa je naletela na hude kritike (prav tako serija), saj naj bi preveč milo (celo mogoče maščevalsko) prikazala posledice samomora in akt kot sam. Dogodki iz knjige naj bi navdušili posamezne mlade, da so neuspešno in na žalost včasih tudi uspešno, posnemali dejanja likov iz zgodbe. Mnogo šol je knjigo tako knjigo odstranilo iz knjižnic.

3China Dream (China Dream)

Naslovnica China Dream. Vir: Amazon
Naslovnica romana China Dream. Vir: Amazon

Knjiga je, kakor vse knjige avtorja Ma Jiana, prepovedana na Kitajskem. Sam avtor je izgnan iz Kitajske, a kljub temu, da je trenutno britanski državljan, še vedno ostro piše o vladi, ki mu je prepovedala vrnitev v domovino.

Zgodba sledi pokvarjenemu in egoističnemu uradniku, ki ima nalogo, da državljanom Kitajske preko možganskih vsadkov zamenja sanje z vladno propagando.

Parada kitajske mornarice.

Seveda je lahko sklepati, da kitajska vlada take knjige ni odobravala. A pisatelj se trudi, da ga prepovedi ali pa posledice ne bi ovirale pri pisanju, saj verjame, da bi to bila smrt literature.

2Charlijev svet (The perks of being a wallflower)

Naslovnica romana Charlijev svet.
Naslovnica romana Charlijev svet.

Knjiga avtorja Stephena Chboskyja je bila za svoj čas (1999) zelo napredna. Zgodba je prikazovala duševne probleme, homoseksualnost, droge, alkohol in na splošno stisko odraščanja.

Bralci spoznamo Charlija, najstnika, ki začne obiskovati srednjo šolo. Charlie je brez prijateljev (in razlog, zakaj jih nima, je res boleč) in trpi zaradi smrti svoje najljubše tete, ki je umrla na cesti, ko je šla iskat Charliejevo darilo. V srednji šoli se spoprijatelji s Sam in njenim polbratom Patrickom. To novo prijateljstvo, stanje doma in borba z njegovimi duševnimi problemi Charlija popeljejo na težko potovanje odkrivanja samega sebe in njegove dejanske preteklosti.

Povzetek iz filma Charlijev svet.

Knjiga je naletela na ogromno kritik zaradi opisa spolnosti, uporabe drog in alkohola ter odprtega pogovora o homoseksualnosti ter homofobiji. Še posebej v ZDA je knjiga naletela na ogromno kritik ter prepovedi v določenih knjižnicah.

1Cover-up General (Cover-up General)

Naslovnica romana Cover-up general.
Naslovnica romana Cover-up general.

Nefikcijski triler Edwina Giltraya je pestra knjiga o prikrivanju vojaških skrivnosti in je še posebej za balkanske bralce zanimiva, saj se dogajanje vrti glede pokola v Srebrenici.

Pisatelj izhaja iz osebnih izkušenj. Prepiri znotraj nizozemskih oboroženih sil (katerih pripadniki so bili mirovniki na območju Srebrenice), posnetek, ki prikazuje sama dejanja pokola in general, ki bi lahko izgubil vse, če bi se te skrivnosti razkrile. Zveni kakor hollywoodski produkt, a gre za resnično zgodbo.

Grobovi žrtev pokola v Srebrenici.
Grobovi žrtev pokola v Srebrenici.

Knjiga je bila prepovedana na Nizozemskem. Nad knjigo so se tudi pritožile osebe, ki so notri omenjene. Haaško sodstvo pa je prepoved preklicalo in potrdilo (kljub nezadovoljstvu vojaškega vrha), da je vsebina kredibilna in pomembna stopnička pri diskusiji o Srebrenici.

Urban Husu

Novinar

Prejšnji članekHerpes: Kako se ga znebiti in ostali nasveti
Naslednji članekPrvič bodo pripeljali vzorce z Marsa na Zemljo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.