ponedeljek, 21 septembra, 2020
Doma Zabava Knjiga Moderne kontroverzne knjige

Moderne kontroverzne knjige

Knjige so čudovito orodje za spoznavanja sveta, idej in ljudi. A včasih so nekatere knjige preveč odkrite ali pa preveč kontroverzne, kakor bi družbi ali pa določenim posameznikom ugajalo. Tako pristanejo na seznamu kontroverznih knjig ali pa jih celo prepovejo. V zgodovini poznamo mnogo slavnih kontroverznih ali pa prepovedanih knjig. Katere pa so moderne uspešnice, ki so prepovedane ali pa bile odstranjene iz knjižnic?

13 razlogov zakaj (13 reasons why)

13 razlogov zakaj je bila Netflixova uspešnica (vsaj do 3. sezone). A malo gledalcev dejansko ve, da je serija posneta po knjižni uspešnici. Knjiga je sicer odprla diskusijo o samomoru med mladimi in serija je to diskusijo prinesla širši publiki.

Naslovnica 13 razlogov zakaj.
Naslovnica romana 13 razlogov zakaj.

Zgodba govori o najstnici Hannah, ki po svojem samomoru ljudem, ki naj bi s svojimi dejanji privedli do njene smrti, zapusti 13 avdiokaset, vsaka je namenjena enemu izmed trinajstih naslovnikov. Hannino zgodbo na nočni odisejadi obujanja spominov in samorefleksije odkriva njen sošolec Clay. Kasete kmalu razkrijejo, kako lahko majhne malenkosti privedejo v resne posledice.

Hannah Baker joka.

Knjiga pa je naletela na hude kritike (prav tako serija), saj naj bi preveč milo (celo mogoče maščevalsko) prikazala posledice samomora in akt kot sam. Dogodki iz knjige naj bi navdušili posamezne mlade, da so neuspešno in na žalost včasih tudi uspešno, posnemali dejanja likov iz zgodbe. Mnogo šol je knjigo tako knjigo odstranilo iz knjižnic.

China Dream (China Dream)

Knjiga je, kakor vse knjige avtorja Ma Jiana, prepovedana na Kitajskem. Sam avtor je izgnan iz Kitajske, a kljub temu, da je trenutno britanski državljan, še vedno ostro piše o vladi, ki mu je prepovedala vrnitev v domovino.

Naslovnica China Dream. Vir: Amazon
Naslovnica romana China Dream. Vir: Amazon

Zgodba sledi pokvarjenemu in egoističnemu uradniku, ki ima nalogo, da državljanom Kitajske preko možganskih vsadkov zamenja sanje z vladno propagando.

Parada kitajske mornarice.

Seveda je lahko sklepati, da kitajska vlada take knjige ni odobravala. A pisatelj se trudi, da ga prepovedi ali pa posledice ne bi ovirale pri pisanju, saj verjame, da bi to bila smrt literature.

Charlijev svet (The perks of being a wallflower)

Knjiga avtorja Stephena Chboskyja je bila za svoj čas (1999) zelo napredna. Zgodba je prikazovala duševne probleme, homoseksualnost, droge, alkohol in na splošno stisko odraščanja.

Naslovnica romana Charlijev svet.
Naslovnica romana Charlijev svet.

Bralci spoznamo Charlija, najstnika, ki začne obiskovati srednjo šolo. Charlie je brez prijateljev (in razlog, zakaj jih nima, je res boleč) in trpi zaradi smrti svoje najljubše tete, ki je umrla na cesti, ko je šla iskat Charliejevo darilo. V srednji šoli se spoprijatelji s Sam in njenim polbratom Patrickom. To novo prijateljstvo, stanje doma in borba z njegovimi duševnimi problemi Charlija popeljejo na težko potovanje odkrivanja samega sebe in njegove dejanske preteklosti.

Povzetek iz filma Charlijev svet.

Knjiga je naletela na ogromno kritik zaradi opisa spolnosti, uporabe drog in alkohola ter odprtega pogovora o homoseksualnosti ter homofobiji. Še posebej v ZDA je knjiga naletela na ogromno kritik ter prepovedi v določenih knjižnicah.

Cover-up General (Cover-up General)

Nefikcijski triler Edwina Giltraya je pestra knjiga o prikrivanju vojaških skrivnosti in je še posebej za balkanske bralce zanimiva, saj se dogajanje vrti glede pokola v Srebrenici.

Naslovnica romana Cover-up general.
Naslovnica romana Cover-up general.

Pisatelj izhaja iz osebnih izkušenj. Prepiri znotraj nizozemskih oboroženih sil (katerih pripadniki so bili mirovniki na območju Srebrenice), posnetek, ki prikazuje sama dejanja pokola in general, ki bi lahko izgubil vse, če bi se te skrivnosti razkrile. Zveni kakor hollywoodski produkt, a gre za resnično zgodbo.

Grobovi žrtev pokola v Srebrenici.
Grobovi žrtev pokola v Srebrenici.

Knjiga je bila prepovedana na Nizozemskem. Nad knjigo so se tudi pritožile osebe, ki so notri omenjene. Haaško sodstvo pa je prepoved preklicalo in potrdilo (kljub nezadovoljstvu vojaškega vrha), da je vsebina kredibilna in pomembna stopnička pri diskusiji o Srebrenici.

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,198FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Najboljši filmi o nezemljanih

Filmi, kjer človeštvo v takem ali drugačnem številu naleti na nezemljane v taki in drugačni obliki. Čeprav so Superman, Thor in Thanos nezemljani, teh...

Menjam: Viski za hišo

Osemindvajsetletni Matthew je za štiriinštirideset tisoč funtov prodal zbirko viskija. Steklenico mu je vsako leto za rojstni dan dal oče, razlog za prodajo je...

Letos 100 let slovenske atletike in več kot 10 državnih rekordov

Letos slovenska atletika praznuje svojo stoletnico – kot mejnik začetka njenega organiziranega delovanja v Sloveniji so na Atletski zvezi Slovenije izbrali prav leto 1920,...

Preverite pametne ure, brezžične slušalke in napredne prenosnike, s katerimi bo Huawei popestril jesen

Na globalnem dogodku pod sloganom »Inovacije navdihujejo srečna naključja« (Inovation Inspires Serendipity) je podjetje Huawei Consumer BG predstavilo šest novih izdelkov, ki bodo obogatili...