Prvič bodo pripeljali vzorce z Marsa na Zemljo

Ko bo Nasin rover Perseverance februarja drugo leto prispel na Mars, se bo začelo dvoletno raziskovanje kraja Jezero Crater. Misija se je začela prejšnji teden. Jezero Crater je starodavni kraj jezerskega dna in delte reke, ki je obstajalo pred tremi oziroma štiri milijardami let, ko je bil Mars toplejši, vlažnejši in bolj potencialen za življenje.

Perseverance Rover
Rover je že na poti. vir: CNN

Rover ne bo raziskoval le Jezera Crater z novimi znanstvenimi instrumenti, kamerami in mikrofoni, ampak bo zbral prve vzorce, ki jih bodo z Marsa na Zemljo vrnili v prihodnjih načrtovanih misijah.

V tej zapleteni misiji Mars Sample Return Nasa sodeluje z Evropsko vesoljsko agencijo in mednarodnimi partnerji. Pedviden zaključek misije je leta 2031.

Vzorci lahko spremenijo razumevanje življenja

Po besedah Loria Glazea, direktorja Nasinega oddelka za planetarne znanosti na sedežu Nase v Washingtonu, si znanstveniki želijo, da bi vzorec z Marsa proučevali za nadaljne generacije. Zdaj so na začetku poskušanja tega neverjetnega podviga.

Za razliko od Zemlje, Mars nima mladega površja, ker planet ni enako aktiven s tektonskimi premiki, izbruhi vulkanov in ostalimi dejavniki. Ko bo Perseverance šel v Jezero Crater, bo lahko opzoval in vzorčil dobro ohranjeno preteklost Marsa. Voda je napolnila krater pred približno 3,8 milijarde let. Takrat pa se je začelo tudi življenje na Zemlji.

»Delta je morda najzanimivejše območje, ki ga mora Perseverance raziskati, saj ohranja dno jezera – blato, organski materiali, znaki starodavnega življenja in celo potencialni fosili mikrobov bi se lahko ohranili na dnu delte«, je dejala Briony Horgan, članica znanstvene ekipe Perseverance in izredna profesorica planetarne znanosti na Purdue University.

Območje raziskovanja
Mesto pristanka roverja. vir: CNN

Na podlagi slik, ki jih je predstavil Mars Reconnaissance Orbiter leta 2005, znanstveniki že vedo, da so okoli roba kraterja karbonati. Na Zemlji karbonati ohranjajo fosile starodavnega življenja. Ti karbonati označujejo, za kar znanstveniki verjamejo, da je bilo nekoč starodavno obrežje jezera. Ko se je tu obarjala voda, bi lahko pomagala fosilizirati življenje ali organske molekule, ki jih označujejo v obliki karbonatov.

Znanstveniki z vsega sveta bodo lahko preučevali in analizirali kemijske in fizikalne lastnosti vzorcev kamnin in zemlje na Marsu ter iskali znake preteklega življenja.

»To je manifestacija številnih sanj in prizadevanj znanstvenikov,« je dejal Thomas Zurbuchen, pridruženi administrator Nasinega direktorata za znanstveno misijo. »Vzorci z Marsa lahko močno spremenijo naše razumevanje življenja.«

Vzlet za začetek misije
Vzlet za na Mars. vir: CNN
VIRCNN
Prejšnji članekModerne kontroverzne knjige
Naslednji članekSlovenija je namenila 200 tisoč evrov za žrtve eksplozije v Bejrutu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.