ponedeljek, 21 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Znanost Prvič bodo pripeljali vzorce z Marsa na Zemljo

Prvič bodo pripeljali vzorce z Marsa na Zemljo

Ko bo Nasin rover Perseverance februarja drugo leto prispel na Mars, se bo začelo dvoletno raziskovanje kraja Jezero Crater. Misija se je začela prejšnji teden. Jezero Crater je starodavni kraj jezerskega dna in delte reke, ki je obstajalo pred tremi oziroma štiri milijardami let, ko je bil Mars toplejši, vlažnejši in bolj potencialen za življenje.

Perseverance Rover
Rover je že na poti. vir: CNN

Rover ne bo raziskoval le Jezera Crater z novimi znanstvenimi instrumenti, kamerami in mikrofoni, ampak bo zbral prve vzorce, ki jih bodo z Marsa na Zemljo vrnili v prihodnjih načrtovanih misijah.

V tej zapleteni misiji Mars Sample Return Nasa sodeluje z Evropsko vesoljsko agencijo in mednarodnimi partnerji. Pedviden zaključek misije je leta 2031.

Vzorci lahko spremenijo razumevanje življenja

Po besedah Loria Glazea, direktorja Nasinega oddelka za planetarne znanosti na sedežu Nase v Washingtonu, si znanstveniki želijo, da bi vzorec z Marsa proučevali za nadaljne generacije. Zdaj so na začetku poskušanja tega neverjetnega podviga.

Za razliko od Zemlje, Mars nima mladega površja, ker planet ni enako aktiven s tektonskimi premiki, izbruhi vulkanov in ostalimi dejavniki. Ko bo Perseverance šel v Jezero Crater, bo lahko opzoval in vzorčil dobro ohranjeno preteklost Marsa. Voda je napolnila krater pred približno 3,8 milijarde let. Takrat pa se je začelo tudi življenje na Zemlji.

»Delta je morda najzanimivejše območje, ki ga mora Perseverance raziskati, saj ohranja dno jezera – blato, organski materiali, znaki starodavnega življenja in celo potencialni fosili mikrobov bi se lahko ohranili na dnu delte«, je dejala Briony Horgan, članica znanstvene ekipe Perseverance in izredna profesorica planetarne znanosti na Purdue University.

Območje raziskovanja
Mesto pristanka roverja. vir: CNN

Na podlagi slik, ki jih je predstavil Mars Reconnaissance Orbiter leta 2005, znanstveniki že vedo, da so okoli roba kraterja karbonati. Na Zemlji karbonati ohranjajo fosile starodavnega življenja. Ti karbonati označujejo, za kar znanstveniki verjamejo, da je bilo nekoč starodavno obrežje jezera. Ko se je tu obarjala voda, bi lahko pomagala fosilizirati življenje ali organske molekule, ki jih označujejo v obliki karbonatov.

Znanstveniki z vsega sveta bodo lahko preučevali in analizirali kemijske in fizikalne lastnosti vzorcev kamnin in zemlje na Marsu ter iskali znake preteklega življenja.

»To je manifestacija številnih sanj in prizadevanj znanstvenikov,« je dejal Thomas Zurbuchen, pridruženi administrator Nasinega direktorata za znanstveno misijo. »Vzorci z Marsa lahko močno spremenijo naše razumevanje življenja.«

Vzlet za začetek misije
Vzlet za na Mars. vir: CNN

VirCNN
Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,198FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Najboljši filmi o nezemljanih

Filmi, kjer človeštvo v takem ali drugačnem številu naleti na nezemljane v taki in drugačni obliki. Čeprav so Superman, Thor in Thanos nezemljani, teh...

Menjam: Viski za hišo

Osemindvajsetletni Matthew je za štiriinštirideset tisoč funtov prodal zbirko viskija. Steklenico mu je vsako leto za rojstni dan dal oče, razlog za prodajo je...

Letos 100 let slovenske atletike in več kot 10 državnih rekordov

Letos slovenska atletika praznuje svojo stoletnico – kot mejnik začetka njenega organiziranega delovanja v Sloveniji so na Atletski zvezi Slovenije izbrali prav leto 1920,...

Preverite pametne ure, brezžične slušalke in napredne prenosnike, s katerimi bo Huawei popestril jesen

Na globalnem dogodku pod sloganom »Inovacije navdihujejo srečna naključja« (Inovation Inspires Serendipity) je podjetje Huawei Consumer BG predstavilo šest novih izdelkov, ki bodo obogatili...