Slovenija je namenila 200 tisoč evrov za žrtve eksplozije v Bejrutu

Po katastrofalni eksploziji, ki je uničila velik del Bejruta, bo Libanon prejel humanitarno pomoč s strani Slovenije. Pomoč v višini 200 tisoč evrov bo Slovenija poslala prek EU. Poleg tega pa bo v Libanon poslala tudi strokovnjaka za usklajevanje mednarodne pomoči.

Sredstva bodo namenjena prebivalcem Bejruta. Libanonski Karitas bo prejel finančno pomoč s strani Caritas International, libanonski Rdeči križ pa jo bo prejel preko Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC). Na dopisni seji, kjer so bili ti sklepi sprejeti, je vlada določila tudi strokovnjaka, ki bo odšel v Libanon. Dva tedna bo v Libanonu strokovnjak za usklajevanje mednarodne pomoči v okviru enote strokovnjakov civilne zaščite EU.

Eksplozije v Bejrutu

V torek, 4. avgusta, so Bejrut prizadele eksplozije v mestnem pristanišču. Najmočnejša je uničila in poškodovala polovico mesta in zahtevala več kot 150 žrtev, več kot 6000 pa je ranjenih. Eksplozijo naj bi povzročil požar v skladišču, kjer je bilo shranjenih 2750 ton amonijevega nitrata. Veliko ljudi še vedno pogrešajo, pomoč pa je Libanonu že namenilo več držav.

V Bejrutu pa so ta vikend potekali tudi protesti, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi. Izražali so svojo jezo nad delovanjem oblasti, zahtevali spremembe v političnem vrhu ter želeli spomniti na napake vodilnih, zaradi katerih so se eksplozije tudi pripetile. Zaradi posega policistov, ki so uporabili solzivec in gumijaste naboje, so protestniki vdrli v več vladnih poslopij.

Preberi si tudi članek z vsemi informacijami o eksploziji v Bejrutu.

Urednik portala Student.si

VIRSTA
Prejšnji članekPrvič bodo pripeljali vzorce z Marsa na Zemljo
Naslednji članekSuha nožnica lahko povzroča neprijetne in boleče spolne odnose: obstaja rešitev?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.