Suha nožnica lahko povzroča neprijetne in boleče spolne odnose: obstaja rešitev?

Seks med mladimi ni tabu tema in vsak, ki je kdaj bil na kakšni študentski žurki, ve, da seks predstavlja velik del študentskega nočnega življenja. A vsi vemo, da življenje ni film in se v dejanskem življenju lahko tudi med seksom marsikdo spopada s težavami. Ena izmed teh je tudi suha nožnica.

Suha nožnica je sicer pogost pojav pri ženskah v menopavzi, kjer se z njo bojuje kar tretjina vseh žensk v menopavzi. A nič čudnega ni, če se pojavi tudi pri mladih dekletih, zato ne skrbi. Pri njih so najpogostejši vzroki suhosti nožnice naslednji:

  • Pomanjkanje vzburjenja

Pri mladih ženskah je suhost nožnice lahko posledica pomanjkanja vzburjenja, s čimer se pogosteje srečujejo tiste, ki so v dlje trajajočih zvezah. Odnos lahko sčasoma postane monoton in ga je treba znova in znova oživljati. Pomanjkanje vzburjenja in posledična suhost nožnice je lahko tudi posledica utrujenosti ali nezadovoljstva s partnerskim odnosom.

  • Hormonsko neravnovesje

V obdobju, ko ženska doji, značilno upade raven estrogena, kar lahko vodi v suhost nožnice. Hormonsko neravnovesje je lahko tudi posledica nekaterih medicinskih postopkov (odstranitev jajčnikov ali maternice) ali zdravljenj (obsevanje, kemoterapija).

  • Čezmerna ali neustrezna higiena
  • Bolezenska stanja, kot na primer Sjögrenov sindrom.
  • Zdravila. Suhost nožnice je lahko posledica jemanja antidepresivov, zdravil proti alergijam (antihistaminikov), kontracepcijskih tablet.

Težave s suho nožnico niso za nikogar prijetne, saj lahko vodijo do srbečice, pekočega občutka in bolečih spolnih odnosov. Raziskave kažejo, da so slednji prisotni kar pri 15 % žensk, mlajših od 30 let. Suha nožnična sluznica je tudi bolj občutljiva in nagnjena k poškodbam. Če meniš, da imaš tudi ti težave s suho nožnico, se posvetuj z ginekologom. Težavo lahko odpraviš tudi z lubrikantom, ki nožnico navlaži. Dobra izbira so vaginalne ovule Cicatridina. Ne vsebujejo hormonov, so enostavne za uporabo, po potrebi jih lahko uporabljaš tudi daljši čas.

cicatridina vaginalne ovule

Ključna sestavina vaginalnih ovul Cicatridina je hialuronska kislina, ki v tkivo pritegne molekule vode in tako učinkovito navlaži nožnično sluznico, tej pa se povrneta čvrstost in elastičnost. Hialuronska kislina ima pomembno vlogo tudi pri celjenju ran, zato so ovule Cicatridina odlična pomoč tudi pri obnovi ranjene nožnične sluznice.

Vaginalne ovule Cicatridina lahko kupiš v lekarnah in specializiranih prodajalnah, na voljo pa so tudi na spletu.

Prejšnji članekSlovenija je namenila 200 tisoč evrov za žrtve eksplozije v Bejrutu
Naslednji članekNavade nesrečnih ljudi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.