Libanonska eksplozija skozi posnetke

Picture of Heat caused by a Very hot Fire creating air movement effect
Foto: FelixRenaud iz iStock

V libanonski prestolnici Bejrut je v torek odjeknilo več eksplozij, ki so zaenkrat terjale vsaj 120 življenj in ranile več kot 4000 ljudi. Najverjetneje bo število žrtev in ranjenih še naraščalo, saj pogrešane še vedno iščejo. Zaradi uničujočih eksplozij pa je brez domov ostalo približno 300 tisoč ljudi.

Bejrut – 1,8 milijona prebivalcev

Eksplozije, od tega dve zares siloviti, sta odjeknili v bejrutskem pristanišču. Čeprav sam vzrok eksplozij še ni znan, se je vse začelo v skladišču z eksplozivnimi snovmi. Predsednik Libanona, Michel Aoun, je potrdil, da je bilo v skladišču 2750 ton amonijevega nitrata. Uporablja se kot gnojilo, a je velikokrat uporabljen tudi kot eksplozivno sredstvo. Težava naj bi tičala predvsem v tem, ker skladišče že vsaj šest let ni bilo varnostno pregledano.

Eksplozija je bila uničujoča za vse, kar je bilo v bližini, učinki pa se poznajo tudi deset kilometrov daleč. Razbita okna, odlomljena drevesa, uničeni avtomobili in stavbe. Slike po eksploziji so grozljive in žalostne.

Številne države in svetovne organizacije so že obljubile ter poslale pomoč ljudem v Bejrutu. Ostali so brez domov, ljubljenih in brez velikih količin hrane, saj je bilo skladišče eno glavnih za mesto Bejrut. Samo škodo pa so trenutno ocenili na tri do pet milijard dolarjev, saj je uničena vsaj polovica mesta.

Eksplozijo so čutili tudi na Cipru, ki je oddaljen 240 kilometrov.

RAW VIDEO: Beirut blast caught on camera

Eksplozija naj bi bila enaka potresu z magnitudo 3,3 po rihtarjevi lestvici.

Iz ure v uro se povišuje tudi število informacij, ki jih javnost dobiva s kraja nesreče. Premier in predsednik sta obljubila, da bodo krivci za nesrečo plačali za svoje dejanje oziroma napako. Ker pa je prizorišče še vedno izjemno nevarno, bodo zaključki o vzroku nesreče verjetno še nekaj časa neznani.

Veliko informacij ponuja posnetek DW News.

Beirut explosion: What happened and who is responsible? | DW News

Urednik portala Student.si

VIRReuters.com
Prejšnji članekKam si šla, Bernadette je prava poletna knjiga zate
Naslednji članekSpeči mikrobi prebujeni po 100 milijonih let

Urednik portala Student.si

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.