Kam si šla, Bernadette je prava poletna knjiga zate

Nekaj mesecev preden sem prebral knjigo Kam si šla, Bernadette, sem gledal film in ponovila se je moja napaka kot pri knjigah Dekle na vlaku in Ni je več. Tu ne mislim na pomanjkanje kakovosti filmov (razen pri Dekle na vlaku, moj bog), ampak želja po več. Več likih, več zgodbe, več dogajanja in na splošno tisto, česar ti film ne more dati. Želel sem knjigo.

Film z istoimenskim naslovom je režiral meni fantastičen režiser Richard Linklater. V njem igra vedno čudovita Cate Blanchet, ob njej pa tudi Kristen Wiig in Laurence Fishburne. Pa vseeno je filmu nekaj manjkalo in tako kot pri podobnih primerih tudi tu velja. V predelavi knjige v film se lahko izgubi bistvo knjige. Zato jih beremo, da začutimo pristnost.

Maria Semple: Kam si šla, Bernadette, prevedel Jaka Andrej Vojevec, 376 strani, Založba Vida.

Zgodba o izginotju, ki skriva veliko več

Zgodbo o skrivnostnem izginotju mame Bernadette, ki odide neznano kam tik pred družinskim potovanjem na Antarktiko, pripoveduje petnajstletna hčerka Bee. Iz dopisovanja po elektronski pošti, sporočil, uradnih dokumentov in poročil zloži sestavljanko, ki zaplete in razplete to nenavadno zgodbo. Kajti tudi Beejina družina je nenavadna: oče je tehnološki guru pri Microsoftu, mama nadarjena arhitektka, ki se je popolnoma odmaknila od družbe, Bee pa uspešna učenka na zelo napredni šoli.

To je opis knjige, ki nam, kot se spodobi, poda le drobtinice knjige, dogajanja in zapleta. Knjiga je polna dogajanja, ki ga »prekinjajo« SMS sporočila, elektronska pošta in druga sporočila. Tako je knjiga prebrana veliko hitreje, kot bi bila, če teh sporočil ne bi bilo. Enemu bralcu bo tak način pripovedovanja všeč, drugemu mogoče ne. Vseeno pa skoznje dobivamo pogled drugih likov na izginotje in Bernadette samo.

Kam si šla, Bernadette

Kam si šla, Bernadette je zabavno branje, ki bo marsikomu hitro priraslo k srcu. Če iščeš poletno knjigo, ki bi jo vzel na morje ali pa prebral doma na kavču, potem je tvoje iskanje zaključeno.

Recenzijo nam je omogočila Založba Vida.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVroči dnevi vabijo v gozdove – drži se gozdnega bontona!
Naslednji članekLibanonska eksplozija skozi posnetke
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.