Vroči dnevi vabijo v gozdove – drži se gozdnega bontona!

Vedno toplejši počitniški dnevi so kot nalašč za sprehajanje po hladni senci in poslušanje ptičjega petja v gozdu (razen ko je seveda prevroče, takrat še ptiči obmolknejo). A zavedati se moramo, da smo v gozdu vselej samo obiskovalci. Smo gostje v domu gozdnih živali in raznovrstnih rastlinskih vrst, ki živijo v sožitju z drevesi. Zato se moramo kot gostje tudi obnašati, v zameno pa nam bo gostitelj gozd nudil sprostitev, senco in prostor za oddih od vsakdanjega vrveža.

Gozd je vir obnovljivih virov energije in surovin, blagodejno pa vpliva na celotno okolje. Je kraj za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti. V Sloveniji smo lahko ponosni na prost dostop v gozdove, ki je civilizacijska pridobitev, vendar se moramo zavedati, da je treba tudi v gozdu upoštevati nekatere omejitve.

gozdni bonton
Gozdni bonton.

V gozdu je treba upoštevati navodila o primernem obnašanju v naravi, ki so zapisana v predpisih na informativnih tablah.

 • Ne uničuj rastja in gob. Gozdno cvetje, gobe, plodovi in mah so nujni za biotsko raznolikost življenja v gozdu, zato je njihovo nabiranje omejeno s predpisi.

  gobe
  V gozdu ne trgaj rastlin in gob, saj so pomembne za biotsko raznolikost.
 • Za seboj ne puščaj smeti in ne poškoduj kažipotov.
 • Velikokrat ob množičnih obiskih gozdov nasrkajo tudi drevesa – ne zarezuj inicialk v skorje dreves, saj drevo s tem močno poškoduješ.
 • Prav tako pa se ne vozi izven gozdnih cest in označenih poti.
 • V gozdu ne kuri prostega ognja. V gozdu je namreč dovoljeno kurjenje le na kurišču, ki je urejeno v skladu s predpisi varstva gozdov in protipožarnega varstva.
 • Ne plaši živali ter če se sprehajaš s psom, poskrbi, da bo na povodcu in ne bo plašil in napadal mladih srnic, ki (še posebej na pomlad) ležijo v visoki travi.

  srna
  Ne plaši gozdnih živali. V gozdu si njihov gost.
Prejšnji članek»S fotografijo morate povedati zgodbo«
Naslednji članekKam si šla, Bernadette je prava poletna knjiga zate

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.