ponedeljek, 21 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Okolje Vroči dnevi vabijo v gozdove - drži se gozdnega bontona!

Vroči dnevi vabijo v gozdove – drži se gozdnega bontona!

Vedno toplejši počitniški dnevi so kot nalašč za sprehajanje po hladni senci in poslušanje ptičjega petja v gozdu (razen ko je seveda prevroče, takrat še ptiči obmolknejo). A zavedati se moramo, da smo v gozdu vselej samo obiskovalci. Smo gostje v domu gozdnih živali in raznovrstnih rastlinskih vrst, ki živijo v sožitju z drevesi. Zato se moramo kot gostje tudi obnašati, v zameno pa nam bo gostitelj gozd nudil sprostitev, senco in prostor za oddih od vsakdanjega vrveža.

Gozd je vir obnovljivih virov energije in surovin, blagodejno pa vpliva na celotno okolje. Je kraj za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti. V Sloveniji smo lahko ponosni na prost dostop v gozdove, ki je civilizacijska pridobitev, vendar se moramo zavedati, da je treba tudi v gozdu upoštevati nekatere omejitve.

gozdni bonton
Gozdni bonton.

V gozdu je treba upoštevati navodila o primernem obnašanju v naravi, ki so zapisana v predpisih na informativnih tablah.

 • Ne uničuj rastja in gob. Gozdno cvetje, gobe, plodovi in mah so nujni za biotsko raznolikost življenja v gozdu, zato je njihovo nabiranje omejeno s predpisi.

  gobe
  V gozdu ne trgaj rastlin in gob, saj so pomembne za biotsko raznolikost.
 • Za seboj ne puščaj smeti in ne poškoduj kažipotov.
 • Velikokrat ob množičnih obiskih gozdov nasrkajo tudi drevesa – ne zarezuj inicialk v skorje dreves, saj drevo s tem močno poškoduješ.
 • Prav tako pa se ne vozi izven gozdnih cest in označenih poti.
 • V gozdu ne kuri prostega ognja. V gozdu je namreč dovoljeno kurjenje le na kurišču, ki je urejeno v skladu s predpisi varstva gozdov in protipožarnega varstva.
 • Ne plaši živali ter če se sprehajaš s psom, poskrbi, da bo na povodcu in ne bo plašil in napadal mladih srnic, ki (še posebej na pomlad) ležijo v visoki travi.

  srna
  Ne plaši gozdnih živali. V gozdu si njihov gost.

Urednica portala Študent

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (5 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,198FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Najboljši filmi o nezemljanih

Filmi, kjer človeštvo v takem ali drugačnem številu naleti na nezemljane v taki in drugačni obliki. Čeprav so Superman, Thor in Thanos nezemljani, teh...

Menjam: Viski za hišo

Osemindvajsetletni Matthew je za štiriinštirideset tisoč funtov prodal zbirko viskija. Steklenico mu je vsako leto za rojstni dan dal oče, razlog za prodajo je...

Letos 100 let slovenske atletike in več kot 10 državnih rekordov

Letos slovenska atletika praznuje svojo stoletnico – kot mejnik začetka njenega organiziranega delovanja v Sloveniji so na Atletski zvezi Slovenije izbrali prav leto 1920,...

Preverite pametne ure, brezžične slušalke in napredne prenosnike, s katerimi bo Huawei popestril jesen

Na globalnem dogodku pod sloganom »Inovacije navdihujejo srečna naključja« (Inovation Inspires Serendipity) je podjetje Huawei Consumer BG predstavilo šest novih izdelkov, ki bodo obogatili...