»S fotografijo morate povedati zgodbo«

V današnjem času je svet obseden s fotografijo, saj nam najsodobnejši prenosni »foto« telefoni to omogočajo. Z najnovejšim Huawei P40 Pro je kvalitetna fotografija praktično zagotovljena, pa naj gre za portretno, športno, modno ali urbano fotografijo, žanr, ki je v svetu trenutno zelo pribljubljen.

Kot arhitektu mi je urbana fotografija najbližje in mi nudi priložnost za izražanje ter nudenje navdiha ljudem, da se virtualno poglobijo v bivalni prostor, ki ga v življenju mogoče nikoli ne bodo obiskali oziroma jih ravno fotografija prepriča, da ga obiščejo. Vsak fotograf se izraža na svoj način, vendar obstaja lestvica ali hierarhija pomembnih elementov, s katerimi želimo fotografijo narediti in pripeljati k popolnosti, da je za gledalca bolj privlačna in prepričljiva.

Fotografija naj pove zgodbo

Naslednjih nekaj nasvetov, kako narediti dobro fotografijo ni namenjenih zgolj izboljšanju vizualne moči vaše arhitekturne fotografije, temveč tudi pripravi zgodbe, ki jo s fotografijo želite povedati.

  1. nasvet

Fotografiranje v različnih vremenskih razmerah in v različnih obdobjih dneva pomaga k pripravi popolne zgodbe o povezanosti stavbe ali ulice z okoljem, kjer se nahajajo. Če osnovna kompozicija slike ne zagotavlja želenega efekta, si lahko pomagamo z dodatki kot so odsevi, fotografiranje skozi steklene površine z različnimi teksturami, itd.

Izbor dramatične osvetlitve s sencami in barvnim kontrastom doda posnetku globino in osredotočenost na detajl, ki ga s fotografijo želimo izpostaviti.

Huawei P40 Pro z visoko zmogljivimi štirimi zadnjimi kamerami z naprednim zaznavanjem in 3D zaznavanjem globine ter načinom ročnega ali samodejnega ostrenja nudi uporabniku edinstveno pomoč, da bo vsak posnetek ne glede na vremenske razmere popoln.

  1. nasvet

Izbira edinstvenega zornega kota pri fotografiji je pomembna, saj igra s perspektivo ni le zabavna stvar, ampak lahko navidez »nezanimiv« pogled spremeni v nepozaben.

Najprijetnejša fotografija nastane, ko je višina gledanja v naravni drži (stoje, sede,…), lahko pa fotografijo naredimo drugačno, če višino fotografiranja (horizont) premaknemo v neobičajno, t. j. bližje k tlom ali višje nad glavo.

Fotografiranje arhitekture pri zahtevnejših pogledih je z ultra širokokotnim objektivom P40 Pro zelo dobra izbira. Ozke ulice, bližina objektov ali panoramski zajem fotografije z Leica Ultra Vision kamero tudi ob nepopolni točki gledanja izpadejo tako prepričljivo, da je potrebno večkrat preveriti ali gre pri dejanski situaciji in fotografiji za eno in isto stvar.

  1. nasvet

Ne se bati v fotografijo vključiti ljudi, živali ali rastline, saj arhitektura brez njih ne obstaja, nasprotno doda ji življenje. Najbolj prepričljiva je fotografija naravno ujetega trenutka gibanja človeka ali živali. S pomočjo vrhunskega samodejnega načina ostrenja pri Huawei P40 Pro in s stabilizacijo slike ter odličnimi karakteristikami zaslonke so fotografije vedno jasne in žive.

  1. nasvet

Detajl urbanega prostora je lahko bolj pomemben kot celotna stavba ali ulica. Velikokrat imaš pri opažanju prostora občutek, da te nekaj moti ali zastira pogled. Spreten fotograf bo mogoče ta isti detajl vključil v kompozicijo, pridobil globino slike in z njo fotografiji dodal večjo dinamiko.

Stavbe vsebujejo ogromno majhnih podrobnosti, ki jih z neverjetno zmogljivo telefoto kamero P40 Pro lahko izpostavimo in dodatno nadgradimo kompozicijo fotografije.

  1. nasvet

Za fotografiranje v slabših vremenskih ali svetlobnih pogojih izkoristite tehnične zmožnosti fotografske naprave, ki vam jo nudi. Huawei P40 Pro je v tem segmentu trenutno v svetovnem vrhu.

Nočni način nudi ogromno možnosti za fotografiranje v slabi svetlobi. S preprostim dotikom ekrana na del fotografije izberemo željeno osvetljenost in jasnost posnetka, ki ga nočni način nadgradi do popolnosti. Pri tem se ohranijo vsi detajli, temnejši in/ali svetlejši deli pa se povežejo v celotno homogeno fotografijo. Stabilizacija fotografije je z omenjenim aparatom in omenjenim načinom fotografiranja tako dobra, da uporaba stativa ni potrebna. Uporaba polarizirajočih filtrov je pri fotografiranju z novim Huawei P40pro izpopolnjena do potankosti, zato dodani kontrast in nasičenost barv naredita sliko iz navidezno “mrtve” še kako naravno in živahno.

Z nekaj enostavnimi nasveti za dobro urbano fotografijo se s Huawei P40 Pro in seveda z vajo, raziskovanjem ter predvsem užitkom ob uporabi le-tega naredi posnetek, ki te vedno pusti odprtih ust!

Pridružite se velikemu fotografskemu natečaju

Zdaj, ko ste osvojili teorijo, pa je čas da se odpravite ven in v svoj objektiv ulovite stvari, ki vas navdihnejo. Svoje čudovite fotografije pa nato le prijavite tudi na Huaweiev fotografski natečaj Next Image, ki združuje fotografske navdušence s celega sveta in nudi odlične nagrade.

Več informacij o natečaju Huawei Next Image in možnostih sodelovanja najdete na uradni strani Huawei skupnosti: https://bit.ly/huawei-next-image-slovenija

Več o natečaju na globalni ravni pa na spletni strani https://bit.ly/huawei-next-image-global.

Gregor Pavlin

foto: Gregor Pavlin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.