Hipotiroidizem: Ko ima telo premalo ščitničnih hormonov

Vse o hipotiroidizmu
Vse o hipotiroidizmu Foto: Prostock-Studio iz iStock

Ščitnica je pomembna žleza v našem telesu, ki s svojimi hormoni, ki jih izloča v krvni obtok, skrbi za pravilno delovanje presnove našega telesa. Ščitnični hormoni so izredno pomembni za rast in razvoj človeškega telesa in razvoj centralnega živčnega sistema. Ob pomanjkanju hormonov lahko tako pride do velikih težav pri razvoju otrok. Kasneje pa lahko pomanjkanje ščitničnih hormonov vodi v bolezensko stanje imenovano hipotiroidizem.

Hipotiroidizem, ščitnična bolezen

Hipotiroidizem je bolezen, ki se razvije, ko ščitnica ne more proizvesti dovolj ščitničnih hormonov. »Subklinični ali blagi hipotiroidizem« se nanaša na stanje, ko so ravni ščitničnega hormona v krvi v normalnem območju, vendar mora ščitnica delati veliko več kot običajno, da vzdržuje te ravni. Ljudje s subkliničnim hipotiroidizmom običajno nimajo simptomov, vendar se bo pri znatnem deležu hipotiroidizem razvil v prihodnosti.

Hipotiroidizem je pogost. Prizadene ženske pogosteje kot moške in običajno v srednjih letih. Hipotiroidizem prizadene približno 1 od 1000 moških in 18 od 1000 žensk.

Human Glands Lobes of Thyroid Gland Anatomy. 3d illustration
Foto: Mohammed Haneefa Nizamudeen iz iStock

Vzroki za nastanek hipotiroidizma

V večini primerov je vzrok avtoimunski. To pomeni, da imunski sistem telesa pomotoma prepozna lastno ščitnico kot tujek, zato jo napade in poškoduje, v nekaterih primerih pa tudi uniči. Zanimivo je, da pri ljudeh z avtoimunskim hipotiroidizmom imunski sistem telesa sicer deluje normalno, vključno s tem, da se še vedno lahko bori proti okužbi.

Drugi manj pogosti vzroki za hipotiroidizem so posledica pomanjkanja joda, prevelikega odmerka zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje hipertiroidizma, uničenja ščitnice po zdravljenju z radioaktivnim jodom in kirurškega posega pri katerem odstranijo ščitnico.

Redko lahko hipotiroidizem povzročijo nekatera zdravila ali bolezni hipofize.

Test results for thyroid hormones in the blood.
Foto: Yusuke Ide iz iStock

Simptomi hipotiroidizma

Simptomi hipotiroidizma se od osebe do osebe zelo razlikujejo. Nekateri ljudje imajo lahko zelo malo simptomov, medtem ko so drugi resno prizadeti. Do neke mere je te razlike mogoče razložiti s tem, kako resen je hipotiroidizem. V nekaterih primerih ščitnica namreč ne more proizvajati ščitničnih hormonov, v drugih pa jih lahko proizvede nekaj, vendar premalo za potrebe telesa.

Drug razlog za tako različne simptome je hitrost razvoja hipotiroidizma. To lahko traja od nekaj dni do več let. Pomembna je tudi starost osebe. Na primer, hipotiroidizem pri otroku lahko povzroči slabo rast, mentalno zaostalost in druge težave.

Endocrine system disease, endocrinology
Foto: Zarina Lukash iz iStock

Simptomi hipotiroidizma niso specifični. Raziskave na splošnem prebivalstvu so pokazale, da do tretjina vseh ljudi doživi simptome, podobne simptomom hipotiroidizma. To povzroča zmedo in včasih napačno prepričanje, da mora imeti oseba s sicer nepojasnjenimi simptomi hipotiroidizem. Simptomi hipotiroidizma lahko vključujejo utrujenost, povečanje telesne mase, občutek mraza, fizično in duševno upočasnitev, suho kožo, izpadanje las, mišične krče in mišično oslabelost, zabuhlost okoli oči, depresijo, izguba sluha in zaprtje. Ženske lahko dobijo močne menstruacije ali pa jih popolnoma izgubijo. Nekateri ljudje s hipotiroidizmom razvijejo povečano ščitnico, znano tudi kot golša. Dvojna prisotnost avtoimunskega hipotiroidizma in golše je značilna za Hashimotov tiroiditis, kjer golšo povzroči infiltracija imunskih celic v ščitnico.

Diagnostika

Hipotiroidizem mora diagnosticirati zdravnik. Za postavitev natančne diagnoze se najprej vzame popolna anamneza, nato fizični pregled in krvne preiskave. V krvi se merijo ravni ščitničnega hormonov T3, T4 in TSH. Če je hipotiroidizem potrjen, se lahko izmerijo tudi ravni protiteles.

Skupaj s simptomatiko in krvnimi testi nato postavimo diagnozo. Za tem sledi zdravljenje, ki lahko traja tudi do konca življenja. Načeloma zdravimo pomanjkanje ščitničnih hormonov s pomočjo tablet, ki lahko nadomestijo manjkajoče hormone.

Blood sample tube with laboratory requisition form for thyroxine (T4) test
Foto: jarun011 iz iStock

Zdravljenje hipotiroidizma

Hipotiroidizem se zdravi s tabletami levotiroksina – sintetične različice tiroksina, ki se daje za nadomestitev neoptimalne ravni ščitničnih hormonov. Zdravljenje se izvaja ambulantno. Ko se levotiroksin absorbira v krvni obtok, se pretvori v trijodotironin, ki je aktivni ščitnični hormon, ki ga tkiva in celice potrebujejo za delovanje.

Ob tem je potrebno dodati, da nam današnja zdravila omogočajo nadomeščanje hormonov brez večjih težav in da lahko tudi brez ščitnice ljudje normalno živimo. Vendar imajo tablete stalno dozo hormonov, naše telo pa lahko s pomočjo povratnih zank bolj natančno uravnava ravni hormonov.

Velika pomoč pri preprečevanju hipotiroidizma, pa je bila uveljavitev obveznega jodiranja soli. S tem se je namreč zmanjšala pojavnost hipotiroidizma, ki je bila posledica pomanjkanja joda v hrani.

Design set of human organs with molecular grid, micronutrients and vitamins on light gray background.
Foto: mi-viri iz iStock
VIRYou and your hormones
Prejšnji članek(INTERVJU) Na Vilenici nagrajena 29-letna Tijana Rakočević: Moje delo je angažirano, tudi ko se ne zdi tako
Naslednji članekZakaj sploh uporabljamo predpražnike?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.