Hrana na recept zdravilo prihodnosti? Zdravniki predpisali zastonj hrano kot eksperiment

Paper grocery bag with fresh vegetables, fruits, milk and canned goods on wooden backdrop. Food delivery, shopping, donation concept. Healthy food background. Flat lay, copy space.
Foto: Candle Photo iz iStock

V Združenih državah Amerike so številni zdravniki začeli eksperimentirati s programi »hrana je zdravilo«. To pomeni, da so svojim pacientom predpisali brezplačno zdravo hrano. V nekaterih primerih celo za leto ali več. Raziskava predstavlja najobsežnejšo analizo rezultatov, ki jih dajejo »živila na recept«. Je tak pristop uspešen in predstavlja zdravstvo prihodnosti?

Hrana na recept kot prihodnost zdravljenja?

V raziskavi so analizirali paciente, ki so zaradi bolezni, povezanih s prehrano, prejeli brezplačna jabolka, brokoli, jagodičevje, kumare ter druge vrste sadja in zelenjave. Ti so v sklopu programa izbrali poljubne zdrave produkte v živilskih trgovinah ali na tržnici, plačali pa so z elektronskimi karticami ali vavčerji. Običajno so prejeli približno 65 ameriških dolarjev mesečno za obdobje med štirimi in desetimi meseci, ki so jih porabili za nakup sadja in zelenjave. Vseh 4.000 udeležencev v raziskavi je imelo slabo kardio metabolno zdravje ali tveganje zanj. Udeleženci so prihajali iz ambulant za revnejše soseščine na 22 lokacijah v ZDA.

Doctor or physician writing diagnosis and giving a medical prescription to male Patient
Foto: SARINYAPINNGAM iz iStock

Udeleženci programa so posledično pojedli več sadja in zelenjave in so imeli za tretjino manjšo verjetnost za skrbi, povezane z nezadostno količino hrane za pokritje osnovnih potreb. Zdravje oseb s sladkorno boleznijo, povišanim pritiskom in debelostjo se je tekom programa opazno izboljšalo.

V analizi so namreč zaznali izboljšanje ravni krvnega sladkorja, krvnega pritiska in telesne teže pri posameznikih, ki so prejemali brezplačno sadje in zelenjavo. Sistolični krvni pritisk se je tako v povprečju znižal za 8 milimetrov živosrebrnega stolpca, diastolični pa za 5. Za lažjo primerjavo: to je približno pol toliko, kot je posledica jemanja zdravil za nižanje krvnega tlaka.

Rezultati so izjemno pomembni, saj je danes veliko bolezni in celo smrti posledica neustreznega prehranjevanja. V Ameriki so kot dodaten vzrok identificirali nezmožnost revnejših, da finančno preskrbijo družino z zadostno količino zdrave hrane. Zanje to pomeni krajšo življenjsko dobo in višje medicinske stroške. Večina Američanov se ne prehranjuje zdravo, a raziskave kažejo, da je situacija pri tistih z nižjimi prihodki še nekoliko slabša. Programi, ki bolezni skušajo zdraviti s hrano, so zato le logičen odziv na trenutno situacijo.

Food As Medicine - Full Movie - Free

VIRscience alert
Prejšnji članekGrozljivo! Kaj je razlog, da bodo pingvini izumrli v nekaj desetletjih?
Naslednji članekPodaljšan rok za prijavo na tekmovanje za Mlade bobnarje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.