Izdelaj DIY zaščitno masko

Realistic surgical mask in details
Foto: Sinenkiy iz iStock

Čedalje bolj priporočljivo je, da v času epidemije covid-19 v javnosti nosimo zaščitne maske za obraz in s tem zaščitimo sebe in druge. Kirurških zaščitnih mask, namenjenih primarno zdravstvenemu osebju, primanjkuje, zato si lahko svojo brez težav izdelaš kar sam. Seveda doma narejene maske niso tako učinkovite kot prave kirurške, vendar vsekakor prispevajo k uspešnem preprečevanju širjenja virusa. Uporabiš lahko materiale, ki jih imaš doma, in iz njih izdelaš pralne maske za večkratno uporaboNapotke za izdelavo domače maske so pripravili v UKC Ljubljana.

S šivanjem 

Doma poišči kos bombažnega blaga – uporabiš lahko recimo bombažno rjuho, kuhinjsko krpo ali bombažno spodnje perilo. Material razreži, da dobiš dimenzijo 19×36 centimetrovpotreboval pa boš še dva bombažna trakova, dolga 100 centimetrov.  

Za izrezan kos blaga (19×36 cm) si pripravi šablono za označitev gubic, da boš masko lahko kasneje širil in prilagajal (kot je označeno na sliki).  

Gubice za zaščitno masko
Šablona za izdelavo gubic na zaščitni maski. Foto: UKC Ljubljana.

Da masko še bolj zatesniš, lahko na nosnem predelu uporabiš žičnato zapiralno sponko za vrečke – gospodinjski pripomoček, ki ga dobiš v mnogih trgovinah z živili. Žička mora biti na notranji strani, zato jo obleci v kos blaga in jo kasneje namesti v masko.  

Zašita maska je videti takole (spodaj na sliki). Zgornji trak zavežeš za glavo, spodnjega pa za vratom.  

Končni videz zaščitne maske.
Končni videz zaščitne maske. Foto: UKC Ljubljana.

Po uporabi masko shranjuj na točno določenem mestu, da ne bo prihajala v stik s čistim perilom in drugim tekstilom. Operi jo v pralnem stroju na najmanj 60 stopinj Celzija z običajnim pralnim praškom. Suho prelikaj z likalnikom, da še dodatno uničiš morebitne bacile.  

Brez šivanja 

Če nimaš možnosti šivanja maske, si lahko zasilno masko izdelaš iz kuhinjskih brisačk in robčkaTudi takšna maska je dovolj učinkovita, da zmanjša širjenje virusa. Je pa pomembno, da jo izdeluješ s čistimi rokami in v čistem delovnem prostoru. 

Potrebuješ torej kuhinjske papirnate brisačke, dve elastiki (preprosti kuhinjski gumici ali gumici za lase) in papirnat robček, za notranji sloj, ki se dotika obraza.  

Dva lista trislojnih ali tri liste dvoslojnih brisačk prepogibaj kot harmoniko. Na obeh straneh priveži ali s spenjačem pripni elastiki. Ko si masko namestiš na obraz, gube raztegni čez nos in brado.  

Takšna maska seveda ni pralna, uspešno pa ščiti le do dve uri – zato za odhod v trgovino zadostuje 

How To Make Face Mask At Home Using Paper Towel

Če jo imaš, jo še pravilno uporabljaj 

Preden si jo namestiš, si nujno umij in razkuži roke. 

Raztegni si jo od zgornjega dela nosu preko ust in pod brado. Maska se mora obrazu tesno prilegati 

Med uporabo se je ne dotikaj 

Ko je ne potrebuješ več, jo odstrani tako, da primeš za trakove ali elastike. Nikoli se je ne dotikaj spredaj.  

Med odstranjevanjem drži glavo pokonci in ne glej navzdol, saj lahko sicer raztrosiš mikrobe po svoji obleki. 

Ko jo odstraniš, si nujno umij ali razkuži roke 

Prejšnji članekMladinska delegatka pri OZN, Lucija Tacer: »Ko želiš spremeniti status quo, se bodo tisti, ki so se v sistemu ustalili, močno upirali.«
Naslednji članekSpomladanska priporočila: 6 živil, za katere ti bo koža hvaležna

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.