Je voda dovolj za žejo?

Medtem ko se ti majica vztrajno lepi na hrbet in piješ že poldrugi liter vode, se sprašuješ, kako je sploh mogoče, da si tako žejen. Ko po odgovoru povprašuješ strica Googla, ugotoviš, da ti in tvoja žeja nista osamljen primer. Neka gospa je na spletnem forumu celo zastavila vprašanje: »Ali še koga voda ne odžeja?« in sogovorniki so ji ponudili zanimive rešitve. Od teh, da naj poskusi s pivom, pa do tistih, da naj si zamenja glavo. Hm … No, ampak zdaj pa zares! Dehidracija ali pa prehidriracija na drugi strani nista šala.

Poznaš znake dehidracije?

Dehidriranost prepoznaš po najbolj očitnih znakih, kot so suha usta, otopel jezik, ki se ti lepi na nebo, temen urin in zaprtje. Malo manj očitni znaki dehidracije pa so tudi tile: lakota (in želja po slaščicah), slab zadah, znižan krvni pritisk, utrujenost, poslabšanje vida, slabost, hitro bitje srca in znižanje bolečinskega praga. Dehidriranost lahko preveriš tudi s preprostima poskusoma na svoji koži oziroma na nohtu:

  1. S palcem in kazalcem pridrži kožo dlani na drugi roki ali pa kožo na trebuhu in spusti. Če se koža v prvotno obliko vrne pozneje kot po 3 sekundah, je to lahko znak dehidracije.
  2. Eno roko dvigni nad višino srca in s prstom druge roke pritisni na noht. Pritisk v tem položaju izvajaj vsaj 10 sekund, nato ga popusti. Če se pobledel noht obarva nazaj v rožnato v manj kot 3 sekundah, potem je razlog za skrb odveč.

Ali lahko spiješ preveč vode?

Voda teče iz plastenke v kozarec.

Ja, dejansko lahko pretiravaš in resno ogroziš svoje zdravje. Tukaj govorimo o res velikih količinah vode v kratkem času, kar bi bilo na primer med 10 in 20 litrov vode v dveh ali treh urah. Prevelika količina popite vode v kratkem času povzroči znižanje koncentracije elektrolitov, to pa nato vodi v oteklino, ki se zgodi zaradi zastajanja vode v celicah. Znaki tega pojava (hiponatremija) so slabost, glavobol, bruhanje, otekle noge (predvsem gležnji in prsti na nogah) in oteženo dihanje.

Kaj pa, če se namakaš v vodi?

Žal ti to ne bo pomagalo v primeru dehidracije, no, razen če si bližnji sorodnik Spongeboba 🙂 Torej, nikar ne pozabi na pitje tudi takrat, ko se namakaš v morju ali bazenu, še posebej, če v vodi izvajaš kako športno aktivnost!

Koliko vode moraš popiti?

Količina vode, ki jo moraš spiti, je odvisna od več okoliščin. Za nek osnovni izračun velja pravilo, da svoje kilograme pomnožiš z vrednostjo 0,042 in tako dobiš količino vode v litrih, ki bi jo moral zaužiti na dnevni ravni (npr. 70 kg × 0,042 = 2,94 l vode). Če si telesno dejaven, moraš s potenjem izgubljeno vodo nadomestiti še z dodatno količino vode. Zgornjemu izračunu torej dodaj še količino vode, ki jo dobiš, ko število minut svoje vadbe pomnožiš s številom 0,012 (npr. 60 minut telesne vadbe × 0,012 = 0,72 l vode). Na porabo vode vplivata še vreme in stres, ki je pogosto povezan s potenjem. Vsekakor pa se ne obremenjuj preveč s številkami, zaupaj občutku v telesu, ko ti sporoča, da potrebuje tekočino. In ne pozabi, da je voda najboljša za odžejanje.

Pa še trije zlati nasveti

  1. Pij, še preden dobiš občutek žeje.
  2. Kupi si stekleničko za vodo in imej vodo vedno s seboj.
  3. Kadar se veliko potiš (vroče poletje ali pa intenzivna vadba), tu in tam popij izotoničen napitek ali kokosovo vodo.
Prejšnji članekPoletna dilema: delo ali uživancija?
Naslednji članekPošlji fotografijo in zadani 10.000 € v Huawei InFocus tekmovanju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.