Poletna dilema: delo ali uživancija?

Kmalu bo konec izpitnega obdobja, konec nepredvidljivega vremena (upajmo) in čas je, da si po napornem letu privoščiš počitnice. Bliža se letni čas, ki je sinonim za uživanje …, če imaš s čim uživati.

A gremo na morje?

Vsi imamo prijatelje, s katerimi se že od leta 2009 dogovarjamo, kam bomo šli poleti in tega še do danes nismo uresničili. Vsako leto pride nekaj vmes in ta skupni dopust se nikoli ne zgodi. Ta »nekaj vmes« je po navadi vladar današnjega časa – denar.

Sigurno si že bil v situaciji, ko tema pogovora v družbi nanese na poletje, morje, dopuste in naenkrat se najde nekdo, ki vpraša: a gremo letos skupaj na morje? Vsi so zelo navdušeni in že preračunavajo, kdaj imajo čas, ti pa se zaveš, da se tega ne boš mogel udeležiti, ker preprosto nimaš denarja.

Težava nastane, ker si poleti vsi želimo počivati, uživati, obiskovati nove kraje in preživljati čas kakovostno, kar pa nikakor ni na delu. Pa vendar, poletje traja 3 mesece in v tem obdobju imaš več kot dovolj časa, da izkusiš oboje: delo in kasneje uživanje v teh sadovih.

Organiziraj si svoj čas

Najdi si delo v prvi polovici poletja in lahko drugo polovico uživaš. Organiziraj si svoj čas in tudi med delom boš lahko normalno žural, se družil, delal, kar ti paše. Vendar če imaš namen s tem denarjem na dopust, poskusi ne zapraviti vsega že prvi dan plače. Obdrži nekaj zase, da imaš za čez mesec, ostalo pa spravi nekam in naj bo na varnem.

Delo naj ti ne bo v breme. Glej na to kot na to, da postajaš samostojen in neodvisen, da se začneš osebnostno razvijati, saj boš začel spoznavati, kdo si, kaj ti paše, kaj si želiš delati v prihodnosti. Kot študent imaš res ogromno ugodnosti, saj nisi vezan na nobenega delodajalca in lahko dobesedno kadarkoli prekineš delo in greš nekam drugam. Lahko se preizkusiš v vsaki panogi in ugotoviš, kje si želiš delati in kje ne. Vsako delo ti ne bo všeč in tudi ko boš našel primerno službo zase, bodo prišli dnevi, ko se ti reeeeees ne bo dalo nič. Pa tudi takšne dneve boš prebrodil, brez skrbi ;).

»Ne najdem dela zase«

V današnji digitalni dobi je najslabši izgovor, zakaj nimaš dela, to, da ga ne najdeš. Delo lahko najdeš prek vseh študentskih servisov, ki ti ponujajo pravo poplavo služb. Odkriti moraš, kaj je tisto zate, kakšna vrsta dela ti ustreza in go for it!

Če nisi ravno komunikativne narave, morda delo z ljudmi ni ravno zate in poišči kakšna bolj administrativna dela ali pa fizična. Dela je ogromno, potrebna je le volja. Kajti šele takrat, ko boš začel služiti svoj denar, boš cenil vsak cent, ki si ga prislužil. Takrat boš videl, da denar ne leti z neba in da moraš za tistih pet evrov v denarnici dejansko delati eno uro svojega življenja.

Motivira naj te to, da bo to tvoj denar, ki si ga boš prislužil sam! Lahko boš rekel, da si šel na morje s svojim denarjem in s tem boš lahko razpolagal, kot boš želel. Večkrat lahko slišimo starše, ki govorijo, da njihovi otroci ne znajo z denarjem, da ga ne cenijo ipd. To pa bo tvoj lastni denar in z njim boš definitivno razpolagal bolj premišljeno, kot bi z denarjem, ki ti je podarjen.

Postani odgovoren

Kot že rečeno, naj ti bo motivacija to, da boš lahko s prisluženim denarjem užival in da ti zanj ne bo treba prositi staršev. Poleg tega pa ti delovne izkušnje prinesejo ogromno za osebno rast, saj dobiš neko odgovornost, ki je ne moreš prelagati na nekoga drugega. Veliko študentov sicer študentskega dela ne jemlje resno in v zadnjem trenutku odpovedo ali pa se preprosto ne prikažejo na delovnem mestu. Čeprav imajo do tega vso pravico, saj študentsko delo ni zavezujoče, pa se nekdo vseeno zanaša nate, da boš tam, kot sta se dogovorila. Četudi je to en mesec, dva ali tri, vzemi delo resno, bodi priden, poskusi se nekaj naučiti in odnesti od tega. Če se boš izkazal in bo delodajalec s tabo zadovoljen, te bo morda tudi priporočil naprej ali pa ti poleg plače, podaril še kakšen dinarček ;). Zapomni si, da kar daješ, to dobiš.

Nič ne oklevaj in naj te ne bo strah, če določenih stvari ne znaš. Vsi moramo nekje začeti, hkrati pa se celo življenje učimo. Daj si priložnost in razširi svoja obzorja na različnih delovnih mestih, saj boš le tako ugotovil, kaj bi sploh rad delal v življenju, obenem pa ti bo vsako delovno mesto dalo neko znanje, ki ti bo definitivno prišlo prav v življenju.

Kot pravi Adi Smolar: »Je treba delat, če hočeš kaj postat, je treba delat, če hočeš karkoli znat, je treba delat, na svetu je pač tako, je treba delat, z lufta padlo n’č ne bo.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.