Kaj moraš vedeti o hrani in covidu-19?

V zadnjem času lahko si na spletu gotovo opazil velik porast »fake news« glede »čudežnih« zdravil in prehranskih dodatkov, ki naj bi preprečili ali celo zdravili okužbo s covidom-19. Ne nasedaj lažnim novicam in preveri, kaj ima po tem povedati stroka.

Krepitev imunskega sistema ni zaščita pred okužbo

Trenutno ni dokazov, da lahko s pomočjo kakršnihkoli prehranskih dodatkov okrepimo naš imunski sistem in se tako zavarujemo pred okužbo s koronavirusom. Prehranska dopolnila ne preprečujejo in ne zdravijo virusnih okužb.

Seveda pa lahko svoj imunski sistem v naravnem ravnovesju ohranjaš z zdravimi navadami: z uravnoteženo prehrano, fizično aktivnostjo, zmanjšanjem stresa in dovolj veliko količino spanca.

Najbolj primerne načine za preprečevanje okužbe s covidom-19 že dobro poznaš: natančno umivaj roke, vzdržuj razdaljo in ostani doma.

Odgovorno pri pripravi hrane

Prav tako ni dokazov, da se covid-19 prenaša s hrano. Toda bodi odgovoren in pri rokovanju ali pripravi hrane upoštevaj pravila dobre higienske prakse:

  • Pred pripravo ali zaužitjem hrane si natančno umij roke z milom.
  • Surovo sadje in zelenjavo pred zaužitjem dobro operi.
  • Uporabljene kuhinjske pripomočke in površine redno čisti z detergentom in vodo.
  • V kuhinji ne kašljaj in kihaj.

Bolj kot dotikanje embalaže nevaren stik z ljudmi v trgovinah

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) poroča o zelo majhni možnosti okužbe ob dotikanju embalaže hrane. Koronavirus je namreč zelo nestabilen na površinah.

V trgovinah največje tveganje za prenos virusne okužbe predstavlja stik z ljudmi in dotikanje površine tehtnic, nakupovalnih košaric, gumbov dvigal in drugih površin. Zato je pomembno vzdrževanje razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok – ko vstopiš v trgovino in ko izstopiš iz nje. V trgovinah se zadržuj čim manj časa.

Prejšnji članekOsvoji brezplačno vinjeto 2021!
Naslednji članek5 trendi čevljev za udobno preživljanje hladnejših dni

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.