Kaj storiti, če zboliš med študijem?

Če v času študija bivaš v drugem kraju in tam zboliš oz. se poškoduješ, lahko hitro pride do zadrege. V stiski si se znašel daleč stran od svojega osebnega zdravnika. Kako ravnaš v takem primeru? Si dovolj obveščen o zdravniški oskrbi študentov v tvojem univerzitetnem mestu? H kateremu zdravniku se takrat lahko odpraviš? Kako sploh poteka zdravniška oskrba študentov? Vse odgovore najdeš spodaj.

Najprej do svojega zdravnika, razen v nujnih primerih

V primeru zdravstvenih težav se moraš najprej obrniti na svojega izbranega osebnega zdravnika. Če pa potrebuješ nujno zdravstveno pomoč, poišči zdravnika, ki ti je najbližji.

Med študijem najdi novega zdravnika

Če zaradi študija živiš zunaj domačega kraja, priporočamo, da tam poiščeš novega osebnega zdravnika. Do 26. leta si namreč kot študent z veljavnim študentskim statusom zavarovan preko svojih staršev, zato imaš pravico do izbire osebnega zdravnika. Izbereš lahko zdravnika splošne medicine in osebnega zobozdravnika, ženske pa tudi osebnega ginekologa.

Kako do novega osebnega zdravnika?

Poizvedi, kateri zdravniki še sprejemajo nove paciente. Nato pokliči v ambulanto in se pozanimaj, ali se lahko oglasiš. Ob obisku izpolniš pristopno listino, tvojo zdravstveno kartoteko pa bo novi zdravnik prejel od prejšnjega.

Mariborski študentski vodnik: zdravniška oskrba študentov

Univerza v Ljubljani

V primeru bolezni in poškodb se kot študent Univerze v Ljubljani lahko obrneš na tamkajšnji Zdravstveni dom za študente na Aškerčevi cesti 4. Tu zaradi epidemiološke situacije poteka nekoliko spremenjen režim dela. Vse potrebne informacije najdeš na njihovi spletni strani.

Univerza v Mariboru

Ker od decembra študentska ambulanta Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor več ne obstaja, se v nujnih primerih obrni na katerokoli ambulanto družinske medicine ali na ambulanto Splošne nujne medicinske pomoči v UKC Maribor. Če tvoje težave niso življenjsko ogrožajoče, se obrni na svojega osebnega zdravnika. Še več koristnih podatkov glede zdravstvene oskrbe študentov najdeš na spletni strani Študentske organizacije Univerze v Mariboru.

Univerza na Primorskem

Študenti, ki potrebujejo obisk pri zdravniku, se morajo predhodno najaviti v Zdravstvenem domu Koper. V primeru potrebe po nujni medicinski pomoči se lahko obrneš tudi na Zdravstveni dom Izola in Zdravstveni dom Piran. Več si lahko prebereš na spletni strani Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

Prejšnji članekHuawei Next Image 2020: Pretresljive fotografije prepričale žirijo
Naslednji članekKuga je po tri četrt stoletja še vedno aktualna

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.