Kuga je po tri četrt stoletja še vedno aktualna

Je kaj lepšega kot brati stare knjige, ki so še vedno aktualne in jih lahko preprosto povežemo z našim vsakdanom? V primeru Camusove Kuge to sicer ni ravno lepo, je pa vsekakor zanimivo. Roman alžirskega nobelovca z naslovom Kuga sem želel že takoj ob izidu ponatisa, a sem rajši počakal, da epidemija vsaj delno mine. Tako sem vse povezave lažje videl in nanje gledal malenkost bolj sproščeno kot če se še ne bi zgodile.

Večna aktualnost

Ko alžirsko mesto Oran prizadene epidemija, sledimo zdravniku Rieuxu in drugim likom, ki jih po večini spoznavamo preko njega. Soočanje mesta in meščanov z epidemijo je izjemno napeto in grozljivo. Kaos, ki ga povzroči epidemija niso le smrti ampak pomanjkanje zaupanja med osebam, ukrepi in njihov vpliv na ljudi, soočanje z nevarnostjo in še veliko drugih zadev, ki jih brez problema povežemo z našim življenjem zadnje mesece. Vsebine se ne sme izdajati, saj se s tem izgubi ves čar, ki ga nam je Albert Camus zaupal s svojim romanom.

Albert Camus: Kuga, prevedel Jože Javoršek, Založba Beletrina, 197 strani.

Kuga kot so jo naslikali v tistem času

Odlično napisane prve strani te bodo kot bralca dobesedno posrkale vase in te vrgle v dogajanje. Spoznavanje moči epidemije in nemoč glavnih likov kljub izjemnemu trudu bodo točno take občutke prebudile v tebi. Take moči, da si prebivalci besede kuga sploh ne dovolijo izreči na glas. Zakaj? Čim bi to priznali, bi tudi sam strah postal še bolj oprijemljiv, kot je sicer. Kot vsaka knjiga, ki se bori s problemom epidemije, tudi ta v duši bralca sproži občutek stiske in nezadovoljstva. Sreče ni, samo smrt in kanček upanja, ki pa nas vseeno pušča ravnodušne z vsako novo stranjo.

Težko rečem, da to ni Camusov najboljši roman zaradi prekratkega življenja. A prav to, da je v dokaj kratkem času napisal toliko po tematiki različnih knjig take kakovosti je legendarno. Verjetno se Camus ni zavedal, kako aktualen bo njegov roman po skoraj sto letih. Pa je to pričakoval kdo od nas? Verjetno ne. Lahko si le predstavljamo, kako bo tistimi, ki bodo ta roman brali čez sto let.

Recenzijo nam je omogočila Založba Beletrina.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKaj storiti, če zboliš med študijem?
Naslednji članekImunost na koronavirus ne traja dolgo

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.