Kako alkohol povzroči izgubo spomina?

Drunk young man with open mouth and bottle of beer sleeping on the sofa at home. High quality photo
Foto: Daria Kulkova iz iStock

Verjetno si že slišal za blackout. Glede na statistiko bi lahko celo predvidevali, da si s tem pojavom že imel neposredno ali posredno izkušnjo. BBC namreč poroča, da naj bi več kot polovica oseb, ki so uživali alkohol, v poznih najstniških oz. zgodnjih dvajsetih letih že doživela neko obliko blackouta.

To je pravzaprav precej nenavaden pojav. Oseba, ki je doživela blackout, bi, kar se nje tiče, ta čas prav lahko bila nezavestna. Učinek je pri njej namreč enak – nezmožnost priklica spominov prejšnjega večera. Pa vendar ji prijatelji poročajo o tem, da so se z njo družili in pogovarjali kot vedno ter da je bila (skoraj) popolnoma prisebna. Kaj torej pripelje do te situacije?

Hiter pogled v možgane

Kaj točno se zgodi na ravni možganskih celic osebe, ki je doživela blackout? Obljubim, da nič kaj preveč zapletenega za razumet. Dolgo časa je prevladovalo prepričanje, da je izguba spomina zaradi alkohola posledica poškodovanih možganskih celic oz. nevronov. Danes vemo, da to ni res.

Preprosto povedano, učinek alkohola na možgane je sedativen – prevelik vnos alkohola povzroči, da možganske celice nehajo komunicirati tako hitro in precizno druga z drugo, kot bi morale.

Informacije se torej zaradi oslabljene komunikacije med celicami ne prenesejo iz kratkoročne v dolgoročno hrambo spomina, kar pomeni, da so kmalu izgubljene.

Man Passed Out On Bar During Christmas Drinks With Friends, Wearing Christmas Hats
Foto: monkeybusinessimages iz iStock

Popolna in fragmentarna izguba spomina

Raziskovalci so glede na stopnjo prizadetosti spomina identificirali dva tipa blackouta:

  • popoln blackout, pri katerem se oseba ne spomni ničesar v določenem časovnem obdobju in
  • fragmentarna izguba spomina, pri kateri se oseba lahko spomni delčkov dogajanja v določenem časovnem obdobju.

Pri prvem oseba informacije obdrži v kratkoročnem spominu – to pomeni, da je v trenutku zmožna sodelovati v pogovoru in v drugih aktivnostih, vendar se te informacije ne prenesejo v dolgoročni spomin, kot bi se v treznem stanju.

Ker dogodki torej nikoli niso bili shranjeni v dolgoročni spomin, jih oseba kasneje ne more priklicati. Fragmentarna izguba spomina je nekoliko blažja in tudi pogostejša. V tem primeru je prenos iz kratkoročne v dolgoročno hrambo spomina delno blokiran, vendar se nekaj informacij vseeno ohrani. Te so lahko priklicane z nekaj truda in spodbude.

Young handsome man passed out on sofa in messy room after party
Foto: g-stockstudio iz iStock

Ali so blackouti usojeni vsakomur?

Dovzetnost za tovrstne luknje v spominu je v veliki meri genetsko določena. Nanje naj bi vplivalo tudi materino pitje med obdobjem nosečnosti.

Vseeno pa poleg količine zaužitega alkohola obstajajo še drugi dejavniki, ki lahko povečajo verjetnost blackouta.

Med prvimi je spol; ženske več tvegajo, kljub temu da spijejo enako količino alkoholnih pijač kot moški (in če si se slučajno kdaj spraševal, zakaj so ženske hitreje pijane, so razlogi isti).

Ženske imajo v svojem sistemu precej manj vode kot moški; slednji imajo več mišične mase, prve pa višjo stopnjo telesne maščobe. Mišice vsebujejo precej več vode kot pa maščoba, kar pomeni, da je alkohol v krvnem obtoku moških bolj razredčen in zato manj učinkovit.

Poleg tega pa imajo moški več encima, ki presnavlja alkohol in posledično le-ta manj vpliva nanje.

Young woman with a hangover holding her almost empty cocktail glass
Foto: princigalli iz iStock

Še en faktor, na katerega morda ne bi sprva pomislil, je količina sladkorja v pijači; koktejli so lahko problematični, saj veliko sladkorja pomeni, da je alkohol hitro absorbiran v kri z njim.

Enako velja za pitje na prazen želodec; če telo ni zaposleno s presnavljanjem hrane, bo hitreje absorbiralo alkohol.

Še zadnji dokaj očiten dejavnik, ki poveča dovzetnost za izgubo spomina, pa je uživanje alkohola v kombinaciji z drugimi substancami. Med te sodijo določena zdravila, marihuana, psihoaktivne substance ter ostala mamila.

Junior novinar

Prejšnji članekPolarni dinozavri: So dinozavri živeli v snegu?
Naslednji članekNajem tiskalnika: Poraba in cena

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.