Kako Covid-19 vpliva na črevesje?

virus, covid, science
Foto: PIRO4D iz Pixabay

Univerza za medicino na Dunaju je začela z raziskavo o vplivu Covida-19 na pljuča in debelo črevo. Iskali so razlike med posledicami, ki jih bolezen povzroča organom na molekularnem nivoju. Njihove ugotovitve so zarisale smernice za razvoj novih oblik zdravljenja.

Vpliv koronavirusa na človeško telo

Najbolj znano je dejstvo, da omenjena bolezen povzroča respiratorna obolenja, saj SARS-Cov-2 virus napada naša pljuča. Kljub temu je treba poudariti, da lahko napade tudi druge organe; na primer črevesje. Približno 60 % pacientov beleži negativne vplive bolezni na njihov prebavni trakt. 

ibs, probiotic, gut
Foto: Alicia_Harper iz Pixabay

S podrobno analizo so raziskovalci ugotovili, da se ob pojavu virusa v različnih delih telesa nanj organi odzivajo preko različnih molekulskih mehanizmov. Medtem ko okužbe dihal sprožajo klasični odziv imunskega sistema, v prebavnem traktu virus sproža odzive, ki so povezani z delovanjem jeter, natančneje z metabolizmom lipidov.

Poleg tega se lahko virus manifestira tudi v drugih organih. Na primer v ledvicah, srcu ali na koži. Raziskovalci menijo, da je za to lahko kriva posebna struktura virusa. Dejstvo, da napade celo črevesje, je lahko posledica dolgotrajnosti bolezni. 

»Naše ugotovitve lahko pospešijo identifikacijo novih biomarkerjev in strategij zdravljenja Covida-19, če upoštevamo specifične odzive in manifestacije izven pljuč.«

Diana Mechtcheriakova, vodja skupine, ki opravlja raziskave na področju biologije molekulskih sistemov in patofiziologije

Mechtcheriakova zagotavlja, da bodo rezultati raziskave ponudili nov vpogled v delovanje virusa in njegov vpliv na naše zdravje. S tem so si postavili novo vprašanje, ki se mu obetajo dodatne raziskave v prihodnosti.

VIRScience Daily
Prejšnji članekRazkrita 50 let stara skrivnost znanosti
Naslednji članekNajboljši filmi o volkodlakih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.