Najboljši filmi o volkodlakih

Illustration of a werewolf during the full moon in the creepy forest - 3d rendering
Foto: ankarb iz iStock

Filmi o volkodlakih so redki, saj le mnogim uspe izpolniti vse točke, ki jih ti filmi morajo. Obenem pa filmi o volkodlakih nikoli niso dosegli take ravni priljubljenosti, kot se je to zgodilo vampirjem ali zombijem. Daleč največjo gledanost so imeli volkodlaki v filmih, kjer volkodlaki niso bili bistvo zgodbe. To sta bila predvsem Harry Potter in jetnik iz Azkabana ter Somrak. Prvi je imel enega najboljših volkodlakih v filmski zgodovini, drugi pa niso bili niti volkodlaki, kot bi morali biti.

Najboljši filmi o volkodlakih se začnejo precej povprečno, saj zaradi malega števila filmov o teh legendarnih bitjih, ni veliko izbire. V nadaljevanju najdeš 16 najboljših filmov o volkodlakih, ki so bolj ali manj razvrščeni od najslabšega do najboljšega na seznamu.

Podzemlje

Filmska serija Podzemlje (Underworld) je predstavila več različnih volkodlakov oziroma likanov. Štirje glavni filmi, ki prikazujejo bitko med vampirji in volkodlaki, so predstavili Selene (Kate Beckinsale), ki želi maščevati svojo družino. Tretji del franšize je tudi predzgodba, kjer vidimo tudi ozadje te večne bitke.

Underworld: Rise of the Lycans (2009) Official Trailer 1 - Rhona Mitra Movie

Ameriški volkodlak v Parizu

Kvazi nadaljevanje enega najbolj uspešnih filmov o volkodlakih, ki ga najdeš pri dnu prispevka. Ameriški volkodlak v Parizu si izposodi temeljno idejo originala in ga zapakira v slabšo izvedbo. Kljub temu je lahko to film, ki bo mnogim všeč zaradi svoje preprostosti in slabše kakovosti, četudi se to sliši absurdno.

Van Helsing

Van Helsing je poklon vsem zverem studia Universal. Lovec na zveri Van Helsing (Hugh Jackman) se najde nasproti volkodlakom, grofu Drakuli in njegovim vampirkam, Gospodu Hydu in Jekyllu, Frankensteinovi stvaritvi in drugim pošastim. Ni mojstrovina, vsekakor pa je vreden večernega ogleda ob kokicah.

Van Helsing je vsekakor med bolj zabavnimi filmi o volkodlakih
Van Helsing je vsekakor med bolj zabavnimi filmi o volkodlakih Foto: on IMDb

Cursed

Film Wesa Cravena, ki nosi v slovenščini naslov Prekleti, je eden tistih velikih »če-jev« filmske industrije. Že vse od prvih idej filma pa tja do kultnega režiserjevega reza, ki ga javnost ne bo nikoli videli, če ta sploh obstaja. Ne glede na to je Prekleti precej gledljiv film, ki sloni na igri Cristine Ricci in Jesseja Eisenberga kot brata in sestre. Skozi celotno dolžino filma lahko vidimo zametke nečesa, kar bi lahko bila mojstrovina.

Jesse Eisenberg in Cristina Ricci v filmu Prekleti režiserja Wesa Cravena
Jesse Eisenberg in Cristina Ricci v filmu Prekleti režiserja Wesa Cravena Foto: on IMDb

The Wolf of Snow Hollow

Film Jima Cummingsa je nekakšen hibrid med komedijo in grozljivko o volkodlakih. Malo mestece v Utahu začnejo preplavljati umori volkodlaka. Čeprav ne gre za klasično grozljivko ali nasploh film o volkodlakih, sta humor Jima Cummingsa in prisrčnost ekipe dovolj za odlično preživet večer. Film ne bo za vse, vsekakor pa si zasluži mesto na seznamu, saj gre tudi za zadnjo vlogo igralca Roberta Forsterja.

Wolf of Snow Hollow je vreden naziva zadnjega filma Roberta Forsterja
Wolf of Snow Hollow je vreden naziva zadnjega filma Roberta Forsterja Foto: on IMDb

Wer

Odvetnica Kate Moore izve, da je njen klient v resnici volkodlak. Nizkoproračunski film je bil zasnovan v dokumentarnem stilu, a se je to spremenilo v produkciji. Tako ima precejšnjo količino tresoče kamere, kar je že popolnoma izpeto, a s svojim napetim dogajanjem v preprosti zgodbi poskrbi za svoje mestu na seznamu.

Wer je eden bolj podcenjenih filmov o volkodlakih
Wer je eden bolj podcenjenih filmov o volkodlakih, ki ima svoje težave Foto: on IMDb

Late Phases

Mehiško-ameriški film režiserja Adriana Garcie Bogliana je njegov prvi angleško govoreči celovečerec. Late Phases predstavi slepega vojnega veterana, ki postane žrtev napada volkodlaka. Film predstavi enega bolj zanimivih volkodlakov, vsaj kar se tiče njegove podobe in zmožnosti. Vsekakor je Late Phases eden manj znanih in vsekakor najbolj podcenjenih filmov o volkodlakih.

Late Phases je film o volkodlakih, ki sloni predvsem na srhljivi podobi likana
Late Phases je film o volkodlakih, ki sloni predvsem na srhljivi podobi likana Foto: on IMDb

Bad Moon

Bad Moon je včasih veljal za razočaranje, danes pa je zgodba drugačna. Zaradi pomanjkanja kakovostnih filmov o volkodlakih, je vredno sprejeti tudi nekoliko bolj preproste in »poceni« filme. Čeprav nikakor ne gre za najboljši film na svetu, je Bad Moon dokaj dober in na trenutke strašljiv ogled, ki bi ga priporočal predvsem v oktobrskem mesecu. Janet in njen sin Brett v svojo hišo sprejmeta njenega brata Teda, ki v sebi nosi veliko skrivnost.

Bad Moon je precej povprečen nizkoproračunski film o volkodlakih
Bad Moon je precej povprečen nizkoproračunski film o volkodlakih Foto: on IMDb

When Animals Dream

Danska grozljivka iz leta 2014 je v marsičem podobna enemu izmed kultnih filmov, ki ga najdeš na najvišjih mestih tega seznama. Marie je sramežljiva šestnajstletnica, ki skupaj z očetom in mamo odrašča na odročni vasici. Bolj kot se spreminja njeno telo, več Marie spozna o sebi in družinski skrivnosti.

When Animals Dream je zelo oseben film o volkodlakih
When Animals Dream je zelo oseben film o volkodlakih Foto: on IMDb

Werewolves Within

Zgodba filma Werewolves Within temelji na istoimenski videoigri, scenarij zanj pa je napisala Mishna Wolf. Že to je dovolj za usodo uspeha filma, ki lahko brez težav velja za eno najboljših filmskih adaptacij videoiger. Majhno mesto v Vermontu zajame snežni vihar, prebivalci pa morajo odkriti kdo od njih je volkodlak. Daleč največja težava filma Werewolves Within pa je pretirano naslanjanje na komedični aspekt, ki odvzame od stila volkodlakov.

Werewolves Within je najbolj komični film o volkodlakih na seznamu
Werewolves Within je najbolj komični film o volkodlakih na seznamu Foto: on IMDb

Volkodlak

Predelava legendarnega filma iz leta 1941, ki je začel žanr volkodlakov, je daleč najbolj ambiciozen projekt tega seznama. Benicio del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blunt in Hugo Weaving v filmu režiserja Joea Johnstona (Jumanji, Jurski park 3, Stotnik Amerika,..) z glasbeno podlago Dannyja Elfmana. Proračun v višini 150 milijonov dolarjev je nekaj, kar oboževalci volkodlakov še niso videli na filmskem platnu. To pa je prineslo tudi zelo visoka pričakovanja, ki jih vsaj finančno film Volkodlak ni dosegel. Le kako bi lahko presegel tudi pričakovanja predelave ene najboljših grozljivk vseh časov. Kljub temu je več kot vreden ogleda, saj takega proračuna v tem žanru ne bo verjetno nikoli več. Za kakovost in pomen legendarnosti, pa je tu original iz leta 1941.

The Wolfman - Trailer

Howl

Predstavljaj si Kače na letalu ampak z volkodlaki in na vlaku. Predstavljaj si Vlak do Busana ampak z volkodlaki in ne ravno tako izjemen. Le redki so filmi z dogajanjem na vlaku, ki so slabi. Howl k sreči ni eden izmed teh, saj je dovolj napet, zanimiv in kakovostno posnet, da zadovolji visoka pričakovanja oboževalcev žanra. Če to povežemo še z dejstvom, da film ni bil nikoli izdan v kinematografih, temveč je doživel le domači izid, potem imamo uspeh. Film je režiral Paul Hyett, ki je bil dolga leta masker pri mnogih britanskih filmih, med drugim tudi filmu, ki je na najvišjem mestu tega seznama. V filmu igrata tudi Ed Speelers (Eragon) in Sean Pertwee.

Howl (2015) | Official Trailer HD

Ginger Snaps

Kultni film žanra volkodlakov je vsekakor Ginger Snaps, ki si zasluži visoko mesto na tem seznamu. Brigitte in Ginger sta sestri, ki sta obsedeni s smrtjo. Ko pa se Ginger z začetkom menstruacije spremeni v volkodlakinjo, je pod vprašajem tudi njuno razmerje. Letošnji film studia Pixar Jaz, Rdeči panda (Turning Red) je le predelava tega filma, namenjena otrokom. Ginger Snaps vsekakor ni, brez dvoma pa je daleč najboljši film o volkodlakih z najstniki. Uspeh filma je ustvaril še nadaljevanji, ki pa sta daleč od kvalitete prvega.

Ginger Snaps iz začetka stoletja je eden kultnih filmov o volkodlakih
Ginger Snaps iz začetka stoletja je eden kultnih filmov o volkodlakih Foto: on IMDb

Eight for Silver

Film nosi tudi naslov The Cursed, a je Osem za srebro mnogo boljši naslov. Sean Ellis je zaslužen za režijo, scenarij in kinematografijo tega čudovitega filma o volkodlakih. Četudi gre zaradi nizkega proračuna in odločitve za računalniško animirane volkodlake za, vsaj v aspektu videza zveri, manjšo zgrešeno priložnost, ni pri tem nič hudega. Vse ostalo okoli dela je srhljivo, napeto in atmosferično. Najbolj znan igralec filma je Boyd Holbrook (Sandman), film pa svoje dogajanje najde 35 let pred Bitko pri Sommi na francoskem podeželju. Eight for Silver ponudi kar nekaj novitet v mitologiji, srhljivih prizorov in metafor za pomen volkodlakov.

Eight for Silver (tudi The Cursed) je prečudovit film o volkodlakih, ki ponudi tudi mnogo več
Eight for Silver (tudi The Cursed) je prečudovit film o volkodlakih, ki ponudi tudi mnogo več Foto: on IMDb

The Howling

Joe Dante je med Piranho, Zono Somraka in Gremlini posnel tudi The Howling. Posnet po istoimenskem romanu iz leta 1977 je The Howling eden od najboljših in najbolj uspešnih filmov o volkodlakih. Skupaj s filmoma Wolfen in Ameriški volkodlak v Londonu je bil tako eden od filmov velike trojice, ki so bili v istem žanru izdani istega leta. O uspehu filma priča tudi dejstvo, da je edini na tem seznamu, ki je sprožil dejansko franšizo. Ta se je razvila še v sedem filmov, zadnji je izšel leta 2011. Netflix je prav tako napovedal predelavo originala, režiser pa je Andy Muschietti (Mama, Tisto, Flash,..).

The Howling režiserja Joeja Danteja spada med najbolj pomembne filme o volkodlakih
The Howling režiserja Joeja Danteja spada med najbolj pomembne filme o volkodlakih Foto: on IMDb

Ameriški volkodlak v Londonu

Kot si že opazil, je bilo leto 1981 legendarno za filme o volkodlakih. Filma Wolfen na tem seznamu ni, The Howling pa si že opazil. Tu je zdaj še Ameriški volkodlak v Londonu, komična grozljivka režiserja Johna Landisa. David in Jack sta Američana, ki potujeta čez lužo, med tem pa enega od njih ugrizne volkodlak. Do naslednje polne lune imata čas, da ugotovita, če se bo spremenil tudi on. Ne le smešen in grozljiv temveč pameten in srhljiv do konca. Za oboževalce filmov o volkodlakih je največkrat na najvišjem mestu in skupaj z zadnjim filmom na seznamu dokaz, da so praktični efekti pri volkodlakih milijonkrat boljši kot računalniški. Prizor preobrazbe v volkodlaka je vsekakor eden najbolj ikoničnih v filmski zgodovini.

Ameriški volkodlak v Londonu je za mnoge najboljši film o volkodlakih
Ameriški volkodlak v Londonu je za mnoge najboljši film o volkodlakih Foto: on IMDb

Pasji vojaki

Film Neila Marshalla v katerem zaigrajo Kevin McKiss, Lian Cunningham, Sean Pertwee in Emma Cleasby je najboljši film o volkodlakih. Ko se skupina šestih britanskih vojakov pripravlja na vaje v škotskem višavju, naletijo na razmesarjeno enoto specialnih enot. Zasliši se tuljenje in enota mora v samotni koči preživeti do jutra. Film na višjo raven postavijo kemija med igralci, napeto dogajanje, pristen humor, odlična glasbena podlaga in izjemne maske volkodlakov. Pasji vojaki je živi dokaz, da je lahko preprosta zgodba izjemna, če je celotna ekipa s srcem pri stvari. Nujen ogled pri katerem najdemo kar nekaj poklonov kultnim grozljivkam.

Pasji vojaki (Dog Soldiers) je najboljši film o volkodlakih
Pasji vojaki (Dog Soldiers) je najboljši film o volkodlakih Foto: on IMDb

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako Covid-19 vpliva na črevesje?
Naslednji članekŠtudentke so v visokošolskih študijih bolj uspešne od študentov

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.