Kako izboljšati kratkoročni spomin? Nasveti za izboljšanje spomina

Closeup photo of young funny grimace girl touching head forgot turn off computer home isolated on yelow color background.
Foto: Deagreez iz iStock

Kratkoročni spomin omogoča kratkoročno shranjevanje informacij in sočasno obdelavo le-teh. Igra ključno vlogo pri učenju, logičnem mišljenju in dnevnih opravilih. Njegove kapacitete pa so omejene in brez ponavljanja se informacije hitro pozabijo. Zaradi slabšega kratkoročnega spomina si težje zapomniš navodila in prikličeš v spomin dejstva, ko jih potrebuješ. Pozabljaš tudi detajle iz pogovorov z drugimi. Na srečo so raziskave pokazale, da je kratkoročni spomin mogoče precej izboljšati – spodaj si preberi kako!

Več se gibaj

Aerobna vadba izboljša trajanje spomina in hitrost obdelave informacij. Pri otrocih in celo starejših odraslih že manj intenzivna vadba začasno izboljša zadrževanje informacij v kratkoročnem spominu. Z redno telesno aktivnostjo pa lahko dosežeš trajno izboljšanje kapacitete spomina. Za izboljšanje kratkoročnega spomina zato skušaj vsak dan poskrbeti za 30-60 minut zmerne do intenzivne aktivnosti, kot so hitra hoja, plavanje in kolesarjenje.

Ženska teče s slušalkami v ušesih
Foto: StockSnap iz Pixabay

Zmanjšaj stres

Kronični stres preobremeni kognitivne vire in s tem negativno vpliva na kratkoročni spomin. Učinek stresa lahko nekoliko oblažiš s sprostitvenimi tehnikami:

 • Globoko dihanje: počasi vdihni in globoko izdihni
 • Sproščanje mišic: sistematično napni in sprosti posamično mišično skupino
 • Meditacija: z meditacijo se osredotoči na trenutno stanje
Mindful young woman breathing out with closed eyes, calming down in stressful situation, working on computer in modern kitchen. Millennial hispanic lady managing stress, practice yoga at home office.
Skušaj premagati stres.
Foto: fizkes iz iStock

Poskrbi za kakovosten spanec

Spanje je ključno za utrditev spomina. Že ena noč brez kakovostnega spanca zmanjša kapaciteto kratkoročnega spomina. Z optimizacijo spalnih navad lahko poskrbiš za počitek, s katerim bo spomin bolje opravljal svojo funkcijo. Poskrbi da:

 • Imaš stalen urnik spanja
 • V popoldnevu ne pretiravaš z uživanjem kofeina
 • Pred spanjem čim manj uporabljaš elektronske naprave
 • Je spalnica udobna, temna in ne prevroča
 • Čez dan nisi podvržen prekomernemu stresu
 • Si dnevno aktiven
Asleep young arab man sleeping, resting peacefully in comfortable bed, lying with closed eyes, free space. Recreation, deep male sleep, time to rest and nap concept
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Treniraj možgane

Kot s fizično aktivnostjo treniraš mišice, z določenimi vajami okrepiš nevronske povezave, ki sodelujejo pri spominu. Poskusi katerega izmed naslednjih izzivov:

 • Zapomni si daljše nize številk ali besed
 • Igraj se različne igre, pri katerih sodeluje spomin
 • Nauči se novo veščino, na primer igranje instrumenta
 • Rešuj križanke, sudoku in podobne izzive
 • Poglobi se v temo, ki te zanima in razširi svojo bazo znanja

ali pa se odloči za katero izmed idej, ki so predstavljene v posnetku:

11 Quick Exercises to Improve Your Memory by 90%

Izogibaj se multitaskanju

Če se osredotočiš le na eno stvar naenkrat, poskrbiš za mentalno kapaciteto, ki poskrbi za boljše shranjevanje informacij. Z multitaskanjem svojo pozornost fragmentiraš tako, da oslabiš kratkoročni spomin. Prioretiziraj pomembna opravila in zaščiti čas za osredotočeno delo. Izklopi obvestila na telefonu in se izogibaj nenehnemu menjavanju opravil.

Preveri, katera zdravila jemlješ

Nekatera predpisana zdravila in tudi zdravila brez recepta, kot so antihistaminiki, oslabijo kratkoročni spomin. Morda obstajajo alternative brez omenjenih stranskih učinkov. Če imaš po začetku jemanja novega zdravila težave s spominom, se o tem pogovori s svojim zdravnikom.

Najprej pa preveri, kako dober je tvoj spomin:

Memory Test : How Good is Your Memory? A 2-Minute Test
VIRTime Hack Her
Prejšnji članekOdkriti novi geni s pomočjo genskega inženirstva celic
Naslednji članekPrihodnost Rimske ceste, ki jo razkrivajo astronomi: Kako se spreminja naša galaksija?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.