Kako pomagati pri ozeblinah?

Thermometer in the snow with sub zero minus temperature concept for winter
Foto: BrianAJackson iz iStock

V mrzlih mesecih se lahko hitro zgodi, da se komu zgodi, da dobi ozebline. Ozebline so poškodbe, ki jih povzroči mraz oziroma izpostavljenost nizkim temperaturam. Področja, ki bodo najverjetneje prizadeta, so konice prstov, prsti na nogah, ušesne mečice, lica, brada in konica nosu.

Ozeblin poznamo več stopenj. Glede na to kako huda je poškodba ločimo stopnjo 1, 2, 3, 4. Stopnja ena je najbolj blaga oblika, ki je reverzibilna. Zgodnji znaki in simptomi ozeblin so lise rdečkaste kože in pekoča bolečina. Ko se približujemo stopnjam 2, 3 in 4 poškodba napreduje v mrzlo, otrplo, belo ali sivkasto kožo, ki je na otip toga ali voskasta. Žal lahko določene ozebline vodijo tudi do amputacij, zato je pomembno, da se pred njimi zaščitimo.

Prva pomoč pri ozeblinah

Blage ozebline (omrzline) lahko zdravimo sami. Vse druge ozebline zahtevajo zdravniško pomoč. Koraki prve pomoči pri ozeblinah so naslednji:

  • Preveri hipotermijo (preverimo torej, ali je oseba podhlajena).Če sumiš na podhlajenost, poišči nujno medicinsko pomoč. Znaki podhladitve vključujejo močno drgetanje, zaspanost, zmedenost, migajoče roke in nejasen govor. Če srčni utrip ni zaznaven potem začnemo z oživljanjem. Nihče namreč ni mrtev, dokler ni topel in mrtev.
  • Zaščiti kožo pred nadaljnjimi poškodbami. Če obstaja možnost, da bodo prizadeta območja ponovno zmrznila, jih ne odmrzni. Če so že odmrznjene, jih zavij, da ne bodo ponovno zmrznile.
  • Če si zunaj, si ogrej ozeble roke tako, da jih daš pod pazduhe. Zaščiti obraz, nos ali ušesa tako, da jih pokriješ s suhimi rokami v rokavicah. Prizadete kože ne drgnite s snegom ali čim drugim. In ne hodite po ozeblih nogah ali prstih, če je mogoče.
Senior woman enjoying a winter day in the nordic forest
Mrzli meseci leta Foto: Elena Kurkutova iz iStock

Vedno se umakni z mraza

  • Umakni se z mraza. Ko si v toplem prostoru, sleci mokra oblačila in se zavij v toplo odejo. Nujno si obleci suha oblačila.
  • Nežno segrej ozebline. Ozebline prstov na rokah, nogah ali drugih okončinah namoči v toplo vodo približno 40 do 43 C. Če termometer ni na voljo, preizkusi vodo tako, da vanjo položiš nepoškodovano roko ali komolec – na otip mora biti zelo topla, ne vroča. Namakaj 20 do 30 minut oziroma dokler koža ne postane normalne barve ali ne izgubi otrplosti. Za obraz ali ušesa uporabi toplo, mokro krpo.

Pazi pri temperaturi vode, saj lahko hitro nastanejo še opekline. Prav tako nikoli ne segrevaj ozebline kože z neposredno toploto, kot je štedilnik, grelna svetilka, kamin ali grelna blazina. To lahko povzroči opekline.

  • Pij tople tekočine. Čaj, kava, vroča čokolada ali juha te lahko ogrejejo od znotraj. Ne pij alkohola. Sploh zdaj ko je decembrsko obdobje, je res pomembno, da ne misliš, da te bo alkohol ogrel, ker te ne bo. Najhujše podhladitve so pogosto posledica pijanega stanja in mrzlega vremena.
A frostbitten male hand with Raynaud's syndrome, Raynaud's phenomenon or Raynaud's disease.
Ozebline, druga stopnja, Foto: SzymonBartosz iz iStock

Vedno pričakuj, kaj bo, ko koža odmrzne

  • Razmisli o zdravilu proti bolečinam. Če imaš hujše bolečine, razmisli o lajšanju bolečin s tabletami. Res pomembno pa je, da pri tem veš, da če bolečina ne mine, moraš nujno obiskati zdravnika. Sploh če okončine ne postajajo bolj podobne svoj pravi barvi.
  • Vedi, kaj lahko pričakuješ, ko se koža odmrzne. Občutili boste mravljinčenje in pekoč občutek, ko se bo koža segrela in normalen pretok krvi se bo povrnil.
  • Pazi, da ne predreš mehurjev, ki bi lahko nastali na prizadeti koži. Ne glede na to ali je v mehurjih bistra tekočina ali krvavkasta tekočina, mehurjev nikoli ne prediraj!!!
  • Poišči zdravniško pomoč za kaj resnejšega od blagih ozeblin.
Feet get frostbite due to extreme cold temperatures
Že precej poškodovana koža zaradi ozeblin Foto: Miqdam Balady Muhammad iz iStock
Prejšnji članek3 najboljši recepti za božične piškote
Naslednji članekS Telemachovim projektom Job Lab mladi bolje pripravljeni na trg dela

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.