Kako poskrbimo za dobro držo za računalnikom?

Satisfied woman e-learning yoga exercise using a laptop at home
Foto: AntonioGuillem iz iStock

Karantena je poskrbela za dve stvari: da smo se malo umirili in ustavili, obenem pa smo ogromno časa preživeli na mobilnih napravah in računalnikih.

Delo za faks, obštudijske projekte ali študentsko delo je terjalo svoj čas za monitorji, to pa pomeni slabšo držo, ki lahko vodi do hujših posledic v življenju. Si kdaj pomislil, kako se pravilno sedi za računalnikom? Imaš vzravnan hrbet ali se ves čas držiš sključeno?

Pri nakupu računalnika se moramo vprašati tudi to. Veliko sicer damo na zmogljivost, kakšen je procesor ali grafika, izredno pomembni komponentni, na kateri pogosto pozabimo, pa sta tudi stol in monitor.

Če računalnik uporabljaš le 15 minut na dan, ga lahko uporabiš kjerkoli, če ga uporabljaš dve uri ali več, pa je ergonomija izrednega pomena. Gotovo si že opazil, da ko delaš nekaj na kavču ali postelji, te čez čas začne boleti hrbet ali vrat. Ravno zato je pravi stol izrednega pomena.

Ampak dober stol ti nič ne pomaga, če si zaradi ekrana preveč sključen. Če želimo sedeti ravno, je najbolj pomembno, da je ekran centriran na višino oči ali malo višje, oči pa morajo biti, če ekran razdeliš na tretjine, usmerjene na črto med zgornjima dvema, da med delom usmerjaš oči naravnost in dol. Tudi lega tipkovnice in miške je pomembna. Obe morata biti na nivoju komolca, torej je pomembno, da monitor ni preprosto na mizi (saj so stojala večinoma prenizka) in je višinska razdalja ključnega pomena.

Roka za monitor – rešitev

Najpreprostejša rešitev je roka za monitor. S tem omogočamo, da računalnik uporablja več ljudi, kar pomeni, da se lahko monitor nastavlja po višini. Roka za monitor je preprosto nastavljiva, ima 5 nastavljivih spojev, ki omogočajo nastavljanje kota in višine, da je monitor na mestu, kjer ga rabiš.

Gre za preprost pripomoček, ki bo omogočil hitro in enostavno nastavitev monitorja v najboljšem vidnem položaju. Z nastavitvijo ekrana na pravo višino in pravi kot zmanjšaš utrujenost oči, hrbta in vratu, kar prispeva k boljši ergonomiji. Obenem boš dobil več prostora na mizi, zahvaljujoč petim nastavitvenim spojem pa lahko monitor premikaš naprej, nazaj in na stran. Roka ima ročaj, ki omogoča hitro in enostavno premikanje gor in dol po stebru, pride pa skupaj s pritrdilnim materialom za pritrditev na mizo.

Kaj še čakaš? Hitro si naroči roko za monitor in poskrbi za boljšo držo. Hrbtenica ti bo na dolgi rok vsekakor zelo hvaležna.

info@prosigma.si | 02 5858 480 | Spletna stran

ProSigma, d. o. o. je generalni zastopnik AJ Office & Industry supplies AB. V okviru blagovne znamke AJ kataloska-prodaja.si nudi opremo za pisarne, skladišča in industrijo.

Prejšnji članekNBA nadaljuje svojo širitev na evropski trg
Naslednji članek»The Show Must Go On«
info@prosigma.si | 02 5858 480 | Spletna stran

ProSigma, d. o. o. je generalni zastopnik AJ Office & Industry supplies AB. V okviru blagovne znamke AJ kataloska-prodaja.si nudi opremo za pisarne, skladišča in industrijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.