NBA nadaljuje svojo širitev na evropski trg

NBA je liga, ki z vsakim letom privabi vedno več gledalcev. Čeprav je najbolj gledana prav v ZDA, bi bilo to drugače, če bi bil časovni okvir tekem bolj prijazen našemu času. Temu ni tako, a to ne pomeni, da zato NBA trpi upad gledalcev v Evropi. Prav nasprotno, saj jih vsako leto dobiva več. Manjša se »luknja« v razliki kakovosti med Evropejci in Američani. Obenem pa se manjša odpor Američanov do Evropejcev in tako je NBA vedno bolj globalna liga.

Od prvega tujca v ligi do danes

Prvi Evropejec v ligi je bil Hank Biasatti. Odraščal je v Kanadi, rojen pa je bil v Italiji. Število tujcev v ligi je potem zelo, zelo počasi naraščalo. Vse do 90-ih let, ko se je zgodil velik porast tujcev v ligi. Temu pa je pripomogel tudi velik skok popularnosti košarke in same lige. Igralci kot so Dražen Petrović, Vlade Divac, Šarūnas Marčiulionis, Arvydas Sabonis, Toni Kukoč, Peja Stojaković, Pau Gasol, Andrei Kirilenko, Tony Parker in Dirk Nowitzki so bili tisti, ki so okoli preloma tisočletja orali ledino v NBA in v njej pustili ogromen pečat.

Na začetku sezone 1991-1992 je bilo v ligi 23 igralcev, ki niso bili iz ZDA.

V sezoni 2016-2017 pa je bilo v ligi že 113 tujih igralcev.

Z letom 2013 je liga začela tekme, ki jih bo odigrala izven meja ZDA, imenovati pod združenim imenom NBA Global Games. Večino tekem so ekipe odigrale v glavnem mestu južne sosede, Mehike. V Evropo jih je pot v zadnjih petih letih zanesla le trikrat (London, Pariz). A tudi to se počasi spreminja.  Liga je v zadnjih dveh letih ugotovila, da ima ogromno privržencev v Evropi in se je tako začela širiti na staro celino. Temu vsekakor pripomorejo odlični igralci Giannis Antetokounmpo, Luka Dončić, Goran Dragić, Nikola Jokič, Jusuf Nurkić, Bojan Bogdanović, Bogdan Bogdanović, Rudy Gobert in še mnogi drugi.

Evropski upi in legende košarke
Evropski upi in legende košarke

Prišel je YouTube kanal NBA EUROPE

NBA je pred dnevi predstavila nov uradni kanal na YouTubu, ki je namenjen zagotavljanju vsebin, prilagojenih evropskim oboževalcem. Novi kanal NBA Europe vsebuje izvirno in arhivirano vsebino, intervjuje z evropskimi igralci in košarkarskimi legendami, kratkimi originalnimi videi, edinstvenimi posnetki iz zakulisja, vrhunci iger NBA, odigranih v Evropi, profile igralcev in še več. Kanal se bo kot prvo vsebino predstavil ekskluzivni pogovor med štirikratnim prvakom lige NBA, Tonyjem Parkerjem in srbskim igralcem ter zvezdnikom serije Money Heist (La Casa de Papel) Darkom Perićem, ki je sam velik oboževalec košarke. Ta pogovor si lahko pogledaš spodaj.

Casa de Papel, the mind of Kobe and Dream Team inspiration | Tony Parker x Darko Peric

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekIntervju: Jennifer Niven, avtorica uspešnice Vsaj en popoln dan
Naslednji članekKako poskrbimo za dobro držo za računalnikom?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.