Kako poteka samopregled dojk?

Cancer aware young woman looking herself in a mirror while doing breast self-examination at home.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

V okviru roza oktobra smo pripravili pregled tega, kako se lahko lotite pregleda dojk. Ker je ključna zgodnja diagnoza je pomembno, da se tega lotimo odgovorno in smo dosledne. Incidenca rakov se sicer poveča med 35 in 55 letom, vendar lahko tudi mlajše dame zatipajo bulice in si tako olajšajo pot zdravljenja.

Kako pogosto naj se samopreglejujem?

Odrasle ženske vseh starosti se spodbuja k samopregledovanju dojk vsaj enkrat na mesec. Lillie D. Shockney, priznana profesorica raka na dojki na Univerzi Johns Hopkins, pravi: »Štirideset odstotkov diagnosticiranih rakov dojk odkrijejo ženske, ki otipajo bulo, zato je vzpostavitev rednega samopregledovanja dojk zelo pomembna.«

Ženske, ki še imajo menstruacijo, morajo opraviti samopregled dojk nekaj dni po koncu menstruacije. Dobro je da v enakem obdobju vsak mesec. Pri ženskah po menopavzi je treba samopregled dojk opraviti na isti dan v mesecu, na primer 1. ali 15. dan v mesecu. Nikoli se ne pregledujemo v času menstruacije, saj so takrat bulice pogostejše in so tudi normalne.

Young woman doing breast self-exam. Young African woman palpating her breast by herself that she concern about breast cancer. Healthcare and breast cancer concept. Guidelines to check for breast cancer.
Foto: Jelena Stanojkovic iz iStock

Kako poteka samopregled?

1. Pod tušem

Z blazinicami/ploščicami treh srednjih prstov preverite celotno področje dojk in pazduhe, tako da pritisnete navzdol z rahlim, srednjim in močnim pritiskom. Vsak mesec preverite obe dojki in otipajte morebitne nove bulice, zadebelitve, otrdele vozle ali kakršne koli druge spremembe na dojki.

2. Pred ogledalom

Z rokami ob telesu vizualno preglejte svoje dojke in poiščite morebitne spremembe obrisa ali oblike prsi, morebitne vdolbine, otekline ali druge kožne nepravilnosti na ali okoli prsi ali kakršne koli spremembe na bradavicah.

Nato položite dlani na boke in jih močno pritisnite, da pokrčite prsne mišice. Poiščite morebitne vdolbine, gube ali druge spremembe, zlasti na eni strani. Upoštevajte, da se leva in desna dojka ne bosta popolnoma ujemali – redke ženske prsi so popolnoma simetrične.

3. Ležanje

V ležečem položaju se tkivo dojke enakomerno razprostira vzdolž stene prsnega koša. Položite blazino pod desno ramo in položite desno roko za glavo. Z levo roko premikajte blazinice treh srednjih prstov okoli desne prsi, tako da pokrijete celotno področje prsi in pazduhe.

Z rahlim, srednjim in močnim pritiskom otipajte morebitne nove zatrdline, zadebelitve, otrdele vozle ali druge spremembe dojke. Stisnite tudi bradavico, da preverite izcedek. Ponovite te korake za levo dojko.

Samopregledovanje dojk - Europa Donna Slovenija

Naročite se pri zdravniku, če opazite:

  • Trdo bulo ali vozliček v bližini vaše pazduhe
  • Spremembe videza ali otipa dojk, vključno z zadebelitvijo ali izrazito polnostjo, ki se razlikuje od okoliškega tkiva
  • Jamice, gube, izbokline ali grebeni na koži prsi
  • Nedavna sprememba bradavice, da postane potisnjena navznoter (obrnjena), namesto da štrli
  • Rdečica, toplota, oteklina ali bolečina
  • Srbenje, luske, rane ali izpuščaji
  • Krvav izcedek iz bradavice

Zdravnik vam bo morda priporočil dodatne preiskave in postopke za raziskovanje sprememb dojk, vključno s kliničnim pregledom dojk, mamografijo in ultrazvokom. Zdravniku tudi povejte natančno, kdaj ste opazili spremembe. Znal vam bo svetovati in pomagati. Zaupanje je ključ do dobrega diagnostičnega procesa in dobre prognoze bolezni.

Doctor woman with pink ribbon, supporting symbol of breast cancer awareness
Foto: Amparo Garcia iz iStock
Prejšnji članekSlovenski univerzi v odgovoru vladi: »Javne univerze nismo podjetja«
Naslednji članekGlovo in Meter Pizza poskrbela za dobrih 8 metrov dobrodelnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.