Kako pozimi poskrbeti zase?

Nega kože

Ogrevanje dodatno izsušuje zrak, koža pa je nenehno izpostavljena kontrastom med hladnejšimi in toplejšimi okolji. Če smo na sprehodu ali na poti na faks izpostavljeni še mrzlemu vetru, potem resnično ne moremo mimo dejstva, da naša koža potrebuje malo pomoči. Primanjkuje ji vlage in potrebuje dodatno nego. Zaradi pomanjkanja vlage v zraku, kožne celice pozimi hitreje propadejo, kar neposredno vpliva na zmanjšanje sijaja kože in večjo vidnost gub. Včasih suh zrak povzroči celo draženje, luščenje, vnetje ali srbečico. Ni pomembno, ali gre za kožo obraza, rok ali nepokritih gležnjev.

Ko izbiramo izdelke za nego kože, je dobro preveriti, ali so ti izdelani na osnovi olja. Takšnih ne uporabljaj, saj hladen zrak povzroča, da se pore bolj zapirajo in koža težje absorbira tovrstne izdelke. Pomagaš si lahko z vlažilnimi (hidratantnimi) kozmetičnimi izdelki.

Tudi pozimi je pomembno, da piješ zadostne količine vode in tako hidriraš svojo kožo od znotraj. Zaželeno je uživanje oranžno-rdeče in zelene zelenjave, kot so korenje, sladki krompir in špinača. Povečanje omega-3 maščobnih kislin zmanjšuje suhost kože in različna vnetja, zato v svoj jedilnik vključi še ribe, laneno olje, orehe in podobno.

Morda misliš, da svojemu telesu delaš uslugo, ko se želiš pogreti z vročim tušem ali kopeljo. Vendar lahko vroča voda, posebej v kombinaciji s klasičnimi intenzivnimi mili in geli za tuširanje, spere naravni zaščitni lipidni sloj, ki zadržuje izhlapevanje vode s površine kože. Zato pazi, da ne boš predolgo izpostavljen vroči vodi, hkrati pa uporabi bolj nežna sredstva za čiščenje kože.

Nega ustnic

Ustnice so pozimi izpostavljene, zato hitro postanejo suhe in razpokane. Pomagaš si lahko z mazili za ustnice, ki so narejena na osnovi rastlinskih olj in maščob. Najboljši so karitejevo maslo, olivno ali kokosovo olje, ker ohranjajo vlago. Nasprotno delujejo mazila, ki vsebujejo mineralna olja, kamfor, evkaliptus in mentol, zato se jih izogibaj. Mazila lahko uporabljaš tudi ponoči. Prepovedano pa je, da si ustnice oblizuješ!

Nega las

Priporočila frizerjev so, da lase pri pranju dvakrat namiliš (uporabiš le majhno količino šampona, ki ga naneseš po vsem lasišču, in ne po dolžini las), nato pa zaključiš z nego las (balzam ali maska), ki zapre lasno kutikulo in lase zaščiti.

Včasih imamo lahko težave z naelektrenostjo, ki jo preprečujemo z lakom za lase. Če so lasje suhi, so priporočljivi izdelki na osnovi olj, kot so razni serumi ali negovalna mleka. Če lase pogosto toplotno obremenjuješ s fenom ali likalnikom za lase, pa je priporočljivo, da že pred sušenjem na mokre lase naneseš izdelke za termično zaščito las.

Zimski prah in sušenje perila

Dobro je opozoriti še na eno specifiko zimskih dni. Ogrevanje, predvsem radiatorji zbirajo in omogočajo kroženje prašnih delcev s toplotno konvekcijo (omogoča hitrejše kroženje zraka). Tak zrak potem vdihujemo in smo mu nenehno izpostavljeni, kar lahko povzroča večjo možnost za padec imunskega sistema in poveča verjetnost za različna bolezenska stanja. Strokovnjaki prav tako opozarjajo, da se s pogostim sušenjem perila na radiatorju v domu močno poveča raven vlage, ta pa povečuje možnosti za nastanek plesni in gliv. Slednje lahko povzroči težave z dihali in celo pojav hudih respiratornih bolezni, zato tovrstno sušenje odsvetujejo. Če nimaš možnosti, da perilo sušiš v sušilnem stroju, potem je nujno, da prostore redno zračiš.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekZakaj bo leto 2022 najboljše?
Naslednji članek10 služb, za katere nisi vedel, da jih želiš opravljati
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.