10 služb, za katere nisi vedel, da jih želiš opravljati

Te je kdaj zanimalo, s kakšnimi poklici se lahko srečaš po svetu? Ravno zato smo zate izbrali deset poklicev, za katere nisi vedel, a bi jih nedvomno želel preizkusiti.

Norlandska varuška

Varuške iz Norland Collega veljajo za najboljše na svetu. Zakaj? V štirih letih programa se v šoli učijo stvari, kot so skrb za otroka in šivanje ter hitrostno driftanje z avtom, borilne veščine in samoobramba. So namreč opisane kot mešanice med »Mary Poppins in Jamesom Bondom«. Zaradi dela za večinoma bogate družine med njimi najdeš tudi britansko kraljevo družino, morajonamreč imeti določene sposobnosti, ki pridejo prav v primeru, da nekdo poskuša ugrabiti otroka. Čeprav letna vpisnina znaša več kot tista na Oxfordu (15 tisoč funtov) imajo varuške po diplomi v okviru šole zagotovljeno službo, kjer plače gredo tudi do višine 130 tisoč funtov.

Skrbnik krokarjev

Naloga skrbnika krokarjev je jasna že iz naziva. Bolj natančno gre za krokarje pri londonski znamenitosti Tower of London. Legenda pravi, da so krokarji in stolp povezani in v primeru izginotja krokarjev sledi propad stolpa, kasneje pa tudi kraljestva. Naziv skrbnika je do sedaj nosilo le šest ljudi, saj je to dolžnost pred letom 1968 nosil Yeomanski intendant. Pogoji za službo so zahtevni, saj moraš pred tem nekaj časa biti Yeomanski čuvaj ter hkrati imeti vsaj 22 let služenja v vojski.

Potapljaški iskalec žogic za golf

Tudi v tem primeru ime pove vse. Naloga potapljača je, da se potika po ribnikih in drugih vodah na igriščih za golf ter išče žogice. Te se potem očistijo, zapakirajo in prodajo naprej. Gre torej za tip recikliranja. Delo poteka od 8 do 10 ur dnevno in je dokaj nevarno, saj zaradi slabe vidnosti težko vidiš nevarne predmete v vodi, poleg tega ima ta lahko kakšne manj prijazne prebivalce, kot so aligatorji. Če hočeš opravljati takšen poklic, moraš imeti izpit za potapljača in za reševanje v vodi ter narejeno prvo pomoč.

Igrišče za golf z jezerom.
Naloga je preprosta, iskanje žogic.

Skrivalec avtomobilskih tablic

Naslednji poklic najdeš v Iranu. V Teheranu so namreč zaradi prenatrpanosti prometa uvedli pravilo sodega. Tako so lahko avti, kjer se tablica konča s sodim številom, vozili en dan, medtem ko so drugi dan lahko vozili samo avti z lihim številom. Vozniki se s tem seveda niso strinjali in zato so najeli ljudi, ki so na območju kamer pred njimi zakrivali tablice na avtih. V primeru, da gre za območje hitre vožnje, si lahko pomaga z motorjem, ki sledi avtu.

Profesionalni potiskalec

Na Japonskem se na javnih prevozih spopadajo s pomanjkanjem prostora, še bolj natančno na vlakih. Zato so ustvarili poklic profesionalnega potiskalca. Naloga je enostavna, potnike moraš potiskati v polne vagone. Vagoni so tako tudi do 70 % prenatrpani. Potiskalec postaneš v roku dveh tednov, saj poklic ne zahteva nobenih pravih kvalifikacij. Ravno zato je največ potiskalcev študentov. Oblečeni so v obleko s klobukom in belimi rokavicami. Tako jih lahko potniki prepoznajo. Čeprav bi pričakovali, da bi potiskanje na vlak koga motilo, so na Japonskem s tem sprijaznjeni.

Beneški gondoljer

Poklic gondoljerja v Italiji velja za enega najbolj zaželenih. Glavni razlog za to je v visokem ugledu in plači. Gondoljer lahko letno zasluži tudi do 130 tisoč evrov. Vseeno priti do poklica ni lahko. Sprva moraš najti starejšega gondoljerja, ki mora postati tvoj mentor. Nato imaš čez 400 ur vaj in na koncu zahteven preizkus. V času izobraževanja in vaj se učiš navigacijski spretnosti, različnih jezikov in pridobivaš znanje o beneški kulturi ter znamenitostih. V celotni 900-letni zgodovini je poklic gondoljerja opravljala le ena ženska, Giorgia Boscolo, ki je naziv pridobila leta 2010.

Gondoljer pod mostom.
Gondoljer je zelo cenjen poklic.

Etični heker

Če smo v filmih navajeni, da gledamo hekerje, kako vdirajo v sisteme podjetij in kradejo informacije, podobno velja tudi za etične hekerje, a z eno veliko razliko. Oni to počnejo na željo podjetja. Takšni hekerji namreč delujejo kot preizkuševalci različnih obrambnih sistemov. V primeru, da odkrijejo luknjo v obrambi, o tem obvestijo podjetje. Tako podjetju pomagajo, da se zaščiti od znotraj. Poleg dobrega dela je delo etičnega hekerja nagrajeno tudi finančno, saj v ZDA povprečna plača znaša 100 tisoč dolarjev letno.

Model za roke

Poklic modela za roke je podoben navadnemu modelu s to razliko, da namesto njegovega celotnega telesa v ospredje pridejo roke. Vendar življenje modelov za roke ni preprosto, saj morajo neprestano gledati na svoje roke in zanje skrbeti. Treba je imeti zdravo dieto in se izogibati stvari, kjer se lahko roke poškodujejo. Vse to lahko omogoči zaposlitev, kjer se dnevni zaslužki gibljejo med 150 in 1500 evri.

Dve roki.
Na prvem mestu je skrb za roke.

Organizator koncerta

Kot organizator lahko organiziraš samostojni koncert, festival ali različne koncertne dogodke. Povprečna plača organizatorjev znaša 30 tisoč evrov na leto. Najboljši del tega poklica je, da lahko z njim začneš kadarkoli. Sprva organiziraš manjše koncerte in če si uspešen, nadaljuješ z večjimi. Vsaka nova izkušnja in pomoč pri organizaciji koncerta drugih je dobra, saj so izkušnje v poklicu ključne. Za takšen poklic moraš biti potrpežljiv in odločen. Neprestano se moraš družiti v glasbenih krogih in dobro poznati industrijo. Zaradi takšne zahtevnosti prostega časa ni veliko.

Mahout

Mahout je skrbnik živali s to izjemo, da skrbi le za eno žival, in sicer za slona. Mahouti so v preteklosti veljali za ljudi, ki so svoje slone peljali v vojno, a danes je njihova glavna skrb ohranjanje habitata slona in zaščita gozdov. Gre seveda za različico ekološkega turizma. Vez med Mahoutom in slonom je življenjska in nezlomljiva. Njegova naloga je, da skozi celotno življenje skrbi za slona, občasno ga v okviru različnih festivalov tudi našemi. Gre za izrazito duhovni poklic, saj pravega plačila za delo ni, a med vsemi naštetimi je gotovo najbolj zanimiv.

Prejšnji članekKako pozimi poskrbeti zase?
Naslednji članekPo praznikih je čas za detox!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.