Po praznikih je čas za detox!

Močno upam, da se vsaj večina ljudi zaveda, da detox ne deluje na tak način, kot ga oglašujejo v različnih oglasih. Ni čudežne sestavine, ki bi naše telo očistila t. i. toksinov, za ta namen imamo jetra. Vseeno lahko po praznikih, ki so bili verjetno polni uživanja dobre hrane, sladic in alkohola, našemu telesu privoščimo odmor. S tabo delimo nekaj nasvetov, kako vzpostaviti stare navade in pustiti telesu zadihati.

Občutek krivde ne pomaga

Najslabša stvar, ki jo lahko storiš, je, da si po praznikih očitaš slabe odločitve. Nek rek pravi, da ni važno, kaj poješ med božičem in novim letom, ampak med novim letom in božičem. Občutek krivde torej ne pomaga, bolje je, da na novo leto gledaš kot na nov začetek in se ne oziraš nazaj.

 »Si, kar ješ.«

Deska za rezanje, na njej zelenjava, jajca, gobe in nož
Novoletna zaobljuba je lahko tudi več kuhanja doma

Študentska prehrana (s študentskimi boni) je sicer super, a pogosto je hrana v restavracijah in menzah slabše kvalitete, mastna in pripravljena vnaprej. Pravi detox niso razni oglaševani praški in napitki, ampak kvalitetna in uravnotežena prehrana. Največ torej lahko narediš za svoje telo, če izbiraš čim bolj kvalitetno hrano in veliko sadja in zelenjave.

Če ti sadje in zelenjava pri prehrani predstavljata problem, jih preprosto uživaj v smutijih.

 

Formula za popoln smuti:Zelen smuti, s slamico

  1. Izberi listnato zelenjavo (špinača, ohrovt, lahko tudi koprive)
  2. Izberi sadje (mango, banana, ananas, kivi ali jagodičevje)
  3. Izberi dodatke (jogurt, semena, ingver, med)
  4. Izberi tekočino (voda, kokosova voda ali mleko)

Izbrane sestavine zmešaj v mešalniku in uživaj!

Sladke pijače?

Kozarec limonade z listom mete, okoli kozarca na mizi limoneV paru s prehrano pride tudi pijača. Namesto sladkih pijač uživaj vodo, vodo z okusom (s sadjem ali meto), naravno limonado, nesladkan čaj ali kombucho, ki bodo pripomogle k boljšemu vsesplošnemu počutju in prebavi.

 

 

 »Detox« telefona in računalnika

Oseba ima v rokah telefon
Vsebine, ki jim sledimo, imajo velik vpliv na nas

Morda ne vpliva na naše fizično počutje, a je tudi ta dejavnost vredna omembe. Vzemi si nekaj ur in s telefona izbriši vse slike, ki jih ne potrebuješ, stara sporočila, aplikacije, ki jih ne uporabljaš in uredi tiste, ki jih uporabljaš. Uredi še dokumente na računalniku ali Google Drive-u. Tukaj bi dodala še urejanje družbenih omrežij, ki imajo (brez da bi se tega zavedali) zelo velik vpliv na nas. Na naše počutje vplivajo vsebine, ki jih na omrežjih spremljamo, zato je pomembno, da odstraniš tiste vsebine (ali osebe), ki te spravijo v slabo voljo.

Prejšnji članek10 služb, za katere nisi vedel, da jih želiš opravljati
Naslednji članekNajslabši filmi leta 2021

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.