Kako premagati mačka?

Veseli december se je prepričljivo začel, z njim pa tudi številne zabave in seveda nešteto možnosti konzumacije alkohola. Ker pa je december dolg mesec in ker se nekako morate prebiti do januarja, vam nudimo nekaj koristnih nasvetov kako preboleti (ali pa še bolje, sploh ne imeti) mačka.

Kaj maček sploh je?
Maček je dejansko drugo ime za dehidracijo organizma, kar je neizogibna posledica konzumiranja alkohola. Alkohol namreč ni samo učinkovit diuretik (sredstvo za odvajanje vode iz organizma), ampak organizmu dobesedno preprečuje, da bi v zadostni meri absorbiral tekočino, ki jo potrebuje za nemoteno delovanje. Najbolj pri tem trpijo jetra. Tako kot celoten organizem so preveč zaposlena z razstrupljanjem krvnega obtoka, da bi lahko preprečevala dehidracijo. Ko telo zazna dehidracijo, možgani preventivno nabreknejo, kar v notranjosti lobanje občutno poveča pritisk, posledica tega pa je peklenski glavobol.

Najbolje je preprečevati … 
Vedno je najbolje nekaj pojesti, preden pijemo. Če pijemo na prazen želodec, gre alkohol naravnost v kri. Če pa prej kaj pojemo, gre alkohol v kri šele iz črevesja in njegova koncentracija v krvi je manjša. Pomembno je tudi, da pijemo počasi. Ob počasnem pitju naše telo postopno vsrkava alkohol, zato se koncentracija alkohola v krvi ne dviga tako kot ob hitrem pitju. Zelo priporočljivo je tudi, da ne mešamo pijače – želodec nam bo hvaležen.

Pomembno pa ni samo koliko spijemo, ampak tudi kaj spijemo. Vedno je bolje piti čisti alkohol. Črni vsebuje substance, ki so pogosto povzročitelji mačkov. Belo vino, raznorazne vodke, rum so nam bodo naslednji dan povzročali veliko manj težav. Pivo je nekje vmes, odvisno od tega kako temno je. Na splošno velja, da bolj kot je pijača brezbarvna, boljše se boste počutili naslednje jutro.

In kaj če je že prepozno?
Če ste naredili usodno napako in ta članek prebrali šele “jutro po tem” in mačka že imate, berite naprej – tudi za vas še obstaja rešitev! Najpomembnejša stvar je seveda voda: pijte ogromno vode, zelo pomagajo pa tudi pomarančni sokovi. Prav pride tudi kak aspirin, seveda pa je najbolje da se poberemo v posteljo in dobro naspimo.

Nadaljni koraki zdravljenja mačka vključujejo obilen zajtrk (pa tudi če ga pojemo v času, ki je bolj primeren za večerjo), porcijo vitaminov, sprehod po svežem zraku, vročo prho …

Tradicionalno zdravilo za mačka: Bloody Mary
5 žlic vodke
9 žlic paradižnikovega soka
2 žlici limoninega soka
7 kapljic omake Worcestershire
3 kaplje omake Tabasco
ščepec sveže zmletega popra

 

In če vse to ne zaleže?
Nikar ne pozabite na dobro znan pregovor: klin se s klinom zbija ….. 🙂

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.