E-knjige

Kaj so, zakaj so, kje jih najdemo?

E-knjige postajajo vedno bolj in bolj priljubljene, saj jih zaradi številnih prednosti, ki jih prinašajo, prebira vse več ljudi, Očitna prednost je seveda cena, ogromno e-knjig se na svetovnem spletu dobi kar brezplačno, pa tudi tiste, ki so plačljive, so zaradi neprimerno nižjih stroškov proizvodnje občutno cenejše kot njihove papirnate predhodnice. Seveda se najdejo številni, ki še vedno prisegajo na na dobre stare knjige, ki jih lahko listamo, pospravimo v torbico in prebiramo na avtobusu ali pa z njo podstavimo mizo ….

Kaj so e-knjige?

E-knjige oziroma elektronske knjige so digitalna verzija dobre stare tiskane knjige. Pojem e-knjiga je zelo širok in lahko vključuje ne samo knjige, pač pa tudi različne elektronske časopise in revije, audio knjige, ki so namenjene poslušanju …

In kako nastajajo? Nekatere nastajajo simultano s pisanjem knjige, ki je namenjena tisku, druge so skenirane kopije že obstoječih natisnjenih knjig. Danes vse več knjig nastaja samo v elektronski obliki, kar pomeni, da obstaja samo e-knjiga, ne pa tudi njena tiskana različica.

Prednosti e-knjig?

Ena izmed najbolj očitnih prednosti je, da zavzamejo zelo malo prostora: na trdem disku imamo lahko nešteto e-knjig, medtem ko nam klasične knjige lahko zavzamejo precejšen del stanovanja. Po tekstu v e-knjigah lahko iščemo določeno besedo ali stavek, ki ga želimo najti, poleg tega pa lahko prilagajamo tudi velikost in obliko teksta, kar je še posebej koristno za vse tiste, ki slabše vidijo. Ogromna prednost so tudi manjši stroški, seveda pa ne smemo pozabiti na ekološki vidik: ker za izdelavo ne potrebujemo papirja, rešimo življenje kar nekaj drevesom. Tudi knjige same laže ohranjamo na tak način: e-knjige niso nikoli razprodane, nikoli jih ne zmanjka, ne morejo zgoreti, se politi s kavo ali preprosto razpasti od oguljenosti.

Pa slabosti?

Seveda je branje e-knjig bolj škodljivo za oči kot pa branje klasičnih knjig. Tudi začetna investicija je lahko velik zalogaj: posebne naprave za branje e-knjig so zelo drage, seveda pa jih lahko prebirate tudi na navadnem računalniku. Seveda ne smemo pozabiti na Murphyja: zagotovo bo zmanjkalo baterij oz. elektrike ravno ko boste hoteli brati – klasičnim knjigam ne zmanjka baterij . 🙂

Kje najti e-knjige …

Če vas je začelo zanimati in bi tudi sami želeli preizkusiti kako izgledajo e-knjige, se oglasite na naslednjih spletnih straneh: http://www.gutenberg.org/, http://manybooks.net/, lahko pa preprosto odsurfate na www.google.com in v iskalnik vtipkate pojem “e-knjiga” ali “e-book” – pa veselo branje!

 

Tekst: Veronika Žagar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.