Kako prenehati s pitjem kave?

»Ne govori z mano, dokler ne spijem svoje jutranje kave,« in podobni citati so vedno bolj popularni. Ne moremo si pomagati, ljudje pač obožujemo kavo, njen okus, njen učinek … In čeprav ima pitje kave določene pozitivne lastnosti, zdravniki nekaterim pretiravanje s kavo odsvetujejo. Kofein je navsezadnje droga – a najslajša med vsemi! ? Če si si kot novoletno zaobljubo zadal, da boš prenehal s pitjem kave, sledi spodnjim nasvetom. Navsezadnje ima tudi prenehanje s pitjem kave svoje prednosti – če ne drugega boš privarčeval nekaj denarja za jutranje kavice.

Izberi idealen čas

Po navadi je idealen čas za prenehanje pitja kave, ko gremo na počitnice. Ker pa se zdaj dlje kot do trgovine ne premaknemo, boš moral izbrati drugi mejnik. Za prenehanje pitja kave si izberi teden, v katerem nimaš dosti opravkov. Simptomi, ko prenehamo s pitjem kave, so namreč lahko sila neprijetni: od glavobolov, utrujenosti pa do živčnosti. Ja, abstinenčna kriza ni hec.

glavobol

Izberi strategijo

S pitjem kave najbrž ne boš mogel odnehati kar čez noč, navada je namreč železna srajca. Začni počasi. Najprej začni zavestno zmanjševati število kav, nato se omeji zgolj na jutranjo kavo, ko se bo telo navadilo, pa zamenjaj še jutranjo kavo z brezkofeinsko. Okus in rutal bosta ostala, kava bo zgolj brez tvoje »droge«, kar je cilj.

Od tebe je odvisno, kako postopno se boš od kave začel odvajati. V nobenem primeru pa kofeina ne nadomeščaj s tabletami ali energijskimi pijačami, saj so te še bolj škodljive in boš s tem popolnoma izničil ves cilj odvajanja od kofeina.

Koliko časa bo trajalo, da se odvadim?

Na kratko: če en dan ne piješ kave, bi moralo tvoje telo po vseh pravilih celoten kofein iz tvojega telesa izločiti. V praksi pa to traja nekoliko dlje. Simptomi, ki jih občutiš ob prenehanju pitja kave, lahko trajajo tudi od enega tedna do deset dni, pri nekaterih celo več. Če si med srečneži, je možno, da tvoje telo spremembe sploh ne bo občutilo in se ne bo branilo.

ljudje na kaviV obzir pa moraš vzeti tudi pitje kave kot navado. Kavice med službo ali jutranja kavica so navada, ki nas povezuje in predstavljajo pomemben del naših življenj. A tudi za to se najde rešitev … kavo lahko namreč zamenjaš z drugimi pijačami.

 

Alternative kavi

matchaČe se zjutraj rad pocrkljaš s toplo pijačo, ni nujno, da je to ravno kava. Najbolj logična alternativa kavi je čaj, med katerim je najbolj popularen matcha čaj. Če pa črnemu čaju dodaš mleko, se lahko zjutraj vseeno pretvarjaš, da srebaš vročo skodelico bele kave.

Matcha 101 + How To Make a Matcha Latte

Prejšnji članekKje boš pa ti julija 2021?
Naslednji članekNina Rakovec: »Kultura nas dela žive, nas ozavešča, drži na tleh in nam obenem pusti sanjati.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.