Kako proti menstrualni bolečini

Skoraj vsaka ženska se sreča z menstrualnimi težavami, ki jih s strokovnim izrazom imenujemo dismenoreja.

Zakaj pride do menstrualnih težav?
Verjetno vam je ginekolog razložil, da je krčenje mišic med menstruacijo potrebno, da se odlušči sluznica, ki se je v menstrualnem ciklu odebelila. In če se mišice krčijo premočno ali prehitro, pride do začasne prekinitve oskrbe maternice s krvjo, zaradi pomanjkanja kisika nastajajo snovi, ki dražijo živčne končiče, me pa to občutimo kot bolečino, krče, ki jo ponavadi spremlja tudi slabost, bruhanje, driska in glavobol. Pogosto pa so menstrualne težave posledica duševnih obremenitev, kot so stres, prepiri, obremenitve …

Lajšanje menstrualnih težav na naraven način
Vaše menstrualne težave lahko ublažite z aromaterapijo, in sicer z oljem sivke, kamilice, peteršilja ali brina, ki si jih privoščite kot kopel, le ta pa sporoča krče.
Če imate bolečine ob menstruaciji, si privoščite zeliščni čaj. Že teden dni pred začetkom menstruacije vsak dan spijte nekaj skodelic čaja iz iz rmana, kamilice, cvetov hmelja in kumine. Rman lajša bolečine, kamilica vas bo pomirila, cvetovi hmelja pa spodbujajo ciklus.
Bolečine lahko ublažite s toplimi obkladki oziroma z grelno blazino ali s termoforom, ki ga položite na spodnji del trebuha. Če pa imate zelo močno menstruacijo, vam topli obkladki ne bodo pomagali, saj le ti okrepijo krvavitev, v teh primerih so bolj primerni za vas hladni obkladki. Nekaj dni pred menstruacijo se izogibajte soli, sladkorju, kofeinu in mlečnim izdelkom.

Menstrualna skodelica
Menstrualne skodelice so bile znane že leta 1930, vendar takrat ni bilo »spodobno«, da bi se ženske dotikale predela nožnice. Menstrualne skodelice so zopet postale popularne leta 1980, ko so ženske že začele iskati cenejše in ekološko alternativne menstrualne izdelke. Menstrualna skodelica je sanitarna alternativa tamponov in mesečnih vložkov. Narejena je iz medicinskega silikona. Če jo primerjamo s tamponom ali vložkom, je bistvena razlika v tem, da se njiju po uporabi odvrže, med tem ko pa se menstrualno skodelico spere in dezinficira po potrebi. In ravno zato je skodelica pomemben konkurent v boju proti onesnaževanju okolja.

Pomemben podatek je ta, da skodelica ne izsuši in ne posega naravni proces čiščenja odmrlih celic in bakterij nožnice z menstrualno krvjo. Menstrualna skodelica predvsem skrbi za okolje in zato se vedno bolj uporablja tudi pri nas. Kupimo jo lahko v drogeriji DM, v nekaterih Mercatorjih.

Uporaba menstrualne skodelice
Uporaba menstrualne skodelice je preprosta. Skodelico prepognemo na polovico in jo vstavimo v nožnico, kjer ostaja umeščena s pomočjo vakuma in nožničnih mišic. Skodelico povprečno praznimo 2- do 3-krat na dan. Po praznjenju skodelico izperemo z vodo ali obrišemo z dezinfekcijskim robčkom.

Menstrualne skodelice so bile testirane pri FDA – Food and Drug Administration – v ZDA in so z ustrezno uporabo sanitetno varnejše za uporabo kot tamponi. Zveza ekoloških gibanj Slovenije je izdelek podprla in priporočila širši javnosti.

Primerjave menstrualne skodelice z vložki in tamponi
V primerjavi z vložki lahko skodelico nosimo tudi med rekreacijo, na primer med plavanjem, kolesarjenjem ali jahanjem. Ne povzroča cistitisa s prenašanjem bakterije Esherichia coli. Pri uporabi navadnih vložkov se to večkrat zgodi. Skodelica ne suši/draži vaginalne sluznice in ne pušča vlakninastih sledov tampona, ne posega v naravno kislost nožnice kot tamponi, ki so ponavadi beljeni. Po uriniranju ne pušča mokre vrvice za seboj.

Ali ste vedeli?
• Povprečna ženska v svojem življenju porabi približno 17.000 higienskih vložkov, kar pomeni okoli 4.000 evrov stroškov.
• Uporaba klora pri proizvodnji vložkov in tamponov je vzrok tvorjenja dioksinov v telesu, kar je zelo nevarni strup za človekovo zdravje, saj dioksin vpliva na pojav raka, hormonskih motenj, vpliva na neplodnost, razvojne motnje pri dojenčkih in otrocih, slabitev imunskega sistema.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.