Kako se znebiti herpesa čez noč?

Kako se znebiti herpesa?
Kako se znebiti herpesa? Foto: CherriesJD iz iStock

Herpes je virusna okužba, ki jo povzroča herpes simpleks virus (HSV). Obstajata dve glavni vrsti herpes simpleks virusa: HSV-1 in HSV-2. HSV-1 je najpogostejši povzročitelj oralnega herpesa, medtem ko HSV-2 najpogosteje povzroča genitalni herpes. Herpesno obolenje lahko povzroča različne simptome, od blagih do zelo neprijetnih.

V prispevku izveš vse o herpesu, pa tudi odgovor na pomembno vprašanje. Kako se znebiti herpesa? Čeprav ne gre čez noč, lahko uporabimo nekaj domačih pripravkov za hitrejše zdravljenje.

Herpes Simpleks Virus (HSV)

HSV je virus, ki ga nosi večina ljudi v telesu, čeprav se simptomi ne pojavijo pri vseh okuženih. Virus se širi z neposrednim stikom s kožo ali sluznico okužene osebe, najpogosteje med poljubljanjem, spolnim odnosom ali stikom z okuženimi telesnimi tekočinami. HSV se deli na dve glavni vrsti:

 • HSV-1: Povzroča predvsem oralni herpes, ki se kaže kot mehurčki ali rane na ustnicah, ustih ali okoli njih. HSV-1 lahko povzroči tudi genitalni herpes, vendar je to manj pogosto.
 • HSV-2: Najpogosteje povzroča genitalni herpes, ki se kaže kot mehurčki ali rane na genitalijah, anusu ali okoli njih.
Herpes simplex virus 1 and 2, a DNA virus of the human Herpesviridae family, 3D illustration
Foto: Dr_Microbe iz iStock

Simptomi herpesa

Simptomi herpesa se lahko zelo razlikujejo glede na to, ali gre za prvo okužbo ali ponovitev, in glede na mesto okužbe. Najpogostejši simptomi tako vključujejo:

 • Pri oralnem herpesu se pojavijo mehurčki ali rane na ustnicah, ustih, okoli ust ali na obrazu. Preden se pojavijo mehurčki, lahko prizadeto območje srbi ali peče.
 • Pri genitalnem herpesu pa se mehurčki ali rane pojavijo na genitalijah, anusu, zadnjici ali stegnih. Pred pojavom mehurčkov lahko pride do srbenja, pečenja ali bolečine v prizadetem območju.

Poleg tega lahko okuženi posamezniki občutijo tudi splošno slabost, zvišano telesno temperaturo, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Prvi izbruh herpesa je običajno najhujši, naslednji izbruhi pa so običajno manj intenzivni.

Zdravljenje herpesa na domači način
Zdravljenje herpesa na domači način Foto: CentralITAlliance iz iStock

Prenos herpesa

Herpes se najpogosteje prenaša z neposrednim stikom z okuženo kožo ali sluznico. Virus se lahko prenaša tudi, ko ni vidnih simptomov, saj lahko HSV ostane aktiven v telesu in se občasno reaktivira. Nekateri pogosti načini prenosa vključujejo:

 • poljubljanje,
 • spolni odnos (vaginalni, analni ali oralni),
 • stik z okuženimi telesnimi tekočinami.

Uporaba kondomov in izogibanje spolnim odnosom med izbruhom herpesa lahko zmanjšata tveganje za prenos virusa, vendar ga ne moreta popolnoma preprečiti.

Zdravljenje herpesa

Za herpes ni zdravila, vendar obstajajo zdravila, ki lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov in zmanjševanju pogostosti izbruhov. Herpes lahko odstranimo na več načinov, le ti pa pomagajo zmanjšati trajanje in resnost izbruha:

 1. Protivirusna zdravila: Najhitrejši način za zdravljenje herpesa je uporaba protivirusnih zdravil, kot so aciklovir, valaciklovir ali famciklovir. Ta zdravila so na voljo na recept in lahko skrajšajo trajanje izbruha, če jih začnete jemati ob prvih znakih simptomov.
 2. Lokalna terapija: Uporabite kreme ali mazila, ki vsebujejo protivirusne sestavine. Nanesti jih je treba neposredno na prizadeto območje večkrat na dan.
 3. Naravna zdravila: Olje čajevca, izvleček aloe vere in med imajo protivnetne in protimikrobne lastnosti, ki lahko pomagajo pri celjenju mehurčkov. Nanesite jih nežno na prizadeto območje.
 4. Hladni obkladki: Nanašanje hladnih obkladkov na mehurčke lahko pomaga zmanjšati bolečino, srbenje in oteklino.
 5. Hidracija in prehrana: Pijte veliko tekočine in jejte uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini C in E, ki podpirata imunski sistem in pospešujeta celjenje.
 6. Izogibanje sprožilcem: Stres, utrujenost in izpostavljenost soncu lahko poslabšajo herpes. Prakticirajte sprostitvene tehnike in uporabljajte zaščito pred soncem.
stylish woman in pajamas with white cosmetic tube applying lip contour cream near table with toiletries in the modern house in sunny winter day.
Foto: CentralITAlliance iz iStock

Preprečevanje herpesa

Preprečevanje herpesa je izziv, saj je virus zelo razširjen in se lahko prenaša tudi, ko ni vidnih simptomov. Nekateri načini za zmanjšanje tveganja za okužbo vključujejo:

 • Uporaba kondomov med spolnim odnosom,
 • izogibanje spolnim odnosom med izbruhi herpesa,
 • izogibanje deljenju osebnih predmetov, kot so britvice, brisače ali kozmetični izdelki,
 • uporaba protivirusnih zdravil pri posameznikih z večkratnimi izbruhi, kar lahko zmanjša tveganje za prenos virusa.
Herpes - word from wooden blocks with letters, viral diseases herpes viruses concept, blue background.
Kako preprečiti herpes? Foto: Zolak iz iStock
Prejšnji članekAmazon z napredno tehnologijo drastično zmanjšal količino embalaže: Ali dejansko pomaga?
Naslednji članekOdkrijte skrivnostno moč sladoleda za bikini postavo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.