Amazon z napredno tehnologijo drastično zmanjšal količino embalaže: Ali dejansko pomaga?

Munich, Bavaria Germany - December 11 2022: Amazon Deutschland Services GmbH e-commerce german headquarters office building with glass green trademark logo. Ultra HD
Foto: FinkAvenue iz iStock

Amazon vsak dan dostavi nepredstavljivo količino paketov. Žal pri tem ustvari tudi ogromno odpadne embalaže: papirja, kartona in plastike. Z modelom, ki so ga razvili pri podjetju Amazon, naj bi količino embalaže zmanjšali za kar 500.000 ton letno. S tem so povečali lasten dobiček in seveda pripomogli k ohranjanju okolja.

Model umetne inteligence upošteva veliko faktorjev

Na temelju umetne inteligence so pri Amazonu razvili model Package Decision Engine, s katerim lahko predvidijo najbolj učinkovito izbiro embalaže. Model upošteva naravni jezik in besedilne podatke vsakega izdelka iz spletne trgovine (to vključuje tudi osnovne podatke, kot sta ime in opis izdelka), povratne informacije o vračilih izdelkov in ocenah potrošnikov ter informacije o izdelkih, ki so prispeli poškodovani. Te informacije dopolni s fotografijami, ki jih posname z računalniškim vidom ob prihodu izdelkov v Amazonovo skladišče. Fotografije namreč vsebujejo točne dimenzije vsakega predmeta.

Sydney, Australia - 2022-07-22 Amazon prime boxes and envelopes delivered to a front door of residential building. Black Friday Cyber Monday Christmas Sale Prime Day. Amazon Flex delivery
Foto: Daria Nipot iz iStock

Poskrbi tudi za »zahtevne« izdelke

Model se je do danes naučil že veliko specifičnih zahtev nekaterih izdelkov. Tako vedno poskrbi, da so izdelki z močnimi magneti dovolj zaščiteni, da se ne zataknejo na tekočem traku. Ve tudi, da na osebnih izdelkih pretirano varčevanje z materiali ni zaželeno. Amazon si z umetno inteligenco želi zmanjšati variabilne stroške na enoto. Poleg tega je napovedal, da bo ponekod plastično embalažo zamenjal s papirjem in kartonom. Pokazalo se je namreč, da so plastični odpadki iz Amazona le redko prišli v reciklažne centre. Pri tem bodo uporabili tudi nove papirnate vrečke, ki so 90 odstotkov lažje od trdih kartonskih škatel. Ker pa niso primerne za vse izdelke, je model umetne inteligence pomagal pri odločanju, katera embalaža ustreza kateremu izdelku.

Pomaga na poti do trajnostnih ciljev.

Amazon kljub modelu Package Decision Engine še vedno ustvari toliko odpadne embalaže, da točne količine raje ne razkriva. Je pa postavil drzen cilj: do leta 2040 želijo doseči ničelne emisije ogljika. K sedanjemu napredku je že pripomoglo 9.000 električnih dostavnih vozil in izbira primerne embalaže. Manjši paketi namreč pomenijo, da jih je v posamezno vozilo mogoče naložiti več. V prihodnosti bo za dosego ciljev potrebno prepričati tovarne papirja, ki dobavljajo škatle in vrečke, da bi jih proizvajale na čim bolj trajnosten način. Umetna inteligenca za zmanjšanje količine embalaže je torej le en korak, ki pelje podjetje k dolgoročnim ciljem.

Brown paper bag that is 100% recyclable and reusable on a counter. A printed plea for user to recycle and reuse this bag as a form of packaging.
Foto: sfe-co2 iz iStock
VIRForbes
Prejšnji članekOcena filma: Furiosa
Naslednji članekKako se znebiti herpesa čez noč?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.