Sponzorirano

Ocena filma: Furiosa

Furiosa
Furiosa

»Vse, kar je ostalo, so spomini. Spomnim se časov kaosa, uničenih sanj, te pušče. Bolj kot vsega pa se spomnim cestnega bojevnika, pobesnelega Maxa.« Tako je bilo nekoč, zdaj je tu pretorijanska Furiosa! Kako se obnese hkratno nadaljevanje in predzgodba vizionarja Georga Millerja?

Furiosa, skoraj desetletje po Cesti besa: Končno!

Snemanje Furiose
George Miller je zgodbo o Furiosi razvijal že desetletja, šele uspeh filma Pobesneli Max: Cesta besa pa je pomenil, da lahko posname še Furioso Foto: on furiosa

Že pred desetimi leti je bilo jasno, da sta George Miller in soscenarist Nico Lathouris v tistem trenutku že petnajst let pisala scenarij za Cesto besa, v katerem sta razčlenila vse like, še posebej Furioso. Tako da ideja o predzgodbi ni zrasla kar na lepem zaradi kritiškega in finančnega uspeha. Oba filma je želel posneti hkrati, a se žal ni zšlo. Da pa smo na Furioso čakali skoraj desetletje, se zdi zločin na ravni puščavskih tolp. Končno je tu in po huronskem navdušenju nad napovedniki, je bilo pričakovanje v najvišji prestavi. Tako da, dame in gospodje, prižgite motorje.

Pred desetimi leti je Hardyjev pobesneli Max obmolknil in dal prostor Furiosi Charlize Theron. Eden najboljših akcijskih likov v svetu filma si je bržkone zaslužil razširjeno zgodbo, četudi je včasih vredno zastriči z ušesi, ko je govora o predzgodbah. Ampak, če zna kdo prikazati apokaliptično Avstralijo in njene tihe ter povečini nore like, je to prav Miller. Po vrhuncu, ki je bil Pobesneli Max: Cesta besa (Mad Max: Fury Road), bi mu opravičili tudi spodrsljaj. Tega ne bomo storili, saj je Furiosa mojstrska norija velikega platna. Pri tem bomo spregledali Tri tisoč let hrepenenja (Three Thousand Years of Longing, 2022), kjer pa je spoznal, da bo mlado Furioso upodobila izvrstna Alyla Browne, kar je verjetno najboljša reč iz omenjenega naslova.

Mlada Furiosa želi v Zelenem gaju sabotirati motorje članov Dementusove tolpe norcev. Brez razkrivanja nadaljevanja, sledi večletna zgodba o njenem odraščanju v svetu apokaliptične pušče, do trenutka, ko smo jo spoznali v filmu pred desetimi leti.

Svet Pobesnelega Maxa je svet, v katerega bi se še vrnili
Svet Pobesnelega Maxa je svet, v katerega bi se še vrnili Foto: on furiosa

»Bodi koristna in Dementus te bo obdržal pri življenju,« mladi Furiosi po ugrabitvi reče zgodovinar, ki si človeško preteklost tetovira na svojo kožo in obleke. Kako bo mlada deklica preživela v pretežno moškemu svetu, ki mu vladajo norci, mazohisti, kanibali in adrenalinski džankiji. Največji dvom glede filma je bil njegov konec, saj vemo, kje konča Furiosa in kaj se z njo zgodi. Ekipa ustvarjalcev je mirne vesti rekla, naj primemo njihovo pivo, in nas odpeljala nazaj na Cesto besa, še preden spoznamo odraslo Furioso. Vsi dvomi so bili, bolj ali manj, odveč.

Z navijanjem vrtljajev nas fantastična glasbena podlaga Toma Holkenborga vpelje v poznan svet kaosa. Temu vlada Dementus (Chris Hemsworth), ki želi, da mu mlada Furiosa pokaže smer do kraja, v katerem je živela. Ker pa neprestano išče novo napetost in voljo, se hitro znajde v spopadu z Nesmrtnim Joejem, ki v Citadeli vlada svoji fanatični vojski. Ko Dementus v Furiosi ne najde smisla, jo v kupčiji preda Joeju, kjer mladenka najde svoje mesto, čeprav si želi vseskozi pobegniti domov.

Anya Taylor-Joy kot Furiosa v filmu Georga Millerja
Anya Taylor-Joy kot Furiosa v filmu Georga Millerja Foto: on furiosa

To je Furiosa, nekje je pa tudi Chris Hemsworth

Igralska zasedba je ponovno odlična, prednjačita pa Alyla Browne in Anya Taylor-Joy kot mlada in odrasla Furiosa. Skupaj s Charlize Theron tvorijo trojico igralk, ki upodablja isti lik na najvišjem nivoju. Podobno kot Max je tudi Furiosa tiha, igra z očmi in premiki telesa. V nekem smislu bi lahko zapisali, da je to do zdaj najboljša vloga sicer mlade Taylor-Joy, a bomo to pustili stati še nekaj desetletij.

Chris Hemsworth je tisti, za katerega bomo že kar kičasto uporabljali banalni izraz zabavanja v vlogi. To je zagotovo res in marsikomu bo najboljši del filma, sam pa bi ga primerjal z nekoliko bolj perspektivnim likom Jasona Momoe v najbolj svežem filmu Hitri in drzni X. Drugi člani igralske zasedbe so še Tom Burke, Nathan Jones, Josh Gelman, Angus Sampson, Charlee Fraser in Elsa Pataky.

Chris Hemsworth v filmu Furiosa
Chris Hemsworth v filmu Furiosa Foto: on furiosa

Dlakocepstvo v odličnem filmu

Primerjave so kočljiva reč. Če bi se lotil primerjanja s predhodnikom, bi rekel, da ga ne doseže, a se zdi, da je tu letvica postavljena previsoko. Bolj pomembno je poudariti, da gre pri tem za iskanje igle v kupu sena. Tako bi, če bi že moral in očitno moram, izpostaviti nekaj časovnega nesosledja v zgodbi, rahlo zavlačevanje s tretjim aktom in nekaj, kar si nisem mislil, da se bo zgodilo. Na prste obeh rok je mogoče prešteti prizore, kjer očitno ponagajajo posebni učinki, česar se predvsem pri tem filmu nisem nadejal in je iskreno kar šokantno zapisati. Kot omenjeno pa gre za dlakocepstvo, ki ne odvzame od celotne filmske izkušnje.

Furiosa je eden najboljših filmov leta 2024
Furiosa je eden najboljših filmov leta 2024 Foto: on furiosa

Furiosa kot popoln akcijski film

To je bil prvi Pobesneli Max, po svoje tudi drugi in tretji ter še posebej Cesta besa. Furiosa je popoln akcijski film. Brez nepotrebnega dialoga, z brezhibnim prestavljanjem med akcijskimi prizori, hitrim prestavljanjem napetosti in intrigantnim dogajanjem, ki bo vase povleklo in umirilo še tako nemirne gledalce.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Furiosa
Žiga Kastelic Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-furiosaFuriosa je izjemen akcijski film Georga Millerja, ki sicer ne doseže predhodnika Pobesneli Max: Cestna besa, a je letvica postavljena previsoko. Akcija kot se šika ustvarja enega najboljših filmov leta.

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.