Ustvarjen napredek pri cepivu proti HIV

Napredek pri cepivu proti HIV
Napredek pri cepivu proti HIV Foto: jarun011 iz iStock

Kandidat za cepivo proti HIV, ki so ga razvili na Inštitutu za cepiva pri Duke, je pokazal nizke ravni izmuzljivih široko nevtralizirajočih protiteles proti HIV med majhno skupino ljudi, ki so sodelovali v kliničnem poskusu leta 2019.

Ugotovitve, objavljene v reviji Cell, ne le potrjujejo, da lahko cepivo povzroči tvorbo teh protiteles za boj proti različnim sevom HIV, ampak tudi, da lahko ta proces sproži v nekaj tednih, kar sproži potreben imunski odziv.

Cilj cepiva proti HIV in njegov učinek

Kandidat za cepivo cilja na območje zunanje ovojnice HIV-1, imenovano membransko proksimalno zunanje območje (MPER), ki ostane stabilno, tudi ko virus mutira. Protitelesa proti temu stabilnemu območju v zunanji ovojnici HIV lahko preprečijo okužbo z različnimi sevi HIV.

»To odkritje je velik korak naprej, saj kaže izvedljivost induciranja protiteles z imunizacijami, ki nevtralizirajo najtežje seve HIV,« je dejal glavni avtor Barton F. Haynes, dr. med., direktor Inštituta za cepiva pri Duke (DHVI). »Naši naslednji koraki so inducirati močnejša protitelesa proti drugim mestom na HIV, da preprečimo beg virusa.«

Raziskovalna ekipa je analizirala podatke iz kliničnega preskušanja faze 1 kandidata za cepivo, ki sta ga razvila Barton F. Haynes in S. Munir Alam, dr. znanosti, na DHVI.

HIV virus floating with DNA background, HIV vaccine and treatment, HIV virus  disease therapy concept 3d rendering
Foto: CIPhotos iz iStock

Podrobnosti kliničnega preskušanja

V preskušanje je bilo vključenih dvajset zdravih, HIV-negativnih ljudi. Petnajst udeležencev je prejelo dva od štirih načrtovanih odmerkov eksperimentalnega cepiva, pet pa jih je prejelo tri odmerke.

Po samo dveh imunizacijah je imelo cepivo 95-odstotno stopnjo odziva seruma in 100-odstotno stopnjo odziva CD4+ T-celic v krvi – dve ključni meritvi, ki sta pokazali močno aktivacijo imunskega sistema. Večina odzivov seruma je bila usmerjena na del virusa, ki ga je ciljalo cepivo. Pomembno je, da so bila široko nevtralizirajoča protitelesa inducirana že po dveh odmerkih.

Preskušanje je bilo ustavljeno, ko je eden od udeležencev doživel alergijsko reakcijo, podobno redkim primerom, o katerih so poročali pri cepljenjih proti COVID-19.

»Da bi dobili široko nevtralizirajoče protitelo, mora priti do niza dogodkov, kar običajno traja več let po okužbi,« je dejal vodilni avtor Wilton Williams, dr. znanosti, izredni profesor na Oddelku za kirurgijo na Duke in član DHVI. »Izziv je vedno bil poustvariti potrebne dogodke v krajšem času s cepivom. Zelo razburljivo je bilo videti, da smo s tem cepivom dejansko lahko povzročili nastanek nevtralizirajočih protiteles v nekaj tednih.«

Woman holding red ribbon for december world aids day. Healthcare concept
Foto: ElenaMist iz iStock

Prihodnji koraki in potencial cepiva

Druge značilnosti cepiva so bile prav tako obetavne, predvsem to, kako so ključne imunske celice ostale v stanju razvoja, ki jim je omogočalo nadaljnje pridobivanje mutacij, tako da so se lahko razvijale skupaj z vedno spreminjajočim se virusom.

Raziskovalci so dejali, da je treba še veliko narediti za ustvarjanje močnejšega odziva in za ciljanje na več območij virusne ovojnice. Uspešno cepivo proti HIV bo verjetno imelo vsaj tri komponente, vse usmerjene na različna območja virusa.

»Na koncu bomo morali zadeti vsa mesta na ovojnici, ki so ranljiva, da virus ne bo mogel pobegniti,« je dejal Haynes. »Toda ta študija dokazuje, da se lahko široko nevtralizirajoča protitelesa dejansko inducirajo pri cepljenih posameznikih. Zdaj, ko vemo, da je induciranje mogoče, lahko ponovimo to, kar smo naredili tukaj, z imunogeni, ki ciljajo na druga ranljiva mesta na virusni ovojnici.«

Healthcare, woman and doctor with plaster, vaccination and consultation in a hospital, cure and disease. Female patient, client and medical professional with band aid, care and injection for safety
Foto: Jacob Wackerhausen iz iStock
Prejšnji članekKje bodo KFC restavracije? Po dolgem molku zdaj znano kje in kdaj bodo odprte
Naslednji članekOcena filma: Furiosa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.