Kako zaspati v pičlih dveh minutah?

Serene beautiful woman sleeping with hand under cheek on soft pillow, young female wearing white pajamas resting under warm blanket in comfortable bed in bedroom or in hotel, enjoying sweet dreams
Foto: fizkes iz iStock

Se tudi tebi kdaj zgodi, da po napornem dnevu, ko komaj čakaš, da prideš domov, se pripraviš za spanje, zlekneš v udobno posteljo … in kar ne moreš zaspati?! Ko se z vsako sekundo bolj zavedaš, da se zjutraj ne boš prebudil naspan in poskušaš še tesneje zatisniti oči in zamenjati še peti položaj, ker morda bo pa prav to pomagalo. Pa vseeno ne. No potem si oglej spodnji video ali hitro preberi par najboljših nasvetov za to, da čim hitreje odpotuješ v deželo sanj.

Najprej si poglejmo, kaj moramo narediti preden se odpravimo spat – gre torej za nekakšno predpripravo.

1. Spi v hladnejšem okolju

Da lahko sploh zaspiš in da je spanec kvaliteten moraš eliminirati ali vsaj zmanjšati elemente, ki te grejejo – bodisi težka odeja, pretopla pižama ali soba. Strokovnjaki ugotavljajo, da je najbolj idealna temperatura sobe za spanje 18,3 stopinj Celzija. Tudi premrzlo okolje ni najbolj optimalno, je pa za kakovostnejši spanec boljše kot prevroče.

Eden od načinov, da znižaš telesno temperaturo je tudi ta, da se pred spanjem stuširaš ali okopaš s toplo vodo.

2. Izogibaj se nikotinu in kofeinu

Kava, cigareti, celo čokolade, kokakole in čaji se iz telesa izločajo do 8 ur. Slabšajo pa kvaliteto spanca in daljšajo obdobje potrebno za uspavanje.

3. Ne telovadi prepozno

Telovadba sicer pomaga pri boljšem spancu, saj izčrpamo telo, vendar pa ima lahko nasprotni učinek, če treniramo prepozno. Enako velja za popoldanski spanec. Če si ga privoščimo po tretji uri popoldan, bomo verjetno imeli zvečer težave.

4. Bodi čez dan dovolj na soncu

Da telo lažje sledi naravnemu ritmu (dan je za aktivacijo, noč za počitek), moramo biti čez dan izpostavljeni naravni sončni svetlobi vsaj 30 minut. To bo sprožilo tudi utrujenost, ki je izjemno pomembna, da zaspimo.

Izogibaj pa se tudi gledanju v ekran pred spanjem.

No, kaj pa tisto o dveh minutah?

Brez skrbi, nismo pozabili. Spodaj najdeš navodila.

  1. Popolnoma sprosti svoje telo – zapri oči, globoko vdihni skozi nos in si predstavljaj, kako se vsaka tvoja mišica sprosti. Nato izdihni. Najprej se osredotoči na obraz, nato z enakim postopkom nadaljuj postopoma navzdol, ramena, prsi … pa vse do stopal.
  2. Odmisli svoje skrbi in sprazni glavo. Je res, da to ni enostavno, ampak potrudi se z globokim dihanjem in predstavljanjem sebe na neki mirni lokaciji, ki ti je pri srcu. Če še vseeno razmišljaš o izpitu, k te čaka naslednje jutro, pa si pomagaj tako, da si 10 sekund v mislih ponavljaš: ne razmišljaj, ne razmišljaj …
  3. Da pa bo vse to delovalo, moraš »vajo« ponavljati, saj vaja dela mojstra. Tudi pri spanju.

Najpomembnejši nasvet pa je, da vsak večer zaspimo in se vsako jutro zbudimo ob isti uri – tudi ob vikendih!

How To Fall Asleep In 2 Minutes

Pa lahko noč. 

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekPomoč mladim pri prehodu na trg dela
Naslednji članekZakaj so potovanja dobra za naše psihofizično počutje?
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.