Zakaj so potovanja dobra za naše psihofizično počutje?

Potovanje: oddih od dela, počitek, zabava ali raziskovanje nove kulture? Za nekatere vse izmed naštetega, za druge mogoče »nujno zlo«. Toda tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji potovanj, se strinjajo, da so verjetno manj stresna od naporov, ki jih vsakodnevno doživljajo na delovnem mestu ali od vsakodnevnih skrbi, ki jih občutijo v domačem okolišu. Seveda obstajajo tudi poslovna potovanja, ki so lahko utrujajoča, ampak temu sedaj ne bomo posvetili pozornosti. Osredotočili se bomo na tiste pozitivne vidike potovanj, ki v nas vzbujajo srečo, optimizem, duhovno rast in veselje do življenja. Zakaj lahko torej trdimo, da so potovanja hrana za našo dušo, um in telo?

1. Potovanja krepijo naše fizično zdravje

Ni važno ali gremo za nekaj tednov »backpackat« po Aziji ali samo za nekaj dni sproščeno poležavat na peščene grške otočke, eno je zagotovo: rekreirali se bomo več, kot bi se doma. Sprehajanje po mestnih središčih, odkrivanje še neraziskanih kotičkov, ogled največjih znamenitosti, sprehodi v naravi – vse to zahteva gibanje in prav lahko se zgodi, da bomo po koncu potovanja prišli domov s kondicijo, o kateri smo na začetku poletja lahko le sanjali.

2. Potovanja omogočajo, da razmišljamo izven svojih okvirov

Ko pridemo v neznano okolje, se največkrat počutimo nemočne. Ne poznamo jezika, kulture, kulinarike in navad tamkajšnjih prebivalcev, kar lahko vzbudi v nas občutek napetosti in pozitivnega strahu. V tej fazi je pomembno, da se za trenutek ustavimo, zadihamo, sprostimo in pogledamo okrog sebe. Lahko navežemo stik z domačini, ki nam razkažejo okolico ali pa se enostavno podamo v neznano in na lastni koži izkusimo, kako je živeti v tuji državi. Na tak način lahko razširimo svoja obzorja, se učimo novih izkušenj in presežemo cono udobja, za katero smo si obljubili, da jo bomo »pustili« doma.

3. Potovanja nas učijo strpnosti, raznolikosti in hvaležnosti

Vodo, hrano in streho nad glavo smatramo kot dobrine, ki so samoumevne. Kako pa bi se počutili, če bi prišli nekam in videli, da ljudje živijo v hudem pomanjkanju in jim razen nasmeha in lepe besede ne moremo ponuditi ničesar drugega? Ja, takrat zagotovo občutimo veliko mero hvaležnosti za vse, kar imamo. Podobno je tudi z razvijanjem strpnosti in raznolikosti, saj velikokrat pridemo v situacijo, ko se moramo navaditi na bolj umirjen tempo življenja, mogoče ne tolikšno raznoliko hrano in promet, ki je marsikje lahko zelo neznosen.

Da bo naše psihično blagostanje kar se da optimalno, je pomembno, da uskladimo različne vidike našega življenja – študij, delo, družino in prosti čas. Eden od pomembnih faktorjev, kako lahko dosežemo ravnovesje je prav dopust, ki pomeni oddih od stresnega življenja in čas, ki si ga vzamemo le zase.

Celovita ponudba kadrovskih storitev.

www.kadrovska-asistenca.si

Prejšnji članekKako zaspati v pičlih dveh minutah?
Naslednji članekDam kri. Ti?
logo Kadrovska asistenca

Celovita ponudba kadrovskih storitev.

logo Kadrovska asistenca

www.kadrovska-asistenca.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.