Končno smo ugotovili, kaj je vzrok jutranje slabosti

Vzrok jutranje slabosti je končno odkrit
Vzrok jutranje slabosti je končno odkrit Foto: SerrNovik iz iStock

Ženske so med nosečnostjo pogosto žrtev t. i. jutranje slabosti. Raziskovalci so v novi študiji odkrili vzrok za to stanje. Odkritje pa ponuja tudi možnost za eno prvih uspešnih terapij, ki bi lahko pomagala povsem omiliti simptome, ki so jim podvržene mnoge nosečnice.

Kaj povzroči jutranjo slabost nosečnic?

Krivec je hormon, ki ga proizvaja dojenček, to je beljakovina GDF15. Toda, kako se mati počuti, je odvisno od kombinacije tega, koliko hormona proizvede otrok in koliko je bila mati izpostavljena temu hormonu, preden je zanosila.

Closeup portrait of Asian unhappy, annoyed, sick woman about to chuck, throw up, puke retch barf. Negative emotions, feelings, facial expressions. Asian woman with morning sickness.
Zakaj nastane jutranja slabost med nosečnostjo? Foto: stefanamer iz iStock

Odkritje, objavljeno v reviji Nature, kaže na možen način za preprečevanje nosečniške slabosti z izpostavitvijo mater beljakovini GDF15 pred nosečnostjo. Tako bi lahko povečali njihovo odpornost na beljakovini in zmanjšali njihovo slabost.

Kar sedem od desetih nosečnosti prizadeneta slabost in bruhanje. Pri nekaterih ženskah – domnevno med eno do tremi od 100 nosečnosti – je lahko zelo huda, celo življenjsko ogrožajoča za dojenčka in mater ter zahteva intravensko nadomeščanje tekočine, da se prepreči nevarna stopnja dehidracije. Tako imenovana hiperemesis gravidarum je najpogostejši vzrok za sprejem v bolnišnico žensk v prvih treh mesecih nosečnosti.

Čeprav obstajajo nekatere terapije za zdravljenje nosečniške slabosti in so vsaj delno učinkovite, splošno razširjeno nepoznavanje motnje, ki ga spremlja strah pred uporabo zdravil v nosečnosti, pomeni, da je veliko žensk s tem stanjem neustrezno zdravljenih.

Vzrok za jutranjo slabost se je dolgo skrival pred strokovnjaki

Do nedavnega je bil vzrok nosečniške slabosti popolnoma neznan. Pred kratkim so nekateri dokazi iz biokemičnih in genetskih študij nakazali, da je to morda povezano s proizvodnjo hormona GDF15 v placenti, ki deluje na materine možgane. Njegovo delovanje povzroči slabost in bruhanje.

Zdaj je mednarodna študija, ki je vključevala znanstvenike z Univerze v Cambridgeu in raziskovalce na Škotskem, v ZDA in na Šrilanki, naredila velik napredek pri razumevanju vloge GDF15 pri nosečniški slabosti. To vključuje tudi razumevanje hiperemeze gravidarum.

Skupina je preučevala podatke žensk, vključenih v številne študije. Uporabili so kombinacijo pristopov, vključno s človeško genetiko, novimi načini merjenja hormonov v krvi nosečnic. Naredili so tudi študije na celicah in miših.

A uncomfortable pregnant mother trying to rest at home, lying on her couch holding her head.
Krivec za jutranjo slabost je končno odkrit Foto: globalmoments iz iStock

Pomembna je količina hormona

Raziskovalci so pokazali, da je stopnja slabosti in bruhanja, ki ju ženska doživi v nosečnosti, neposredno povezana tako s količino GDF15, ki jo proizvede posteljica in pošlje v njen krvni obtok. Naslednja komponenta pa je občutljivost matere na učinke tega hormona.

GDF15 nastaja v majhnih količinah v vseh tkivih. Na to, kako občutljiva je mati na hormon med nosečnostjo, je odvisno od tega, koliko mu je bila izpostavljena pred nosečnostjo. Tako imajo ženske z nizkimi ravnmi GDF15 v krvi, večje tveganje za razvoj hude slabosti in bruhanja v nosečnosti. Nasprotno imajo ženske z beta talasemijo, zaradi katere imajo naravno zelo visoke ravni GDF15 pred nosečnostjo, le malo ali nič slabosti in bruhanja med nosečnostjo. Beta talasemija je krvna podedovana bolezen, zaradi katere se sprošča več hormona GDF15.

Shot of disgusted pregnant young woman suffering with nausea in morning at home.
Foto: nensuria iz iStock

Odkritje nosi velik potencial za zdravljenje

Profesor Sir Stephen O’Rahilly, ki je sodeloval v študiji, je dejal: »Večina žensk, ki zanosijo, bo včasih občutila slabost. Čeprav to ni prijetno, je lahko za nekatere ženske veliko hujše – postale bodo tako bolne, da bodo potrebovale zdravljenje in celo hospitalizacijo.«

»Zdaj vemo, zakaj: dojenček, ki raste v maternici, proizvaja hormon v ravneh, ki jih mati ni vajena. Bolj kot je občutljiva na ta hormon, bolj bo bolna. Če vemo to, dobimo namig, kako lahko preprečimo, da bi se to zgodilo. Prav tako smo bolj prepričani, da bo preprečitev dostopa GDF15 do njegovega receptorja v materinih možganih na koncu tvorila osnovo za učinkovit in varen način zdravljenja te motnje,«  je še dodal O’Rahilly.

Soavtorica dr. Marlena Fejzo ima iz prve roke izkušnje s tem stanjem. »Ko sem bila noseča, sem tako zbolela, da sem se komaj premikala, ne da bi bruhala. Ko sem skušala ugotoviti zakaj, sem ugotovila, kako malo je znanega o mojem stanju, kljub temu, da je nosečniška slabost zelo pogosta.«

»Upajmo, da smo zdaj, ko razumemo vzrok hiperemeze gravidarum, korak bližje razvoju učinkovitih zdravljenj, ki bodo drugim materam preprečili, da gredo skozi to, kar sem doživela jaz in mnoge druge ženske,« je še dodala.

Young woman suffering from nausea at wooden table indoors, focus on food
Kako pozdraviti jutranjo slabost? To vprašanje še dobi svoj odgovor Foto: Liudmila Chernetska iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekKako je katastrofa med drugo svetovno vojno pomagala pri zdravljenju raka
Naslednji članekKdaj izgubim štipendijo? 7 temeljnih razlogov za izgubo štipendije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.